• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

12:17

Šapić ističe: Predstojeći izbori nadilaze značaj lokalnih izbora!

Pedja Milosavljević

Vesti

Šapić ističe: Predstojeći izbori nadilaze značaj lokalnih izbora!

Podeli vest

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić poručio je danas da živimo u izuzetno važnom istorijskom momentu, kao i da preterano insistiranje na lokalnim temama, o kojim bi on najviše i voleo da govori, nije primereno.

Šapić je istakao da je neukusno da se to ističe u prvi plan u momentu kada ne znamo šta čeka čovečanstvo, a naročito srpski narod, ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici koja će predstavljati ogroman teret za generacije koje dolaze.

- Svih ovih osam meseci trudim se da Beograđani ne osete komplikovanu situaciju zbog toga što Beograd nema normalnu gradsku upravu, već Privremeni organ, te se zaista nadam i verujem da će se nakon 2. juna ta vrsta agonije završiti, kao i da će Grad nastaviti da funkcioniše u skladu sa svim svojim ingerencijama i nadležnostima - naveo je on za Pink.

Šapić je napomenuo da veruje da nakon ovih izbora mora brzo da se formira Gradska uprava i da se onda nastavi sa rekonstrukcijom i sanacijom ulica, socijalnim programima i merama.

- Najviše bih voleo da možemo da se bavimo samo lokalnim temama, ali u ovom istorijskom trenutku za čovečanstvo, kao i za naš narod, to je zaista nemoguće - istakao je Šapić.

On je ponovio da je zato veoma važno da Beograd ima srpskog gradonačelnika, te da ne misli da je to šovinistički niti da će vlast da ugnjetava bilo koga.

- Beograd je bio i ostao kosmopolitski grad i naše ruke su uvek bile i biće širom otvorene za sve. I kada se desila ona situacija kada su Proglasovci u Dubrovniku obesmišljavali i skrnavili sve što je srpsko, ja sam rekao da u Beogradu ne sme nikom dlaka sa glave da fali zato što je pripadnik drugog naroda ili veroispovesti - naveo je on.

On je ukazao da je zato važno da Beograd ima srpsku vlast i srpskog gradonačelnika.

- Zato su ovi izbori daleko iznad lokalnih - istakao je Šapić.

On je potvrdio da predstoje veliki kapitalni projekti koji moraju da se završe, kao što su „Mali metro”, „Ekspo 2027”, „Nacionalni stadion”, „Centar vodenih sportova”, „Železnica od aerodroma do autobuske stanice”, „Novi sajam” i spremanje za metro.

- Ne možemo da sredimo problem koji se odnosi na gužve u saobraćaju dok metro ne postane primarni vid našeg javnog prevoza, a do tada ćemo oporaviti čitav vozni park. U toku je najveća nabavka vozila ikada u našem gradu - poručio je on.

Šapić je rekao da očekuju na jesen da će se pojaviti 700 novih autobusa, zatim 125 novih tramvaja za godinu i po do dve, čime će se potpuno oporaviti tramvajski park.

- Podsetiću da je poslednji put kupljeno 20 tramvaja pre 15 godina i to je sve - najavio je Šapić.

On je naglasio da od Beograda želi da napravi grad kakav nama i dolikuje i najavio je da prestonica ima priliku da se značajno saobraćajno, infrastrukturno i socijalno promeni u naredne četiri godine, više nego što je u poslednjih petnaest.

Komentarišući štrajk pojedinih sindikalnih grupa u GSP-u, Šapić je istakao da je najavljivan sedam dana i da su ga podržale sve opozicione stranke.

- Rekao sam da nemam šta da razgovaram sa radnicima GSP-a koji žele da se bave politikom. Mogu da govorim o pravima radnika, uslovima rada i platama, koji nikad nisu bili bolji. Smanjili smo dug za dve milijarde dinara, povećali plate do 118.000 dinara i kupujemo nova vozila. Od skoro šest hiljada radnika, juče se pojavilo njih dvanaest - rekao je predsednik Privremenog organa. Govoreći o poziciji Srbije u međunarodnim odnosima i naporima predsednika Vučića u odbrani državnih interesa, Šapić je naglasio da je predsednik Srbije u unutrašnjoj politici postao meta napada koji su lišeni svake ljudskosti.

- Vučiću se preti smrću više od deset godina, ali postoje momenti kada je zaista možda i fizički ugrožen. U momentu kada vidite da u svetu dolazi do obračuna sa svim liderima suverenih zemalja, ne treba se igrati takvim stvarima - naveo je on.

Šapić je ukazao da se lično nadao da ćemo u Srbiji doći do nekog konsenzusa.

- Moramo da pokažemo jedinstvo i snagu u nečemu što je iznad našeg stranačkog interesa, ali sam se razočarao. Kroz istoriju nam je naša vlastita antisrpska politika nanela više štete nego neprijatelji sa kojima smo se suočavali na bojnom polju - rekao je Šapić.

On je ocenio da upravo zbog toga Beograd mora i treba da ima srpskog gradonačelnika. Šapić je podsetio da je uspeo da se izbori za poverenje građana 14 godina zaredom i da nije moguće da, po tvrdnjama političkih protivnika, nikad ništa dobro nije uradio.

- Činjenice govore da imam poverenje građana već 14 godina i mislim da mi ga narod ne bi davao da ne umem nešto dobro da uradim. Mislim da Grad Beograd i Gradska uprava imaju puno prostora za napredak uprkos činjenici da sam mnoge stvari promenio, ali i zadržao one koje sam smatrao dobrim - naveo je on.

Šapić je istakao da na predstojećim izborima očekuje značajnu podršku Beograđana.

- Ukoliko dobijem poverenje, biću gradonačelnik svih građana, bez obzira na to da li su glasali za mene ili ne - zaključio je Šapić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20