• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.05.2022

19:37

ROPSKI DUH JE ROPSKI, ZATO JE I BESTIDAN! Stoilković o napadima na SPC i patrijarha Porfirija, milosrđu i nezahvalnosti!

Tanjug

Politika

ROPSKI DUH JE ROPSKI, ZATO JE I BESTIDAN! Stoilković o napadima na SPC i patrijarha Porfirija, milosrđu i nezahvalnosti!

Podeli vest

Ivan Stoilković, predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanika u makedonskom Sobranju, oglasio se povodom saopštenja Vaseljenskog Patrijarha ropski duh je ropski i zato što je bestidan

Objavu Ivana Stoilkovića prenosimo u celosti:

Današnje saopštenje Vaseljenskog Patrijarha koje sam pročitao u medijima, u kojem on objašnjava da smo „izuzeli iz upotrebe termin ’makedonska crkva‘ i svaku drugu izvedenu reč od reči Makedonija“, navelo me je da u nekoliko rečenica prokomentarišem ovu temu:

– PRVO, posle prvog saopštenja da su Vaseljenskom Patrijarhu date pismene garancije da se termin „makedonski” ili bilo koja izvedena reč od reči „Makedonija” neće koristiti, logično se nameće pitanje ko je dao te pismene garancije. Ali umesto da ga neko postavi, usledili su ropska podređenost i hvalospevi. I red uvlakača se samo produžio.

– DRUGO, u tom dokumentu „neko“ se upućuje, a da se pritom ne imenuje ko konkretno, na Srpsku pravoslavnu crkvu sa kojom treba da reši probleme. Upravo takvu izjavu sam i dao medijima, ali su se odmah oglasili poznati srbomrzci i po neki od korisnih idiota s uvredama, čak i na ličnoj osnovi, apsolutno ne uključivši mozak.

– TREĆE, lični napadi mi nikada nisu smetali, a imam ozbiljnu ergelu isfrustriranih, neuspešnih i iskompleksiranih hejtera. Ali sam se zaista iznenadio kada sam video da na najbesramniji način pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu i Patrijarha Porfirija stave na stub srama. Ali, znate i sami, ropski duh je ropski i zato što je bestidan.

– ČETVRTO, ono što mi posebno imponuje u činu milosrđa naše Srpske pravoslavne crkve jeste činjenica da je njena odluka potvrdila moje stavove o Makedoniji i identitetskim pitanjima sa kojima se makedonski narod suočava. Proglašavajući autokefalnost MPC-OA bez ikakvih uslova, posebno po pitanju imena, Srpska pravoslavna crkva je javno pokazala da se ni na koji način ne ubraja u uništitelje makedonskog naroda i države, naprotiv. Iznenadio me je izostanak zahvalnosti učesnika javnog života, za razliku od građana koji su pokazali ogromnu častoljubivost i zahvalnost. Zar je strah od „ambasada” toliko veliki?

– PETO, spočitavano mi je i bilo mi je uzeto kao greh što sam odbio da glasam za promenu imena države i makedonskog naroda. Sad bi bilo u redu da se svi oni koji su mi solili pamet i stavljali me na stub srama bar malo zamisle nad svojim moralnim i duhovnim posrnućem, s obzirom da nikada neće smoći snage da mi se izvinu, siguran sam.

– ŠESTO, ovaj stav je potvrđen kao jedini ispravan, i isti – posle odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve i izuzetno korektnog odnosa srpske države prema makedonskom narodu i državi – predstavlja dobar, rekao bih temeljni zalog za budućnost i odnose između dva naroda i dve države.

– SEDMO, verni srpski narod očekuje da će u daljem periodu problem slobode veroispovesti koji je država do sada ignorisala, kao i očuvanje bogatog srpskog crkvenog i kulturno-istorijskog nasleđa u Makedoniji biti rešeno na odgovarajući način.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 2 godine

КАД ЈЕ ЛОПОВ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЛОПОВ.порфирије је екумениста,самим тим и ЛАЖНИ ПАТРИЈАРХ,КАКАВ ЈЕ И ИРИНЕЈ БИО.НАША СВЕТА ПРАВОСЛАВНА ВЕРА НЕМА ВИШЕ НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ВАПШОМ ''ПРАВОСЛАВНОМ ЦРКВОМ''брзо ће народ схватити са ким има посла,а ви ће те се суочити са проблемом ''ваше сестринске католичке цркве''-празним храмовима.МАДА ДА СЕ РАЗУМИЈЕМО ОНИ ПРИПАДАЈУ НАРОДУ А НЕ ВАМА

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija