• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

27.04.2022

11:09

Đukić: Putin izjavom o Donjeckoj i Luganskoj republici priznao nezavisnost Kosova

printscreen

Politika

Đukić: Putin izjavom o Donjeckoj i Luganskoj republici priznao nezavisnost Kosova

Podeli vest

Diplomata Srećko Đukić izjavio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da se samoopredeljenje i nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) temelje na kosovskom presedanu faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova


Putin je juče na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.


"Faktički Putin je izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve šta je Kosovo sa svojim sponzorima za to ucinilo", rekao je agenciji Beta Srećko Đukić, bivši ambasador u Minsku i član Foruma za međunarodne odnose.

Presedan se, kako je naveo, priznaje kao deo međunarodnog prava, a "ovim juče iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosi i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve".

"Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu", rekao je Đukić.

Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje na istorijskm koloseku nerazumevanja interesa i odnosa velikih, slepo sledeći politiku dve ili tri stolice koja se na kraju pretvorila u "nojevsku" politiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 2 godine

SAD i neke članice EU priznaju tzv. Kosovo, a ne priznaju DNR i LNR. Rusija ne priznaje tzv.Kosovo, ali priznaje DNR i LNR. Realnost "logike" zapadne politike. Rusija nije priznala tzv.Kosovo ni faktički ni stvarno. Šahovska minijatura, ko zna da igra šah.

Fikus

pre 2 godine

Eto ko je sve bio u našoj diplomatiji ... Čovek lupio pa ostao živ - to što je Putin samo povukao paralelu između Kosova i LDR/DNR je ukazivanje koliko je taj presedan 2008 bio opasan i koliko sličnih situacija može da se pojavi u svetu. Zna se kada je neka država priznata, kad bude primljena u punopravno članstvo i dobije stolicu u UN a znamo da ni Kosovo ni Donbas republike to nisu i verovatno nikad neće ni biti.

Aca bec

pre 2 godine

Putin rekao ako zapad sme da cepa teretorije od srbije sme i rusija od ukraine ali to ne znaci da ce ikad da prizna kosovo. Sto bi putin priznao kosovo kada zapad ne prizna krim juznu oseticiju itd... Jao ali ovaj hoce srbe da najljuti protiv rusije. Putin morao sa memoradum da prizna i da to u UN JAVNO IZ JAVI OD togo nema nista sto bi putin priznao kosovo da bi kosovo usao u nato i nato sutra dan bili vise nato clanice putin se bas protiv prosirenje nato bori sto vec 20 godine ponavlja

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"
Hronika

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ "Vladislav Ribnikar" istakao je gostujući na "Blic" televiziji da je ponašanje roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucanjem iz očevog pištolja usmrtio devetoro dece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dečaka ubice vode se dva postupka, jedan krivični i drugi parnični.

06.05.2024

07:43

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga
Hronika

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga

Nestanak male Danke Ilić iz Bora, koji se dogodio 26. marta, šokirao je javnost, a tragični razvoj događaja dodatno je potresao čitavu zajednicu. Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili su službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, a nakon toga su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila, gde ju je Dejan Dragijević ugušio.

06.05.2024

06:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija