• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.01.2023

12:26

POTPISIVANJE SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI SA UAE ZA TRI MESECA! Premijerka završava dvodnevnu posetu Dubaiju

Tanjug

Politika

POTPISIVANJE SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI SA UAE ZA TRI MESECA! Premijerka završava dvodnevnu posetu Dubaiju

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Vlada Srbije danas predaje kolegama iz UAE komentare na nacrt Sporazuma o slobodnoj trgovini i očekuje da taj sporazum bude potpisan u naredna tri meseca

Sastancima sa visokim zvaničnicima ove bliskoistočne države, premijerka završava dvodnevnu posetu Dubaiju. 

Napominje da će potpisivanje tog sporazuma mnogo doprineti poboljšanju privredne saradnje dve zemlje koja u ovom trenutku, kako kaže, nije toliko skromna, ali je svakako je ispod onoga što su naši potencijali. 

- Robna razmena je dosta skromna. Ona je otprilike oko 80 miliona evra, ali je razmena u uslugama dva i po puta veća, što govori o tome da je sofisticiranost naše ekonomije sa njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robama koje mi izvozimo u UAE - rekla je Brnabić .

U delegaciji Srbije bio je i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović, koji je istakao da se sa partnerima iz Emirata radi na digitalizaciji i razvoju veštačke inteligencije i bioinformatike. 

Napominje da se u Srbiji radi na izmenama Zakona o strancima koji bi olakšao ulazak stranaca u našu zemlju, gde bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli da dobiju odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u Srbiji. 

- Druga konkretna stvar koja je dogovorena i gde smo videli odlično iskustvo iz Emirata je otvaranje servisnog centra za građane. To će biti servisni centar elektronske uprave, gde ćemo građanima omogućiti naše najinteresantinije usluge eUprave, gde će građani moći da dobiju elektronski identitet i pristup svim drugim portalima, ali i gde ćemo moći da edukujemo građane kako da koriste elektronske usluge - navodi ministar. 

Jvanović očekuje da taj servisni centar bude otvoren prvo u Beogradu do kraja godine. 
Sve to je znak da je Srbija, kako kaže, prepoznata kao lider u Jugoistočnoj Evropi u razvoju digitalizacije usluga za građane i privredu. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12