• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

16:39

Goruća pitanja opstanka Srba na KiM! Vučić nakon sastanka sa Guterešom: Sumirali smo glavne poruke

printskrin/instagram

Politika

Goruća pitanja opstanka Srba na KiM! Vučić nakon sastanka sa Guterešom: Sumirali smo glavne poruke

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u NJujorku, gde se sastao sa sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, da su analizirali sve što je bilo na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na KiM i istakao da je 12 ili 13 od 15 članica Saveta bezbednosti nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa potezima Aljbina Kurtija, a posebno oko dinara.

Tom prilikom Vučić je istakao da su otvorene značajne debate.

- Srdačan susret i sumiranje glavnih poruka jučerašnje sednice, kao i značaja otvorene debate o gorućim pitanjima bezbednosti i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istakao je Vučić nakon sastanka i dodao:

-  Razmenili smo mišljenja i o aktuelnoj globalnoj situaciji, kao i o značaju #UN u geopolitičkoj areni, kao krovnog foruma u kojem treba raspravljati o svim relevantnim temama od značaja za budućnost svih nas.

 


- Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već  zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali naravno da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju - rekao je Vučić za Pink.

Naglasio je da je važno to što je 12 ili 13 od 15 članica SB nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa Kurtijevim potezima, a posebno oko dinara.

- To su za nas važne stvari, to su dobre poruke. Borili smo se, mislim, časno i pošteno zastupali svoju zemlju i to je ono što smo mogli. Da je situacija jednostavna, naravno da nije i u geopolitičkim trvenjima, u geopolitičkim sukobima, to je nešto što vam uvek donosi dodatni pritisak i svi bi da se obračunavaju sa manjima, pošto već sa velikima ne mogu. A onda sa druge strane morate da brinete o svojim problemima, morate da brinete i o našem narodu na KiM, da nemate efektivnu vlast, da njih ne ugrozite, da njihove živote sačuvate, da ih istovremeno finansirate, da mogu da prežive, da buduće generacije vide svoju budućnost na KiM. Tako da u nelakim, u nejednostavnim, uslovima mi smo uradili ono što je bilo moguće - rekao je Vučić.

Kaže da je sa  Guterešom razgovarao o geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji u regionu.

-Čini mi se visok stepen saglasnosti postigli po mnogim pitanjima i naučio sam mnoge stvari o nekim kretanjima u svetu, on je iskusan čovjek i mnogo toga dobije, mnogo toga i sazna, tako da mislim da je bilo vrlo korisno - rekao je Vučić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija