• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.01.2023

12:59

Vesić: Probijen tunel "Beli potok", korak bliže završetku obilaznice oko Beograda

Ministarstvo za saobraćaj

Politika

Vesić: Probijen tunel "Beli potok", korak bliže završetku obilaznice oko Beograda

Podeli vest

U tunelu "Beli potok", na obilaznici oko Beograda, danas je probijena prva tunelska cev, dok će druga biti probijena sledeće nedelje, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

Ministar Vesić, koji je jutros prisustvovao probijanju tunela, istakao je da je upravo tunel "Beli potok" najzahtevniji i najvažniji objekat na sektoru 6 obilaznice oko Beograda.

"Danas su vredni radnici koji rade na sektoru 6 obilaznice oko Beograda probili prvu tunelsku cev u tunelu 'Beli Potok', koji je dug 360 metara.. Druga tunelska cev biće probijena sledeće nedelje", rekao je Vesić i precizirao da je u tunel, ugrađeno 10 tona armature, kao i 10.000 metra kubnih betona, a iskop je urađen na oko 100.000 metara kubnih u samim tunelsku cevima.

Foto: Ministarstvo za saobraćaj

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok, dugačak je 9,6 kilometara.

Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka, dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel "Beli potok", a radi se petlja "Avala" i petlja - čvor "Bubanj potok", sa izlazom prema Beogradu.

Foto: Ministarstvo za saobraćaj

"Кada završimo ovaj sektor, biće završena kompletna obilaznica oko Beograda, duga više od 47,7 kilometara, do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele", istakao je Vesić.

Кako bi obilaznica u potpunosti bila završena, neophodno je i na tome se radi, da se ugovori poslednja deonica obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa drumsko-železničkim mostom kod Vinče.

"Кada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će, konačno, posle više od 30 godina, dobiti svoju obilaznicu, koja je počela da se gradi 90-ih godina", naznačio je ministar.

On se, u ime resornog Ministarstva i Vlade Srbije, zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji, kako je rekao, dobro razume značaj saobraćajne infrastrukture i insistira da se obezbedi novac kako bi se ulaganja u infrastrukturu u Srbiji nastavila. 

Foto: Ministarstvo za saobraćaj

"Beograd je milionski grad i ne može da funkcioniše bez obilaznice, metroa, gradske železnice. I zato je ovaj projekat značajan, ne samo za Beograd i Srbiju, već i za međunarodni saobraćaj, s obzirom da je ovaj koridor jedan od najznačajnijih evropskih koridora", rekao je ministar Vesić.

Probijanju tunela prisustvovali su i državni sekretar Mihajlo Mišić, pomoćnik ministra za drumski transport Miroslav Alempić, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 - od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 - od od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 - od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska "Power China", a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija "Azvirt". 

Foto: Ministarstvo za saobraćaj

Tunel "Beli potok" radi se u otvorenom iskopu. 

Na petlji "Avala" u toku su radovi na produžetku dva kraka i vezei ka petlje na Кružni put, a na petlji "Bubanj potok" izvode se preostali radovi na konstrukcijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija