• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.07.2022

11:38

PREDSEDNIK EGIPTA POSLE 35 GODINA U SRBIJI! Vučić: VELIKA MI JE ČAST DA UGOSTIM ISKRENOG PRIJATELJA SRBIJE! OVO JE ISTORIJSKA POSETA ZA NAS!

Tanjug/Jadranka Ilić

Politika

PREDSEDNIK EGIPTA POSLE 35 GODINA U SRBIJI! Vučić: VELIKA MI JE ČAST DA UGOSTIM ISKRENOG PRIJATELJA SRBIJE! OVO JE ISTORIJSKA POSETA ZA NAS!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Arapske Republike Egipat, Abdel Fataha el Sisija, koji boraviti u zvaničnoj poseti mnašoj zemlji do 21. jula

12.00 - Srpsko-egipatski biznis forum 

Poslovni forum Srbija-Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije počeo je u Palati Srbija uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.


Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas egipatskim investitorima, na poslovnom forumu Srbija - Egipat, da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrka, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha.



Vučić je, obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, kao i da ima dobru i obučenu radnu snagu.

Imamo stabilne javne finansije i javni dug od samo oko 53 odsto BDP-a, čime može da se pohvali svega nekoliko zemalja u Evropi, istakao je Vučić.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući teškim finansijskim reformama započetim 2014. godine.

Vučić je podsetio da je Fajnenšl Tajms proglasio Srbiju za prvaka u regionu u prvilačenju direktnih stranih investicija proporcionalno broju stanovnika.

Predsednik je istakao da Srbija godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini.

Dodao je da za malu zemlju kao što je naša to nisu mali brojevi.

"To govori o sistemu koji smo napravili i subvencijama, ali i o veštoj i obučenoj radnoj snazi i brizi koju pružamo svakom invstitoru", naglasio je Vučić.

Kaže da Srbi vole turistički da posećuju Egipat i da će ići u još većem broju i u šali dodao da jedna ajkula u moru u Egiptu ne može da uplaši Srbe.

"I vi ste dobrodošli u Srbiju, imamo fantastične ski centre i planine, kada vam je leti vruće dođite u Srbiju, koja ima puno neotkrivenih lepota", poručio je Vučić.

Neka živi prijateljstvo dve zemlje, naglasio je predsednik Srbije.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Na prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komra Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi.

Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologija.

11.37 - Obraćanje predsednika Vučića

- Velika mi je čast da ugostim iskrenog prijatelja Srbije. Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Obnova naše saradnje je nešto što će i našoj i vašoj zemlji i našim narodima doneti mnogo toga. Uveren sam da će današnji sastanak dati snažan impuls daljem razvoju naših odnosa - rekao je Vučić.

 

 

On je izjavio da je danas otvorena saradnja u velikom broju oblasti sa Egiptom.

- I to je tek početak, dogovorili smo učešće na svim sajmovima u budućnosti, i verujem da ćemo imati mnogo češće kontakte i posete. Ja želim da se zahvalim Al Sisiju zato što je pravo iz Nemačke došao u Beograd. On u petak ide u Pariz, u posetu Makronu, i ja sam mu zahvalan što je između te dve važne posete došao u Srbiju - kazao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je sa el Sisijem pričao o mnogo konkretnih tema, i da je siguran da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica.

- Dobili smo sertifikat i za jabuku, očekujem i za goveđe meso. A ono što smo ustanovili ovde da do početka oktobra usaglasimo dogovor o slobodnoj trgovini. To bi na primer značilo da bi mi imali limun bez dodatnih carinskih opterećenja, dok bi oni imali najbolje jabuke, da navedem primer - kazao je on.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik kaže da će sutra biti održana manja vojna vežba i prikaz naoružanja u Nikincima.

- Oslanjamo se jedni na druge u ovim teškim vremenima, i pokazaćemo ono što mislimo da je korisno i da može biti od interesa za Egipat - rekao je on.

Vučić je rekao da je pitao Al Sisija kako je moguće da je uspeo da izgradi više od 5.000 kilometara auto-puteva, i da želi iskustva Egipta da iskoristi u našoj zemlji.

- Nisam zadovoljan iako smo mnogo uradili, uvek mora više i bolje. Dobio sam značajna saznanja, naučio sam mnogo toga, i verujem da ćemo deo toga uspeti da sprovedemo u našoj zemlji. Za nas je važno da uspostavimo saradnju među našim kompanijama, o čemu će više razgovarati delegacije na Biznis forumu. Već su neki dogovori postignuti, posebno među hemijskim kompanijama - kazao je predsednik.

 

 

On je rekao da je tema razgovora i situacija u svetu, kako na Bliskom istoku tako i u Ukrajini.

- Mi smo dogovorili veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova. Videli ste našu zajedničku deklaraciju, i imaćemo vremena i sutra da govorimo, ali za mene su ovo bile osnovne stvari. Želja svih građana Srbije je nepodeljena, i niotkoga u Srbiji nećete čuti lošu reč o Egiptu, došli ste u zemlju koja pamti Gamala Abdela Nasera, i ja sam ponosan što mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku. Uveren sam da će naša saradnja u budućnosti biti mnogo bliža. Hvala još jedanput i dobrodošli dragi prijatelju - rekao je predsednik.

El Sisi: Srbi su dobrodošli da posete svoju drugu domovinu

El Sisi kaže da mi je velika čast što je gost Srbije i očekuje pozitivne rezultate posete i nastavak i produbljivanje saradnje.

- Građani Egipta vole srpski narod i dobrodošli ste da posetite drugu domovinu. Svi u Egiptu znaju za Tita i jako je cenjen i poštovan - rekao je egipatski predsednik.

Prema njegovim rečima, definisana je nova vizija saradnje dve zemlje.

- Pričali smo o politici, biznisu, investicijama, kao i razmeni iskustava u poljoprivredi - rekao je El Sisi i napomenivši da je jedna od tema bila i Ukrajina, odnosno uticaj tamošnjih dešavanja na ekonomiju.

- Egipat je država koja se zalaže za mirno rešavanje sporova.

11.20 – Ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Arapske Republike Egipat i ceremonija potpisivanja sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Orden Republike Srbije na lenti

Nakon što je predsednik Vučić uručio orden Al Sisiju, počelo je potpisivanje sporazuma u okviru deklaracije o strateškom partnerstvu.

9.45 - Počeo sastanak Vučića i El Sisija

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

9.30 - Svečani doček El Sisija ispred Palate Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, prvoj šefa egipatske države posle 35 godina.

 

 

Nakon intoniranja himni dve zemlje, uz ispaljivanje počasnih plotuna u čast visokog gosta, predsednici Vučić i al Sisi su prošli pored postrojenih pripadnika Garde Vojske Srbije, nakon čega su jedan drugom predstavili i članove svojih delegacija.

Odmah nakon svečanog dočeka, u Palati Srbije sledi tet-a-tet sastanak Vučića i al Sisija.

Nakon toga, biće održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, nakon čega će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanje predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju.

U prisustvu dva predsednika biće potpisani i sporazumi, nakon čega je planirano da se Vučić i el Sisi obrate medijima.

Za danas je planirano i da se održi Srpsko - egipatrski biznis forum, a priivrednicima dve zemlje će se na otvaranju obratiti predsednici.

El Sisi je doputovao u Beograd juče u popodnevnim časovima, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Vučić koji je ocenio da će ova poseta dodatno učvrstiti višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta i dva naroda.

El Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju nakon 35 godina, odnosno od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, a u fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
stevo

pre 1 godinu

Srbija i Egipat treba da rade na jacanju saradnje,najpre,ekonomske

sasa

pre 1 godinu

Ovi razgovori ce doprineti razvoju ekonomske saradnje dve zemlje

stefan

pre 1 godinu

Svakako da Srbija i Egipat imaju potencijale za jos intenzivniju saradnju u mnogim oblastima.

Patak

pre 1 godinu

Jako je bitno sacuvati prijateljske odnose sa svima.

Pavlovic

pre 1 godinu

Nadam se da ce tokom ove posete biti potpisani sporazumi i ugovori koji ce unaprediti odnose izmedju Srbije i Egipta.

Marija

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu i ozbiljnu politiku za dalji razvoj nase drzave na svim poljima

Marina

pre 1 godinu

Srbija i Egipat neguju iskreno i tradicionalno prijateljstvo

Marina

pre 1 godinu

Nasa drzava tezi daljem unapredjenju bilateralnih odnosa kao i ekonomske i sveukupne saradnje sa Egiptom

Dejana

pre 1 godinu

Ovi razgovori ce doprineti sklapanju raznih projekata na obostranu korist

Stefan

pre 1 godinu

Svečano, uz gardu, Vučić je dočekao dragog gosta iz Egipta. Otvaraju se nevi putevi za još bolju saradnju sa Egiptom.

Jovanka

pre 1 godinu

Dva velika prijatelja zelimo im jos bolju saradnju!

Milan

pre 1 godinu

Uvek smo dobri domaćini, tako će biti i sada. Ugostićemo predsednika Egipta ali i brojnu delegaciju koja će učestvovati na Forumu. Biće ovo početak uspešne saradnje.

Lidija

pre 1 godinu

Srbija je dobar domaćin a gospodin Tetatet je oduvek pokazivao veliko poštovanje prema predsedniku Vučiću

momcilo

pre 1 godinu

Srbija i Egipat gaje dugotrajno i iskreno prijateljstvo.

moma1965

pre 1 godinu

Egipatski predsednik je u Srbiji docekan prijateljski i na najvisem nivou.

Borko

pre 1 godinu

Svečano je danas u Palati Srbija. Predsednik Srbije ima važnog gosta, predsednika Egipta. Velika delegacija je došla iz Egipta, višegodišnja stagnacija u bilateralnim odnosima se danas prekida, počinje novo razdoblje saradnje.

Stefan

pre 1 godinu

Za Srbiju je od velikog značaja forum koji se danas održava u beogradu na kome će se sresti, upoznati, biznismeni, ekonomisti, finansijeri, iz Srbije i Egipta. Interes je da se što više povežemo i sarađujemo.

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija