• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2023

12:45

HRVATSKA NA SIVOJ LISTI ZEMALJA ZA PRANJE NOVCA! Hrvati raskrinkani zbog malverzacija

Politika

HRVATSKA NA SIVOJ LISTI ZEMALJA ZA PRANJE NOVCA! Hrvati raskrinkani zbog malverzacija

Podeli vest

Zbog nedelotvornih aktivnosti u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU-a koja se našla na listi međunarodne agencije FATF – u društvu sa Albanijom, Panamom i Malijem.

- Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca "Financial Action Task Force" (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba pomnije pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje „aktivno rade s FATF-om" na rešavanju „strateških nedostataka svojih sastava za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje - kaže se u saopštenju FATF-a u Parizu.

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Foto: prinstscreen/Informer

Hrvatska narodna banka u Zagrebu

Odvraćajući učinak na investitore

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja se nalazi na popisu. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprečavanja ovih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

Ostale zemlje na popisu su Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta je izveštaj FATF-a potvrdio da i Nemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna tačka kritike bila je da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost.

Foto: prinstscreen/Informer

Nemačka banka

Međunarodni stručnjaci kritikuju nepregledan haos u vezi s nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih tela koja se u zemlji bave ovom tematikom. Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju prenosa gotovine, smatraju u FATF-u, i uopšteno se žale da nemačke nadležne vlasti čine daleko premalo da istraže financijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Nemačka i danas „raj za one koji žele prati novac" i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neno

pre 10 meseci

E moja Evropo i Hrvati u EU ,a mi ni blizu po mnogo čemu smo uredjenija zemlja ovo je primer!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici
Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici

U Višem sudu u Smederevu sutra će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), koji se tereti da je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva, kada je ubio 8-oro, a pokušao da liši života još 20 lica, od kojih je teško ranio 12-oro, uglavnom mladih. Jedno lice posle 50 dana borbe podleglo je povredama zadobijenim kobne večeri. Postupkom je obuhvaćen i Urošev otac, Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri.

22.05.2024

11:17

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija