• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

23.10.2022

20:42

Tijeri Mariani: Evropa je godinama sanjarila, danas ucenjuje, poštujem stav Srbije da ne uvede sankcije Rusiji

printscreen

Politika

Tijeri Mariani: Evropa je godinama sanjarila, danas ucenjuje, poštujem stav Srbije da ne uvede sankcije Rusiji

Podeli vest

Francuski evroparlamentarac iz grupacije Identitet i Demokratija Tijeri Mariani kritikovao je Evropsku uniju zbog zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji i dodao da poštuje stav Srbije

Evropski parlament je najglasniji među briselskim institucijama u pozivima Srbiji da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom unije u pogledu sankcija Rusiji.

Mariani ja naglasio da EU ucenjuje sve one koji se ne slažu sa njenim stavom

- Imam veliko poštovanje prema stavu Srbije jer Srbija zadržava svoje specifičnosti. Šta želi Evropa? Evropa je godinama sanjarila, danas Evropa ucenjuje. U realnosti to uvek izgleda ovako, ako ne delite nas stav nećete imati ni naše subvencije. Smatram da je pozicija Srbije hrabra jer ona samo želi da poštuje svoju istorijsku tradiciju i svoje nasleđe - kaže Mariani.

Na pitanje mogu li zahtevi tog tipa da budu kontraproduktivni i okrenu Srbiju u pravcu suprotnom od EU, Mariani je istakao da je to jeste kontraproduktivno i po Srbiju i po Evropu.

- Nedavno smo saznali da je procenat usklađivanja spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom spao sa 60 odsto na 45. Ja to zovem stopa potčinjenosti. U stvarnosti, Srbija ima svoju istoriju i ostaje po strani. Na primer danas u konfliktu sa Rusijom, potreban nam je posrednik. Ja bih radije da to bude Srbija koja nije u EU i ima odnose sa Rusijom nego da to bude Turska ili neko drugi. Vidim da u politici prema Balkanu postoje uvek dvostruki standardi. Od Srbije tražimo mnogo vise nego od Кosova ili Albanije. Vidimo da je iza svih tih rezolucija i izveštaja antisrpska politika koja je u stvari politika Nato, a koju nastavlja Evropska unija - kazao je on.

Marijani je poručio Srbiji da razmisli dobro u kom pravcu želi da ide jer je, kako kaže, realnost EU često napuštanje suvereniteta, napuštanje svojih specifičnosti i nasleđa.

- Uslovljavanje evropskih fondova i potčinjavanje su takođe neprihvatljivi - završava Mariani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija