• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. Kljajić

24.03.2022

07:00

MOSKVA RAČUNA NA BEOGRAD! ZAPAD ĆE PRITISNUTI SRBIJU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI - USPETI NEĆE! Bocan-Harčenoko nema dilemu!

Tanjug

Politika

MOSKVA RAČUNA NA BEOGRAD! ZAPAD ĆE PRITISNUTI SRBIJU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI - USPETI NEĆE! Bocan-Harčenoko nema dilemu!

Podeli vest

Zapad će nastaviti da pritiska Srbiju da uvede sankcije Rusiji, to je sada više nego očigledno. Ipak, siguran sam da u tome neće uspeti

Ovo kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji naglašava da je Zapadu veoma bitno da Srbiju pridobije kao saveznicu protiv Moskve. Ruski diplomata u intervjuu za Informer naglašava da je Srbija jedna od retkih država koja, uprkos stalnom pritisku, uspeva da vodi samostalnu politiku.

- Zapad pritiska Srbiju, sve žešće. I neće odustati. Za njih je veoma važno da iz ekonomskih i političkih razloga dobiju Srbiju kao saveznicu protiv Rusije. Ima tu i moralnih razloga, jer bi time na neki način opravdali agresiju NATO protiv Jugoslavije 1999. godine, pokazavši da su oni uvek 'na pravoj strani'. Oslanjajući se na svoje kontakte sa srpskim rukovodstvom, ali i na izjave predsednika Vučića, mislim da Srbija neće da podrži sankcije Rusiji. Ovo jeste najkonkretniji mogući dokaz samostalnog političkog kursa Srbije. Sa druge strane, nama je veoma važno da je Srbija odbila sankcije i da imamo mogućnost razvoja saradnje.

SRBI SU SPASLI OCA MEDLIN OLBRAJT, ČAK 12 PORODICA KRILO GA JE OD NACISTA! Medlin nam to nikad nije zaboravila, vratila nam je bombama!

 Zapad stalno pooštrava sankcije Vašoj državi, može li Rusija da se izbori sa tim?
- Sankcije su veoma teške i nijedna država nikada nije bila izložena sveobuhvatnim zapadnim sankcijama kao danas Rusija. Sada je jasno, sankcije su već bile pripremljene i došlo bi do njih u svakom slučaju. Nama su uvedene još 2014. godine, pa su ih samo od onda povećavali. Cilj Zapada jeste da se spreči razvoj Rusije, koja je poslednjih godina pokazala značajan industrijski i naučno-tehnološki rast i poboljšanje poljoprivrede. S druge strane, vidi se da zapadne zemlje, pre svega EU, za samo nekoliko nedelja od uvođenja sankcija imaju veoma velike posledice u svojim ekonomijama. I biće im još teže. Već sada se oseća nestašica u celoj Evropi. EU se potpuno pretvorila u antirusku instituciju koja stoji rame uz rame sa NATO paktom na stanovištu ideologije 'zapadne isključivosti'.

Zašto pregovori Rusije i Ukrajine teku sporo?
- Ukrajina se ponaša veoma nekonstruktivno. Stalno postavlja nerealne uslove, a iza toga stoji Vašington, koji upravlja i odlučuje u ime Kijeva. Americi i njenim NATO saveznicima najviše odgovara da se rat produži. Zbog toga i dalje pumpaju Ukrajinu oružjem.

Kina - veoma važan faktor

Mnogi pričaju da je Kina presudan faktor u ovom sukobu?
- Ne bih rekao da je presudan faktor, ali jeste veoma važan. Kina je zauzela stav koji je u okviru međunarodnog prava razumljiv. Bez obzira na značajan pritisak SAD, Kina je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije. Nastavljamo saradnju. Za nas je veoma važno da čuvamo partnerske odnose s Kinom, koja je jedna od najvećih i najsnažnijih država na svetu.

Da li je moguće da se sastanu predsednici Putin i Zelenski?
- Od strane Moskve bilo je reči da sada uslovi za to ne postoje.

U SRBIJI NEĆE BITI DANA ŽALOSTI! Naši političari jasni: Medlin, neka ti Bog oprosti sve što si nam uradila - MI NE MOŽEMO!

Kada i kako će se završiti sukob u Ukrajini?
- Ima prepreka i poteškoća u svakom smislu. Sa vojnog gledišta, najvažniji zadatak za rusku vojsku i snage Donjecka i Luganska jeste da ne gađaju civile i civilne objekte. Međutim, ukrajinska vojska, nacionalističke jedinice koriste ono što se naziva 'ljudski štit', kao na primer u Marijupolju. To je veoma teška situacija, ali će je ruska vojska savladati. Specijalna vojna operacija razvija se prema planu, što je i sam predsednik Putin potvrdio. Rusija u svakom slučaju želi da se postignu ciljevi koji su bili naglašeni odmah na početku, a to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. I oni su, na kraju krajeva, ključni i za širu bezbednost u Evropi.

Histerija i rusofobija

Kako komentarišete zabranu ruskih medija?
- Na Zapadu su i ranije zabranjivali ruske medije da bi ograničili pristup javnosti našem obrazloženom stavu i našim argumentima. A sada su otišli još korak dalje. To se zove rusofobija ili, bolje da kažem, histerija na etničkoj osnovi jer se zabranjuju čak i ruski pisci i kultura. Ovo je veoma prljava i izuzetno opasna igra. Stvara se temelj i masovno raspoloženje za sprovođenje antiruske politike. Zapad u ovu svrhu koristi i Ukrajinu. Istovremeno ruši i svoje vrednosti, koje su sada potpuno degradirane. Sve ovo liči na zaista rasističko ponašanje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 2 godine

Vaša ekselencijo ovo što zapad radi Rusiji je čist aparthejd! Moja puna podrška bratskoj Rusiji!

Stojan

pre 2 godine

Nece oni da pridobiju Srbiju, oni ucenjuju i primoravaju da se odrekne svojih interesa i da Srbija uvede sankcije drzavi koja samo pomaze Srbiji u svakom smislu. Cak je opstanak Srbije u pitanju bez Rusije.

acazemunac

pre 2 godine

kakav dan zalosti treba da bude DAN RADOSTI

Baki

pre 2 godine

Srbija nikada ne sme uvesti sankcije Ruskoj federaciji i nikada ne sme priznati nezavisnost Srpskog kosova i nikada ne sme zaboraviti 1999- tu godinu kada su nas bombardovali oni koji sada traže sankcije Rusiji i nezavisnost Srpskog Kosova !!!!! Ako nam uvedu bilo kakve sankcije opet će mo izdržati u inat svima !!!! ŽIVELA SRBIJA !!!

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija