• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.11.2022

16:06

VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER SE OBRAĆAJU JAVNOSTI: Ne želimo da budemo parking za migrante - Nekoliko koraka smo već preduzeli!

Tanjug

Politika

VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER SE OBRAĆAJU JAVNOSTI: Ne želimo da budemo parking za migrante - Nekoliko koraka smo već preduzeli!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer drže zajedničku konferenciju za medije posle sastanka povodom Drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije...

16.26 - Orban: U Vučiću vidim najboljeg prijatelja Mađarske

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji - pod pritiskom sa dve strane, rekao je mađarski premijer na početku obraćanja. 

- Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš - to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru - rekao je Orban. 

Zahvalio se i predsedniku Vučiću i naglasio da Srbija i Mađarska dele sudbinu.

Foto: printscreen/ TV Pink

- Mi delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedno drugom kada je nekom potrebna pomoć. To nije političko pitanje, to je pitanje instinkta, instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi - pošto delimo istu sudbinu, mi moramo da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove naše zajedničke sudbine. Zahvalan sam predsedniku Vučiću što sam u njemu prepoznao najboljeg srpskog partnera Mađarske - rekao je Orban. 

16.17 - Nehamer: Vučić nije ostavio Austriju na cedilu

Austrijski kancelar Karl Nehamer zahvalio se predsedniku Srbije na pozivu i gostoprimstvu, ali i na saradnji punoj poverenja.

Kancelar Nehamer je rekao da su Srbija, Austrija i Mađarska osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

- Došli smo do tačke gde pojedinačne zemlje EU traže nove vidove partnestva van onoga što je moguće u EU, jer ono što se do sada ostvaruje unutar sistema aziča EU nije dovoljno. Od našeg poslednjeg susreta mnogo toga se dogodilo, Vučić se založio da se azilantski turizam okonča i zahvaljujem mu se na tome što je ozbiljno shvatio brige Austrije i što je nije ostavio na cedilu - rekao je Nehamer. 

Austrijski kancelar kaže da je njegova zemlja trpela teret azilantskog turizma posebno iz Tunisa, Indije i drugih zemalja.

Foto: printscreen/ TV Pink

Nehamer je najavio i da će Austrija poslati još 100 policajaca i policajki u zajedničke timove na granicama i adekvatno opremljena vozila i dronove.

- Zahvalan sam i Srbiji i Mađarskoj što ćemo prvi put pokrenuti projekat da se deportuju migranti koji nelegalno borave u Srbiji. Ja sam tu platformu predložio još kao ministar unutrašnjih poslova i staviću je na raspolaganje Srbiji - rekao je Nehamer.

Austrija već ima 96.000 zahteva za azil ove godine i to je znak da dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše, rekao je Nehamer.

- U Austriji se pokrenula diskusija šta sve treba pokrenuti i promeniti u zakonima da bi se ovaj trend zaustavio, a zemlja zaštitila od ilegalnih migracija. Moramo brzo doći do odluka i drago mije što naše tri zemlje zajednički rade na tome da zaštite svoje granice - rekao je Nahamer.

16.08 - Predsednik Vučić se obraća javnosti

Vučić je izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije posle plenarnog sastanka delegacija tri zemlje, da je danas potpisan važan memorandum o razumevanju u vezi sa borbom protiv ilegalnih migracija.

- Naši timovi nastavljaju da rade na konkretizacija svega i uskoro krećemo sa akcijom, svakako značajno pre kraja godine - naveo je predsednik Vučić.

Broj ileganih migranata je, nagalsio je, gotovo udvostruči u odnosu na prošlu godinu.

- Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju - poručio je predsedik.

Foto: printscreen/ TV Pink

Vučić je istakao da je nekoliko koraka već preduzeto.

- "Prvi koraci su usaglašavanje vizne politike sa politikom Evropske unije. Više nemamo slobodan vizni režim s Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, ni sa Burundijem, uskoro sa još dve zemlje moraćemo da imamo drugačiji vizni režim, isti onakav kakav postoji u Evropskoj uniji - naveo je Vučić.

Ilegalni migranti u Srbiju najčešće stižu iz smjera dve zemlje - to su Severna Makedonija i Bugarska.

- Dogovorili smo se danas da zajednički uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, da uključimo i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama i da pokušamo da tu odbrambeno liniju pomerimo na jug - rekao je predsednik.

Foto: printscreen

Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante, naglasao je Vučić i podsetio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško i koji su u takvoj potrebi uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, i to će raditi i dalje.

- Važan je dogovor o readmisiji, odnosno proterivanju onih koji nemaju šanse da dobiju vizu, a žele po svaku cenu da ostanu na našoj teritoriji. Za nas je to veoma važan dogovor, jer ćemo morati da obezbeđujemo avione za povratak u njihove zemlje. Te troškove ćemo da podelimo sa našim partnerima iz Mađarske i Austrije - istakao je predsednik.

Predsednik se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji. 

- Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svuim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas - rekao je predsednik. 

16.07 - Predsednik Vučić i premijeri Orban i Nehamer potpisali memorandum o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

- Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu - istakao je tada Vučić.

 

 

Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

 

 

Na ministarskom sastanaku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 1 godinu

Onemogućicemo da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu

Jovan

pre 1 godinu

Prijatelji sa kojima delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedni drugima kada je nekom potrebna pomoć

Hana

pre 1 godinu

Srbija, Austrija i Mađarska su osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

Lana

pre 1 godinu

Srbija je prema izbeglicama i prema onima kojima je teško i koji su u takvoj potrebi uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, i to će raditi i dalje.

Ana

pre 1 godinu

Srbija će uvek biti tu za svoje prijatelje, tako da se uvek mogu osloniti na nas i računati na našu pomoć.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš - to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru - rekao je Orban.

Darko

pre 1 godinu

Veoma je bitno da se zajedničkim snagama zaustavi ilegalan ulazak i boravak migranata u Srbiji. Srbija nije i nikada neće biti mesto za nelegalno boravak migranata.

mila

pre 1 godinu

Dobra saradnja ove tri države je od velikog značaja za ceo region

sanja

pre 1 godinu

Saradnja policije ove tri države će onemogućiti mnoge kriminalne radnje u regionu, sve pohvale za odličnu saradnju Srbije, Mađarske i Austrije

sanja

pre 1 godinu

Velika je prednost imati iskrene i prave prijtelje kao što su Mađarska i Austrija

mila

pre 1 godinu

Veoma smo ponosni na jačanje rijateljstva ali i dobre saradnje na svim nivoima sa Mađarskom i Austrijom

sanja

pre 1 godinu

U ovim izrazito teškim vremenima velika je prednost imati prijatelje na koje se uvek može računati

Sandra

pre 1 godinu

Srbija neće biti parking za migrante i to je bila tema razgovora državnika Austrije, Madjarske i Srbije danas na trilaterali u Beogradu.

Besa

pre 1 godinu

Podrska Srbiji koju dobijamo od Madjara niko nam nije pinudio iz EU.

Petar

pre 1 godinu

Svo poštovanje svakome pa i tim migrantima, ali mislim da u ovom momentu stvarno moramo da mislimo na sebe i ne smemo da dozvolimo da nam se dešavaju ovakve stvari i da postanemo što Vučić kaže parking za migrante.

Goksi

pre 1 godinu

Srbija sa Mađarskom i Austrijom ima odlično prijateljstvo i saradnju zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

caca

pre 1 godinu

Srbija nikada neće da napusti svoje prijatelje,i samo udruženi mogu da pobedimo!

Joxa

pre 1 godinu

Jake zemlje i zemlje EU poput Austrije i Mađarske podržavaju Srbiju zbog politike predsednika Vučića.

Sonja

pre 1 godinu

Austrija i Madjarska zajedno sa nasom zemljom se bore protiv nelegalnih migracija.

Jovanka

pre 1 godinu

Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim nemirima koji su oko nas. Teška vremena su pred nama.

mirko

pre 1 godinu

Ovaj trilateralni sastanak ce svima jako mnogo znaciti. Problem migranata je veliki problem za celu Evropu i treba reagovati

mirko

pre 1 godinu

Madjarska i Austrija su jako vazni partneri i prijatelji Srbiji.

mirjana

pre 1 godinu

Naša politika je politika mira, dobrih odnosa sa svim državama sveta, saradnja sa Mađarskom i Austrijom nam je od velikog značaja u ovim teškim i nestabilnim vremenima.Cela Evropa se suočava sa migrantskom krizom ,sve ovo utiče na bezbednost cele Evrope

Jovanka

pre 1 godinu

Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim nemirima koji su oko nas. Teška vremena su pred nama.

lana

pre 1 godinu

Sastanak Vučiča sa Orbanom i Nehamerom u Beogradu je od velikog značaja za sve tri države i za jačanje poslovnih i prijateljskih odnosa.Zajedničkim snagama prebrodi ćemo migransku krizu

Mario

pre 1 godinu

Lideri prijateljskih zemalja poput Austrije i Mađarske uvek su dobrodošli u Srbiji i verujem da će se ova saradnja ojačati u budućnosti.

Kaca

pre 1 godinu

Pravi dokaz da smo na pravom putu su reči drugih lidera o našem predsedniku.

mirko

pre 1 godinu

Vucic svoje politicke kvalitete, sposobnosti i pre svega iskustvo zna da primeni na ovakvim sastancima i da sa njih izvuce najbolji moguci rezultat

Daki91

pre 1 godinu

Zemlje u regionu i šire žele sarađuju sa Srbijom zahvaljujući politici mira i stabilnosti koju Vučić promoviše.

Zeljko

pre 1 godinu

Trojica jakih lidera u svojoj zemlji i najuticajniji lideri u ovom delu Evrope.

Rade

pre 1 godinu

Ovim samitom nastavlja se saradnja Srbije sa Mađarskom i Austrijom i zajednička borba za ocuvanjem interesa nasih zemalja

Zoran

pre 1 godinu

Ovaj samit je doneo dosta napretka u saradnji nase tri države tako d ace se postojeći problemi, kao što su migranti, jednostavnije i brže resavati.

Danka

pre 1 godinu

Verujem u još bolju saradnju u budućnosti, kako sa Mađarskom tako i sa Austrijom.

Hana

pre 1 godinu

Poseta Premijera Mađarske i Kancelara Austrije Srbiji, samo pokazuje značaj Srbije u delovanju i borbi protiv ilegalnih migracija.

Ana

pre 1 godinu

Iako Srbija nije članica EU, ona ima definitivno značajnu ulogu u njoj .

Rasa

pre 1 godinu

Srbk znaju da prezive. To je iskustvo kroz stoleca. Madjari su to prepoznali.

Jagoda

pre 1 godinu

Srbija ne sme dozvoliti da joj ilegalne migracije uništavaju stabilnost. Kako čuvamo sebe, tako čuvamo i čitavu Evropu.

Saša

pre 1 godinu

Vučić je dobar diplomata i političar i sve će učiniti da Srbija ne postane parking za migrante,a to znači da će pomeranjem ka jugu sačuvati i granice Austrije i Madjarske.

Hana

pre 1 godinu

Uz pomoć Mađarske i Austrije, povećaće se broj policajaca na granicama i tako sprečiti ulazak migranata.

Dragan

pre 1 godinu

Mađarska, Austrija i Srbija unapređuju saradnju na svim nivoima pa i na imigracionom pitanju.

Lena

pre 1 godinu

Danas je potpisan memorandum i usvojena strategija i akcioni plan za zaštitu od ilegalnih migranata.

Dragan

pre 1 godinu

Danas je potpisan memorandum i usvojena strategija i akcioni plan za zaštitu od ilegalnih migranata.

Lena

pre 1 godinu

Memorandum koji je danas potpisan je od velikog značaja i svi zajedno radićemo na sprečavanju ilegalnih imigriracija.

Gagi

pre 1 godinu

Jos jedna uspešna runda pregovora za Srbiju sa Mađarskom i Austrijom.

Mina

pre 1 godinu

Srbija je naviknuta na krizne planove za snabdevanje gasom, tako da očekujem da naša Vlada uspešno reši i ove tekuće probleme u energetskom sektoru.

Gaga

pre 1 godinu

Mi Srbi ne umemo da živimo normalno i u savršenim uslovima, a u krizi smo se već odavno navikli da se snalazimo. Tako da ja ne brinem mnogo za nas, snaćićemo se mi, ako već nismo snađeni.

Aca

pre 1 godinu

Protiv ilegalnih migracija se moramo boriti skupa,strategija mora biti na nivou kontinenta cak bi za to mogla da posluzi Evropska politicka zajednica nastala u Pragu pocetkom oktobra.

Biljana

pre 1 godinu

Jedino zajedničkim snagama mozemo uspesno zaustaviti ilegalne migracije. Sa Austrijom i Mađarskom nas vezuje veoma uspešna saradnja.

Ognjen

pre 1 godinu

Srbija će zajedničkim snagama Austrije i Mađarske obezbediti bolju zaštitu svojih granica od ulaska azilanata.

Pera

pre 1 godinu

Samo zajednickim snagama mozemo napraviti rezultat odnosno odbranu od migranata.

Jasna

pre 1 godinu

Ovo je bio veoma bitan trilateralni sastanak po svim bitnim pitanjima kako za same zemlje učesnice, tako i za ceo region i šire.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija