• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2024

13:02

Brnabić: Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastavlja saradnju sa ODIHR-om!

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Politika

Brnabić: Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastavlja saradnju sa ODIHR-om!

Podeli vest

Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastaviće da radi sa ODIHR-om i da sprovodi preporuke, kao i da se bori za vladavinu prava, jake institucije i transparentnost, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, govoreći o impelementaciji preporuka ODIHR-a navela da je u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično, a da u ovom konačnom izveštaju ima 25 preporuka. 

- Čuli kako mi do sada nismo implementirali nikakve preporuke ODIHR-a, a ja sam najmanje tri puta odgovarala tokom različitih događaja na ta pitanja od strane određenih medija, uglavnom u okviru Junajted grupe i pričala kako to nije istina i da smo mnogo preporuka do sada implementirali u saradnji sa ODIHR-m - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je ukupan broj uglavnom sprovedenih preporuka, osam i ukupan broj, delimično sprovedenih preporuka - 33.

- U ovom finalnom izveštaju prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično, 54 preporuke ODIHR-a - rekla je premijerka.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Kako je naglasila, "toliko o tome kako nijedna preporuka do sada nije implementirana i kako Vlada Srbije nije ništa do sada radila".

Brnabić je navela da bez obzira na ograničen period trajanja mandata prethodne vlade, u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično. 

- Čak i u tom periodu, otkad se formirala vlada, dok nisu raspisani novi izbori, 13 od 26 preporuka je implementirano. Što takođe možemo da vidimo u preporukama, i to je izuzetno važno. Nakon aprilskih izbora 2022. godine u konačnom izveštaju ODIHR-a bilo je ukupno 26 preporuka. U ovom konačnom izveštaju imamo 25 preporuka. Dakle, manje preporuka za dalju radnu implementaciju nego nakon izbora koje smo imali u 2022. godini - ukazala je premijerka.

Manji broj preporuka, prema njenim rečima, govori o tome da je situacija mnogo bolja i da je izborno okruženje svakako nešto značajnije bolje. 

- Kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u tom finalnom izveštaju imali smo pet preporuka, sada imamo dve preporuke koje se tiču medija. Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja - istakla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija