• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

10.07.2023

08:28

Kurti je ekonomski uništitelj ne samo Srba, već i Albanaca! Momirović: "Otvoreni Balkan" već daje rezultate, a on brani trgovinu, otvara perspektivu za kriminalne strukture

EPA

Politika

Kurti je ekonomski uništitelj ne samo Srba, već i Albanaca! Momirović: "Otvoreni Balkan" već daje rezultate, a on brani trgovinu, otvara perspektivu za kriminalne strukture

Podeli vest

Ministar trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović ocenio je u intervjuu da kosovski premijer Aljbin Kurti pored svih opasnosti koje nosi po bezbednost regiona, predstavlja i "ekonomskog uništitelja" prosperiteta ne samo Srba, već i Albanaca.

- Na Kosovu trenutno imamo posla sa fundamentalistom, sa čovekom koji je u političkom smislu svoj život posvetio tome da iskoreni srpski jezik i srpsku crkvu sa prostora Kosova i Metohije, i kao posledica svega toga stradaju ekonomski odnosi, trgovina, strada ono što je kroz vekove povezivalo Srbe i Albance - kazao je Momirović.

Navodeći da zabrana trgovine proizvoda na Kosovo iz Srbije traje više godina, Momirović kaže da to uništava ekonomsku perspektivu i budućnost ne samo Srba, već i Albanaca i Bošnjaka, i ocenjuje to kao apsolutno neprihvatljivo.

- To je protivno svim evropskim postulatima. Nadam se da će naši partneri, pre svega članice Saveta bezbednosti, zemlje članice NATO-a, koje su po Rezoluciji 1244 preuzeli upravljanje nad Kosovom i Metohijom shvatiti o kakvom se čoveku radi - o čoveku opasnom po mir u regionu, po bezbednost Evrope, a na kraju čoveka koji je ekonomski uništitelj perspektive Zapadnog Balkana - kazao je Momirović u intervjuu za Politiku.


 

Navodi i da sve više ljudi u međunarodnoj političkoj javnosti shvata da je u pitanju "opasan čovek, okrenut populizmu, rešavanju političkih problema na oružani način, koji sebe vidi kao budućeg i vojnog lidera na Balkanu".

Ističe da koraci koje preduzimaju kosovske institucije, pre svega kosovski premijer Aljbin Kurti, samo otvaraju perspektivu za kriminalne strukture. 

- Zabrane, ograničavanje trgovine, zaustavljanje prometa, po bilo kom osnovu, a pre svega po etničkom je nešto najgore za ekonomsku aktivnost u bilo kom regionu, bilo kojoj zemlji. Pored svih opasnosti koje taj čovek nosi u smislu bezbednosti regiona, on je i ekonomski uništitelj ne samo za Srbe, već i za Albance - naglašava Momirović.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Momirović kaže da ona počinje da daje rezultate i ocenjuje da najveća snaga regiona leži upravo u ekonomskoj povezanosti.

- Naša najveća snaga leži upravo u onome što su zemlje zapadne Evrope uradile pre 40, 50 godina. Ukinuli smo veliki broj taksi, relaksirali smo fitosanitarne propise, uskoro kreće da funkcioniše jedinstvena naplatna putarina, očekujemo da za mesec, dva počne da funkcioniše jedinstveno tržište rada. Ekonomsko povezivanje, podrška privredi, nove investicije, borba protiv inflacije, stabilni i predvidljivi uslovi poslovanja, to je ono što je obeležje ove politike već 10 godina - kazao je Momirović.

Naveo je da o uspehu inicijative "Otvoreni Balkan" govori činjenica da je trgovinska razmena Srbije sa Severnom Makedonijom dostigla iznos od skoro 1,5 milijardi evra.

Kako dodaje, očekuje se da godinama, kako se inicijativa bude razvijala, taj iznos raste. 

- U Crnoj Gori imamo političku nestabilnost već nekoliko godina i ona onemogućava da se snažnije naprave politički iskoraci u smislu ekonomskog povezivanja u regionu. U BiH imamo nedostatak poverenja koje traje još od kraja rata devedesetih godina. Mi to moramo da promenimo. Smatram da samo integrisani u zajedničko regionalno tržište možemo ekonomski da napredujemo dalje - ističe Momirović. 

Kako navodi, o sjajnom potencijalu trgovinskih odnosa između BiH i Srbije svedoči i to da je trenutno BiH treći trgovinski partner Srbije, odmah iza Kine i Nemačke, sa kojom spoljnotrgovinska razmena dostiže iznos od 3,2 milijarde evra.

Srbija će 2027. godine biti domaćin renomirane međunarodne izložbe EXPO, čija je tradicija duža od 170 godina, a Momirović kaže da će ta izložba otvoriti prostor za investicije u Srbiji koji iznosi više milijardi evra, kao i veliki broj turista.

- To će biti najveći događaj u istoriji našeg glavnog grada kada pričamo o broju posetilaca i veliki povratak Beograda na međunarodnu scenu. Uveren sam da će to biti veliki uspeh naše države - kazao je Momirović.

Na pitanje da li je Srbija dovoljno ekonomski jaka da može da upliva u EXPO sistem, Momirović kaže da nema sumnje u to.

- Pitanje ekonomske snage države kao što je Srbija koja je devastirana u prethodnim decenijama kao posledice sankcija, ratova, katastrofalne privatizacije, jako loše reforme, nije statično pitanje. Mi smo napravili velike iskorake, duplirali smo iznos našeg BDP-a, smanjili nezaposlenost sa približno 30 odsto na ispod devet odsto, utrostručili smo minimalnu i prosečnu platu, ali naši građani zaslužuju još više. EXPO 2027 će biti kruna na ekonomskom uspehu ove vlade i politike koju predvodi Aleksandar Vučić. To će biti jedan veliki trag u istoriji ove zemlje. To jeste veliki izazov, ali sa ponosom mogu da kažem da mi to možemo da izvedemo - navodi Momirović.

Naglašava da je Srbija danas najotvorenija zemlja u Evropi i u tom smislu navodi da ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja ima preferencijalni aranžman sa Amerikom, Australijom, Japanom, koja ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Evroazijskom zonom, Turskom, a danas radi na sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, Južnom Korejom i UAE.

Na pitanje da li se može zaključiti da su ekonomija i trgovina baza političkom prosperitetu, ministar kaže da je ekonomija definitivno polje najvećeg uspeha ove vlade i politike u prethodnih 10 godina.

- Ekonomski iskorak koji smo mi napravili je zaista neverovatan, investicije prvenstveno u infrastrukturu, ali i podizanje novih fabrika, bolnica itd. su značajno promenili ovu zemlju, napravili su od Srbije ponovo jednu industrijsku i ekonomsku silu u regionalnim balkanskim okvirima i to je sve dobra baza da napravimo sledeći iskorak, a to je približavanje ekonomskom standardu zemalja zapadne Evrope - kazao je Milatović.

Da bi to uspeli, i da bi napravili iskorak da građani Srbije imaju standard približan zemljama zapadne Evrope, Momirović ističe da Srbija mora da uđe u novu industrijsku revoluciju.

- Moramo da uhvatimo korak i da budemo prvi ili među prvima u Evropi u novim industrijama, novim tehnologijama, novim sirovinama, a mislim da tu imamo prostor koji još nismo iskoristili. Da li mislim da je to eksploatacija litijuma i povezane industrije za to – da, bez ikakve sumnje da - zaključio je Momirović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija