• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.06.2022

15:48

NEMAČKA PONOVO POKREĆE TERMOELEKTRANE NA UGALJ Šta bi bilo da je Vučić podlegao pritiscima poslanika Bundestaga i domaćih lažnih ekologa?

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

NEMAČKA PONOVO POKREĆE TERMOELEKTRANE NA UGALJ Šta bi bilo da je Vučić podlegao pritiscima poslanika Bundestaga i domaćih lažnih ekologa?

Podeli vest

Svi se sećamo pritisaka lažnih ekologa i njihovih gazda iz Nemačke na Vučića da Srbija prekine sa proizvodnjom uglja i da se ugase termoelektrane, ali je sada trenutak istine došao

Ista ta Nemačka i njeni "zeleni" su odlučili da vrate u upotrebu elektrane na ugalj.

Ministar privrede Nemačke Robert Habek, zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, preduzeo je hitne mere štednje gasa i ponovo povećava proizvodnju struje u elektranama na ugalj.

Agencija DPA je, kako danas prenose nemački mediji, objavila da vlada namerava da smanji upotrebu gasa za proizvodnju struje i u industriji, te da želi da nastaviti sa punjenjem skladišta gasa ogromnim novčanim sredstvima.

Situacija je ozbiljna, upozorio je Habek u dokumentu na pet strana.

- Potrošnja gasa mora dalje da se smanji, mora više gasa u skladišta, jer će u suprotnom biti tesno tokom zime - poručio je ministar privrede.

Trenutno Nemačka dobija iz Rusije za 60 odsto manje gasa preko najvažnijeg gasovoda Severni tok, pa se skladišta gasa pune sporije nego što je to planirano.

Habek smatra da je strategija predsednika Rusije Vladimira Putina da podstakne rast cene gasa i deli Evropu.

U dokumentu Habek je ocenio da je bezbednost snabdevanja trenutno osigurana, jer se nedostajuće količine mogu zameniti, iako po astronomskim cenama.

On je poručio da se potrošnja gasa u proizvodnji struje i industriji mora odmah smanjiti i forsirati punjenje skladišta gasa.

Konkretno plan vlade predviđa dodatnu kreditnu liniju preko državne banke KfW u visini od 15 milijardi evra, kako bi nadležna kompanija mogla da kupuje gas i nastavi sa punjenjem skladišta.

Dalje je planirano da još u leto bude uveden model aukcije, kojim treba da se podstakne industrija da smanji potrošnju gasa.

Radi se o nameri da industrija odustane od upotrebe gasa.

Gde su sada srpski lažni ekolozi da protestuju protiv termoelektrana u Nemačkoj?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija