• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.05.2023

21:10

Brnabić: Jučerašnji protest biće upisan u istoriji beščašća opozicije u Srbiji

Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Politika

Brnabić: Jučerašnji protest biće upisan u istoriji beščašća opozicije u Srbiji

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je su strašni i tragični događaji od prošle nedelje promenili sve ljude u Srbiji i da je nemoguće opisati koliko su dva užasna zločina zabolela sve građane Srbije.

Ona je danas, gostujući na TV5 u Užicu istakla da je država odmah reagovala, i da je Vlada odmah usvojila mere koje je predložio predsednik Aleksandar Vučić.

- Danas imamo preko hiljadu i pet stotina policajaca samo za naše škole. Iverena sam da će prisustvo policije doprineti tome da se nastavnici i učenici osećaju sigurnije i sigurna sam da će doprineti smanjenju vršnjačkog nasilja. To je prva i najvažnija mera. Druga mera je potpuno razoružavanje Srbije. Pored moratorijuma i revidiranja svih dozvola za oružje, pripadnici policije izvršiće kontrolu načina čuvanja tog oružja, da li je dobro obezbeđeno i da li je municija odvojena od oružja. Ovim putem bih još jednom pozvala sve građane da predaju svo nelegalno oružje i neće snositi nikakve konsekvence, jer će to važiti samo u narednih mesec dana. Neće biti pitanja, nikakvih istraga, samo vas molim da predate oružje. Nakon toga, kazne će biti drakonske kako za posedovanje, tako i za nošenje oružja - rekla je Brnabić.

Ona je iznela i daanašnje podatke MUP-a, prema kojiam je da je prvog dan predato više od 1.500 komada oružja, više od 50.000 metaka i više od 100 bombi i mina.

- Samo juče, u tom prvom danu je predato više oružja u odnosu na čitav period važenja prethodnoh poziva, od 16. marta do 17. avgusta 2020. godine - rekla je premijerka.

Premijerka je istakla da joj nije jasan čin određenih stranaka opozicije, koji su isti dan krenule u politizaciju tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru i odmah za tu tragediju okrivile Aleksandra Vučića i vlast.

- Tako smo dobili situaciju da proteste protiv nasilja predvodi Srđan Milivojević, koji je pozivao na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića, njegovog brata i sina. Da se u prvom redu nalazi Milovan Brkić iz magazina tabloid, koji je upravo juče, na protestu protiv nasilja, pozvao na ubistvo predsednika Vučića. Rekao je da klinci treba da uzmi puške i da odluče sudbinu Srbije. On to radi nekoliko dana nakon ove tragedije... Profesor Jovo Bakić, koji i danas ponavlja da će oni juriti nas po ulicama... Oni su protest protiv nasilja iskoristili za poziv na nasilje. U trenutku kada treba da budemo jedinstveni i kada size treba da nas ujedine - kaže Brnabić.

U Sjedinjenim Američkim Državama je, kako kaže predsednica Vlade, ove godine bilo više masovnih pucnjava nego dana u godini.

- Setite se SAD, 11. septembra. Kada su oteti avioni, kada je potpuno zakazao bezbednosni sistem u Americi, kada je jedan avion srušen upravo na Pentagon, kao simbol američke bezbednosti I vojne moći – niko to nije iskoristio za politički obračun, nisu demokrate napale republikance. Niko nije rekao - vi ste krivi, vi ste nesposobni. Upravo uspertno, oni su to iskoristili da se zbliže, budu jači i kao nacija daju snažan odogovr na pretnje. To se jednostavno ne radi, to ne radi pristojan svet, to je civilizacijski crvena linija. Takve tragedije jedne nacije vi ne koristite za politički obračun - jasna je bila Brnabić.

Brnabić je istakla da je jučerašnji protest u Beogradu bio čisto politički.

- Kada pogledate zahteve sa protesta – oni su čisto politički, oni nikakve veze nemaju sa sprečavanjem nasilja, sa smanjenjem vršnjačkog nasilja u školama, sa podizanjem nivoa bezbednosti dece. I sam organizator, Srđan Milivojević, je sam rekao da je osnovni zahtev protesta odlazak Aleksandra Vučića. Pa su mu čak juče poručivali da su do sada želeli da ode, a sada mu ne daju da ode - kaže premijerka.

- Žao mi je što na protestima nismo čuli nijedan predlog koji ima veze sa poboljšanjem bezbednosti u našim školama. Ja sam sa jučerašnjeg okupljanja očekivala poruke na nivou toga da je potrebno deci zabraniti nošenje mobilnih telefona u školu, na primer. Ali ne, mi ništa slično nismo čuli, već pretnje i zahteve da Vučić ode. Mislim da je to neodgovorno i sramotno od strane dela opozicijie. Ali oni su izabrali da se tako bore i to je nešto što će biti upisano u istoriji beščašća opozicije u Srbiji.

Premijerka je istakla da od političke odgovornosti niko ne beži.

- Poptuno bezbrižno mogu da pričam o Aleksandru Vučiću, jer znam kakav je njegov odnos prema Srbiji i prema svim njenim građanima. Znam koliko mu teško pada svako kašnjenje, a ne ovakve tragedije, gde neko ubija našu decu. Znam i zašto sam ja u politici – pre toga sam imala dobar posao, odličnu platu i nije mi bila potreban javna funkcija za ostvarivanje nekog ličnog interesa. Ljudi misle da je nekome problem da da ostavku, to nije nikakav problem. Problem je kada ove tragedije koristite u političke svrhe - izjavila je Brnabić.

Ona je napomenula da naši đaci i studenti nikada nisu pravili veće uspehe na evropskim i svetskim takmičenjima nego u prethodnom periodu.

- U svim oblastima su naši najmlađi pravili uspehe. Od sporta, matematike, fizike, studenti prava koji su vicešampioni sveta. Pa neko je odgovoran i za te uspehe. Dogodila se užasna tragedija, to je činjenica. Ona će sigurno biti svojevrsna prekretnica iz koje moramo izvući pouke.  Ali ovaj sistem je odškolovao decu koja su šampioni sveta u prirodnim i društvenim naukama, obrazovao studente koji su iz raznih oblasti postizali zavidne međunarodne uspehe. Neko je onda odgovoran i za sve ove uspehe - kaže predsednica Vlade.

Brnabić je navela da je Vlada u prethodnim godinama sprovela mnoge reforme u prosveti, da trenutno radi i da će nastaviti da radi na unapređenju obrazovnog sistema.

- Ozbiljna i odgovorna vlast, koja je posvećena boljitku zemlje, analizira stvari i preduzima konkretne korake. Sistemske promene traju, one su proces i u odgovornim društvima, u nekim takvim stvarima imate i veliku podršku opozicije, jer su to natpolitička pitanja, pitanja našeg društva. Mi ovde nemamo nikakvu podršku opozicije, oni samo čekaju da se nešto desi i to upotrebe u političkoj areni, kao što su sada upotrebili ubistvo dece - zaključila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 1 godinu

Šta opozicija zna, ali Srbija od strane njih ovo nije nikako zaslužila, nikako!

Olga

pre 1 godinu

Prisustvo policajaca u školi će bar malo ulici sigurnosti i đacima i roditeljima.

Roki

pre 1 godinu

Opozicija je ovim protestom pokazala veliku bruku i sramotu.

Jana

pre 1 godinu

Upravo tako, umesto da nas tragični događaji ujedine, opozicija politizuje tragične događaje zarad sopstvenih interesa.

Sanela

pre 1 godinu

Strasno.Svako treba odgovarati i biti kaznjen za svoje postupke.

Mita

pre 1 godinu

Opozicija je veliko zlo za Srbiju, ovim neredima su to dokazali.

Zoki

pre 1 godinu

Pravda je spora, ali dostizna a opozicioni olosi plase li se Boga za sva nedela i koriscenje tragedije u politicke svrhe?!

Janko

pre 1 godinu

Jedinstvena prilika svim građanima da predaju nelegalno oružje koje poseduju bez ikakvih posledica po njih.

Toza

pre 1 godinu

Jucerasnji protesti su pokazali svima nama da opozicija misli samo lose nasij zemlji.

Vera

pre 1 godinu

Trenutak za protest opozicije bio je pogrešan, kao i motiv.

Dušan

pre 1 godinu

Jučerašnji protest biće naj veća sramota opozicije u Srbiji

Maša

pre 1 godinu

Uz veći broj policajaca, sigurno je da će se povećati bezbednost u školama. Mere Vlade daju svoje rezultate.

Reki

pre 1 godinu

Veliki su to bescasnici opozicionar, misle samo o sebi i briga ih za tragediju koja nas zadesila.

Vera

pre 1 godinu

Savesni građani predaće oružje, to je najispravnije.

Ana

pre 1 godinu

Kako vas bre nije sramota, bedo bedn? Opozicija nikad nista pametno nije uradila, ali ovo juce je prevrsilo svaku meru.

Vera

pre 1 godinu

Oružje je bolje predati bez sankcija i ne rizikovati visoke kazne.

Toni

pre 1 godinu

Opozicija dobro ne misli nasoj zemlji u to smo sigurni.

Ana

pre 1 godinu

Opozicija je samo dokazala da im narod nikad bitan nije bio, da nemaju trunke osecanja i empatije, da jedino sto znaju je da sire zlobu, mrznju i pozivaju na nasilje.

Miki

pre 1 godinu

Protesti srama su juce bili odrzani, treba da se stidite.

Mara

pre 1 godinu

Opozicija podrzava terorizam jer ocigledno nasilje promovisu.

Vera

pre 1 godinu

Opozicija je izgubljena, samo traži priliku za pobunu, a ne poštuje nikog i ništa.

Dora

pre 1 godinu

Jučerašnji protest je sramota opozicije, ukaljali su svoj obraz bespovratno.

Ana

pre 1 godinu

Nisko da nize ne moze. Opozicija je iskoristila ovu tragediju, obmanula narod samo da bi dobila neki politicki poen, strasno je na sta su sve spremni.

Ana

pre 1 godinu

Opozicija je bolesna cim u ovom trenutku izaziva proteste.

Gana

pre 1 godinu

Jucerasnji protesti su bili bedni i jadni i toliko su bili providni da se vidi da im je cilj samo nerede da izazovu.

Maja

pre 1 godinu

Jucerasnji protest nakon tragedija koje su se desile i poruke koje su se cule, sramotna su slika opozicije u Srbiji.

Janko

pre 1 godinu

Opozicija je bolesna, koriati ovaj trenutak za napad, nemaju osecaja ni morala.

Zoki

pre 1 godinu

Ono juce je bilo stvarno velika sramota, njima su bitne fotelje a briga ih za tragediju koja nas zadesila.

robijaće Aleksandar Vidojević

pre 1 godinu

Brnaba, kako se deklarišeš -kao muško ili žensko? Da znamo u koji zatvor da te strpamo, jer si saučesnik mafiji koja truje i ubija srpsku decu.

Ina

pre 1 godinu

Protest koji se juče održao, biće upamćen po nasilju i u borbi protiv iste.

Milana

pre 1 godinu

Juce je bila sodoma i gomora a 26.05 idemo svi da pruzimo podrsku predsjedniku i da pokazemo mirnu Srbiju

Vera

pre 1 godinu

Opet se na protestu opozicije sve svelo na pretnje predsedniku.

Ana

pre 1 godinu

Opozicija nema ni stida ni srama, uzasno je to sto rade dok Srbija tuguje

Ljilja

pre 1 godinu

Jučerašnji protest je bio pokazatelj kakvi ološi postoje među nama!!!!

Caca

pre 1 godinu

Opozicija je dokazala da njeni članovi nemaju ni morala,ni srama ni časti!

Lom

pre 1 godinu

Toliko me je sramota, umesto opozicije, pred ljudima koji su izgubili svoju decu i najmilije... Mnogo se sramim sada. Ako mozete, oprostite im.

Jela

pre 1 godinu

Bio je to jadan i bedan skup huligana i nasilnika koji bi gazili i preko mrtvih samo da zasednu na vlast.

Ana

pre 1 godinu

Strašni i tragični događaji od prošle nedelje su promenili sve ljude u Srbiji i nemoguće je opisati koliko su dva užasna zločina zabolela sve građane Srbije, samo je opozicija ostala ista.

Jela

pre 1 godinu

Pozivanjem na nemire nasilnička opozicija hoce na silu da dobije poverenje naroda ali nece moci.

Sudija Ris

pre 1 godinu

Bez trunčice empatije, sažaljenja, tuge i bola, pojedinci su želeli da naprave političku promociju

Bojan

pre 1 godinu

Vlada je odmah usvojila mere koje je predložio predsednik Aleksandar Vučić, u nadi da se ovakva tragedija više nikad neće ponoviti.

Ana

pre 1 godinu

Jucerasnji protest je pokazatelj njihove nekulture ,nepostovanja nicega.

Jelena

pre 1 godinu

I treba da se zna ko je ološ koji za vreme tuge i tragedije planira politički skup I napad na državu.

Ivan

pre 1 godinu

Nikom nije jasan čin određenih stranaka opozicije, koje su isti dan krenule u politizaciju tragedije i odmah za tu tragediju okrivile Vučića i vlast.

Andrijana

pre 1 godinu

Makar je narod video kakva je opozicija i sta zeli od nase Srbije.

Nesa

pre 1 godinu

i Treba da se zna kakvi su ljudi, i sta sve koriste protiv Vucica,nije im sveto nista,zarad svoje fotelje

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Bruka i sramota za srbiju, kakvih skotova imamo u zemlji ..zemlja u tuzi zavijena u crno a oni protestuju, stoka jedna neopevana

Veljko

pre 1 godinu

Jucerasnji protest je jako velika bruka i sramota za njene organizatore.

Nikola

pre 1 godinu

opozicija je dotakla dno sa protestom,i treba da se zapamti pozvali ljude na protest protiv nasilja,a ppzivalinna nasilje i govorili o Vucicu

zagorkapatrnozic

pre 1 godinu

Opozicija je nasilnim putem pokušala da poljulja Srbiju i vlast i tako se dokopa fotelje. Najgore je to što su to uradili onda kada su zemlji nemiri najmanje potrebi i kada bi joj sloga i jedinstveno mnogo značili!

Dule

pre 1 godinu

Opozicionari koji pozivaju na nasilje su samo jos jednom pokazali da nemaju obraza ni malo i da pokusavaju da svaku situaciju iskoriste da bi uneli dodatan nemir u narodu

Bane

pre 1 godinu

Opozicija da se stidi sta radi, poziva na nasilje kad je naša zemlja u zalosti.

Roki

pre 1 godinu

Srpska opozicija = dno dna! Oni sami sebi uskacu u stomak odrzavanjem ovako sramotnog skupa u danima kad je cela zemlja zavijena u crno. Nije ni cudo sto imaju tako malu podrsku!

Igor

pre 1 godinu

juce je opozicija pokazala pravo lice! I takavi ljudi da upravljaju drzavom ,nekome kome nista nije sveto.

Stefan

pre 1 godinu

Bagra iz opozicije. Ni stida ni srama. Bez postovanja gazeći po svemu. Totalni nemoral.

Tanja

pre 1 godinu

Opozicija je na protestu pokazala koliko brine o porodicama ubijene dece već koriste priliku da u ovakvom tužnom trenutku lažu I obmanjuju narod.

Iva

pre 1 godinu

Protest na kome su dokazali da nemaju ni malo ni časti ni morala!

Stefan

pre 1 godinu

Najbitnije opoziciji da se manipuliše narodom i napada Vučić. Sramota bagro opoziciona.

Dada

pre 1 godinu

Ono sto je juce uradila opozicija je dno dna! Savesti nemate.

Stefan

pre 1 godinu

Nečast i nemoral. To su modeli lo kojima se vlada opozicija Srbije.

Stefan

pre 1 godinu

Niko nikada u istoriji nije bio ovako nečastan kao današnja opozicija. Jučerašnji datum ide u istoriju srama Srpske opozicije.

Lazar

pre 1 godinu

Zaista je jako strašno kada neko nekome preti i poziva decu na nasilje.Plašite se Boga.

Marta

pre 1 godinu

Protest organizovan od strane opozicije je jedna šamarčina tragično nastradalim žrtvama i njihovim porodicama.

Irena

pre 1 godinu

Bez casti i srama, njima oruzje ni ne treba, kako rece vodja protesta on bi kidao glave, verovatno golim rukama

Una

pre 1 godinu

Jucerasnji protest je samo pokazao koliko jenopozicija jadna i bedna!

Jelena

pre 1 godinu

Juče je bio vrhunac ljudskog bezobrazluka i boleštine.

Jelena

pre 1 godinu

Narod se zgražava od jučerašnjih događaja. Gade se narodu.

Gaga

pre 1 godinu

Na jučerašnjem protestu nismo čuli nijedan predlog kako se ovi ne bi ponovilo, već samo da Vučić ode.

Mila

pre 1 godinu

Kada pogledate zahteve sa protesta, oni su čisto politički, oni nikakve veze nemaju sa sprečavanjem nasilja, sa smanjenjem vršnjačkog nasilja u školama, sa podizanjem nivoa bezbednosti dece.

Vanja

pre 1 godinu

Vlast u Srbiji nema nikakvu podršku opozicije, oni samo čekaju da se nešto desi i to upotrebe u političkoj areni, kao što su sada upotrebili ubistvo dece.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija