• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

10.07.2023

11:34

Strani špijuni vršljaju po Srbiji zbog mogućeg rata?! Koja je uloga Aljbina Kurtija u svemu tome?

Informer DN

Politika

Strani špijuni vršljaju po Srbiji zbog mogućeg rata?! Koja je uloga Aljbina Kurtija u svemu tome?

Podeli vest

Nezvanično, srpske obaveštajne službe su utvrdile da su pojedine strane obaveštajne službe u maju i junu bile mnogo aktivnije nego na početku godine.

Kako pišu mediji, to možda ima veze sa prizivanjem "srpskog Majdana" ili Kurtijevim namerama da dovede Srbiju u oružani sukob sa Zapadom.

Duboko u senci protesta i politike aparthejda koju sprovodi Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji, odvija se ozbiljan obaveštajni rat za promenu spoljne politike naše zemlje uz smenu političkog vrha, piše beogradska "Politika".

U Srbiji je povećan broj špijuna čija je misija da utvrde slabe tačke srpskih vlasti i mogućnost da utiču na suverenistički kurs politike koja se vodi sa Andrićevog venca.

Kako "Politika" nezvanično saznaje, srpske obaveštajne službe su utvrdile da su pojedine strane obaveštajne službe u maju i junu bile mnogo aktivnije nego na početku godine.

Šta bi mogao da bude razlog ove povećane aktivnosti prema našoj zemlji, može se naslutiti iz dvostruke pretnje – dok jedni prizivaju nekakav "srpski Majdan", dejstva prištinskog režima Aljbina Kurtija sve više nas uvlače u opasnu konfrontaciju, koja ne bi bila samo sa Albancima već sa čitavom zapadnom vojnom alijansom. I možda nisu daleko od istine oni koji kaže da zbog po zapadne interese nepovoljnog razvoja događaja u Ukrajini, kola mogu da se slome "na malima", to jest na Srbiji.

Pojedini sa Zapada, ali i iz domaćih prozapadnih krugova sve češće pominju nekakve "srpske Majdane" i ostale blagodeti "demokratizacije Srbije", a šansu za to vide u naslanjanju na proteste "Srbija protiv nasilja". Kroz ove proteste građani su izvorno želeli da iskažu svoje negodovanje nakon tragedija koje su zadesile našu zemlju početkom maja, pa je stoga logično da su se i strani centri moći, s različitih meridijana, zainteresovali tokom maja i juna za ova dešavanja, tražeći mogućnost da naliju vodu na svoju vodenicu.

To čini i Kurti. Koristeći ratni sukob u Ukrajini, po svaku cenu pokušava da svojim nasiljem prema Srbima izazove reakciju Srbije i da je tako uvuče u rat protiv NATO-a. Tako dolazimo do teške situacije gde našoj zemlji preti "dvostruki ukrajinski scenario". S jedne strane pokušaji smene vlasti na ulicama i bez izbora, po modelu već viđenom u Kijevu 2014, a s druge ratni sukob s ogromnim ljudskim i materijalnim gubicima kakav takođe imamo u Ukrajini.

Neke zapadne obaveštajne službe, osim podsticanja Kurtija da neprestano hapsi i zvecka oružjem na KiM, dobile još jednu priliku za mešetarenje i manipulisanje osećanjima građana - proteste u centralnim gradovima Srbije.

Foto: Informer.rs

Protest u Beogradu

Strani centri kao svoje glavne ciljeve vide da Beograd prihvati politiku svršenog čina na Kosmetu, a da Srpska lista da zeleno svetlo da Zajednica srpskih opština bude jedna malo veća nevladina organizacija, uz to, da nateraju Beograd na uvođenje sankcija Rusiji, kao i slamanje Republike Srpske da bi postala prazna ljuštura.

Pritisak na Srbiju raste i cena ovog regiona je porasla vezano za rat u Ukrajini i rasplet na geopolitičkom planu koji ne ide u prilog zapadnim interesima, kaže za "Politiku" diplomata Zoran Milivojević.

Foto: printscreen

 

- Njihov interes je da se ovo pitanje reši pre velikog raspleta i da ne ostane ova 'enklava' – Srbija sa ovakvom pozicijom, koja nije obuhvaćena zapadnom sferom interesa u smislu potpune kontrole - ističe Milivojević.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je Kurti samo realizator ciljeva Zapada, odnosno toga da Srbija prizna KiM kao nezavisnu državu.

Foto: Tanjug

 

- Priština se danas sa Zapadom razilazi samo oko nekih taktičkih poteza, a sve ostalo im je zajendičko - zaključuje Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija