• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.07.2023

09:35

Vesić: Nova deonica Moravskog koridora do kraja oktobra, Kruševac se povezuje na autoput

Informer

Politika

Vesić: Nova deonica Moravskog koridora do kraja oktobra, Kruševac se povezuje na autoput

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na izgradnji nove deonice Moravskog koridora od Makrešana do Koševa koja će, kako je najavio, biti završena do kraja oktobra, a čime će Kruševac biti povezan na autoput.

Vesić je rekao da je završeno šest kilometara leve trake nove deonice koja je ukupno duga deset kilometara i da je saobraćaj preusmeren na taj poluprofil, a da će se sada raditi desna traka.

Istakao je da će sve biti gotovo do kraja oktobra i da će Kruševac imati tri petlje.

Naveo je da će Moravski koridor biti dug ukupno 110 kilometara i da će spajati autoputeve “Miloš Veliki” i Beograd-Niš, odnosno dve petlje – Preljina i Pojate.

- Na ovom potezu živi oko 500.000 ljudi i taj autoput znači život za Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Kruševac, Ćićevac, Varvarin, Stalać… Za sve ljude koji žive ovde jer će značiti nove investicije, brži prevoz i da se ovaj kraj brže razvij - rekao je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Naveo je da se izgradnjom Moravskog koridora počinje sa izgradnjom puteva koji povezuju postojeće autoputeve i da je to prvi od tri brze saobraćajnice i autoputeva koji će premrežiti Šumadiju odnosno zapadnu Srbiju.

- Već ćemo narednih dana potpisati ugovor za obilaznicu oko Kragujevca koja nije samo 21 kilometar obilaznice oko tog grada već podrazumeva kroz Gružu vezu do Mrčajevaca, odnosno vezu Kragujevca sa autoputem ‘Miloš Veliki’. Takođe, čeka nas i izgradnja autoputa ‘Vožd Karađorđe’ čiji će idejni projekat biti završen do kraja godine, a koji će takođe povezati dva autoputa - Beograd-Niš i ‘Miloš Veliki’ tako da će čitava Šumadija biti premrežena mrežom brzih puteva i autoputeva - istakao je Vesić.

Podsetio je da je nedavno Vlada Srbije usvojila odluku o izradi urbanističkog plana za izgradnju pruge Stalać-Kraljevo, a kasnije i Kraljevo-Rudnica, kojom će se, kako je rekao, ići 120 kilometara na sat tako da, dodao je, građanke i građani koji tu žive neće imati samo dobre puteve već i brzu prugu.

- To su dobre vesti za ovaj kraj Srbije i srećan sam što na ovaj način kao zemlja, u vreme krize, imamo dovoljno novca da investiramo u autoputeve i brze saobraćajnice, a i u pruge - rekao je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić rekao je da radovi na Moravskom koridoru napreduju prema planu i da radnici rade uprkos vrućini, kao i da se veoma obraća pažnja na njihovu zaštitu.

- Svi imaju kompletnu zaštitnu opremu, obezbeđeni su odgovarajućim količinama napitaka, imaju sve što je potrebno da bi bezbedno mogli da izvode radove i po ovakvim uslovima - rekao je Mišić i dodao da se radi u dve smene i do kasno noću.

Direktor JP “Koridori Srbije” Aleksandar Antić rekao je da svaki novi autoput donosi pregršt novih prilika za ljude koji žive duž njegove trase.

- Moravski koridor će doneti i nekoliko novih industrijskih zona za građane ovog kraja. Mi ćemo lokalnim samoupravama ostaviti i objekte koje smo gradili za potrebe izgradnje autoputa, kao potencijalne nove industrijske zone - rekao je Antić.

Naveo je da će jedna takva zona biti u Ćićevcu gde postoji oko 20 hektara koji su bili u funkciji izgradnje autoputa, druga u okolini Kruševca površine gotovo 28 hektara, a treća u Adranima kod Kraljeva.

Kako je dodao, to je velika šansa da se nastavi sa razvojem Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija