• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/danas.rs

22.11.2023

17:11

"Ponašanje prorektora Ratka Ristića ugrožava Univerzitet u Beogradu": Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta jasna

Ata images

Politika

"Ponašanje prorektora Ratka Ristića ugrožava Univerzitet u Beogradu": Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta jasna

Podeli vest

Biljana Abolmasov, dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izrazila je nezadovoljstvo radom prorektora za međunarodnu saradnju Ratka Ristića i njegovim istupanjima u javnosti.

Ona je na današnjoj sednici Senata Beogradskog univerziteta rekla da kao dekan ne može da pokrene proceduru Ristićeve smene, ali da Senat to može.

Međutim, o ovoj temi nije bilo nikakve rasprave na sednici.

Abolmasov je zamerila prorektoru što „u političkom materijalu kaže da treba sprečiti otvaranje rudnika“, i to u trenutku kada je RGF upisao 38 odsto studenata od predviđene kvote i kada nema ko da radi u rudarstvu.

Ona je rekla da 75 odsto struje dolazi sa površinskih kopova EPS-a, da rudarstvo donosi republičkom budžetu tri odsto prihoda i napomenula da „litijum nije jednako Rudarsko-geološki fakultet“.

Abolmasov se osvrnula i na nedavno učešće Ratka Ristića u sprečavanju održavanja skupa o rudnim i mineralnim resursima Srbije u beogradskom hotelu Metropol, rekavši da je njegovo ponašanje kao redovnog profesora bilo neprimereno i da je naneta šteta Univerzitetu u Beogradu.

Kako je dodala, zbog toga su tri ambasadora morala da budu evakuisana, a upad na skup je ocenila kao „javnu sramotu“.

Da li svi mi podržavamo njegovo desničarsko ponašanje? Da li reći da treba da se spreči seča šuma znači da treba da se zatvori pola Šumarskog fakulteta - upitala je Abolmasov i dodala da bi bilo poštenije da Ristić podnese ostavku jer svojim delovanjem ugrožava Univerzitet u Beogradu.

Ratko Ristić je u nedavnom intervjuu Danasu kao kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Dveri i Zavetnici, odgovorio i na pitanje hoće li podneti ostavku na mesto prorektora Univerziteta u Beogradu budući da je ušao u kampanju, a Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje političko delovanje na univerzitetu.

- O tome možemo da razgovaramo tek kad se završi izborni proces. Ne bavim se politikom ni u jednom segmentu svog rada na univerzitetu i strogo vodim računa o tome. Nikad ne bih ni svoj univerzitet, ni svoj fakultet zloupotrebio za bilo koji vid političke delatnosti. Na UB, niti na matičnom fakultetu ne postoji ništa u mom radu što ima bilo kakvo političku konotaciju - rekao je tada Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija