• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2022

09:05

Kurti želi da istrebi Srbe sa KiM! Starović: Teško je očekivati bilo kakav napredak u dijalogu!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Kurti želi da istrebi Srbe sa KiM! Starović: Teško je očekivati bilo kakav napredak u dijalogu!

Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da se posle izostanka napretka u dijalogu Beograda i Prištine mogu očekivati nove jednostrane mere premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u cilju ostvarivanja njegove ambicije da Kosovo bude bez srpskog stanovništva

"Možemo očekivati nove jednostrane mere, nisu ključna pitanja tablice i ličnih dokumenata, Kurti traži povod i izgovor da nastavi sa nasiljem", rekao je Starović na TV Hepi. 

Zato je, naglasio je Starović, važno kako će se ponašati Srbi na severu Kosova u narednim danima. Prema njegovim rečima, predsednik Aleksandar Vučić je sazvao za nedelju važan sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova. 

Starović je naveo da Srbi sa severa Kosova treba da pokažu jedan nivo odlučnosti i jedinstva, ali i odgovornosti i suzdržanosti, kao što su to pokazali 31. jula, kako se ne bi dozvolio Kurtiju da ukloni Srbe sa severa Kosova i da mu se ne daje povod za dalje jednostrane mere.

Dijalog u Briselu

Povodom jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu, Starović kaže da je dobro što su visoki predstavik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobari još jednom mogli da se uvere u to kakve su namere i obrazac ponašanja Kurtija, i da želi da veruje da su imali priliku da mu upute poruke da je takvo ponašanje nedopustivo. 

"Ne samo da juče nismo došli do sporazuma, već prema rečima Borelja nije došlo ni do kakvog napretka", rekao je Starović i podsetio da je i 19. jula prošle godine sastanak Vučića i Kurtija završen neuspehom i da su usledili jednostrani potezi Kurtija. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Starović je naglasio da je u trenutnim okolnostima kada mogu da se očekuju nove jednostane mere Prištine i nastavak politike nasilja prema Srbima, važna uloga Misije Kfor, jedine legalno raspoređene sile na Kosovu čija je misija da brine o bezbednosti svih građana na Kosovu. 

"Ako možemo očekivati ponavljanje situacije od 31. jula, možemo eskalaciju imati pre 1. spetembra i zato je važno kako će delovati Kfor - da li će pružati podršku militarizovanim snagama Prištine i štiti naoružane Albance od nenaoružanih Srba ili će braniti srpske civile. To je nedorečeno u izjavi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga", naveo je Starović, prenosi Kosovo online. 

Zajednica srpskih opština

Povodom formiranja ZSO, Starović je ocenio da je neprihvatljivo da Kurti jednostrano sprovodi sporazume na osnovu proizvoljnog tumačenje i da apsoltno nisu tačni komentari predstavnika američke administracije da se mora poštovati kosovski ustav kada je reć o ZSO, što navode i u Prištini. 

"Plan implementacije je jasan i Briselski sporazum ima veću političku i pravnu snagu u odnosu na sve odredbe njihovog ustava", naveo je Starović. 

On smatra da EU ima mehanizme da primora Prištinu da formira ZSO onako kako je to dogovoreno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija