• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nsuzivo.rs

11.05.2024

18:09

Raskrinkani Ligaši, poksovci i DSS besni zbog izgubljenih fotelja pa izigravaju opoziciju- bili deo vlasti samo zarad privilegija imali direktore, načelnike, funkcionere…

print

Politika

Raskrinkani Ligaši, poksovci i DSS besni zbog izgubljenih fotelja pa izigravaju opoziciju- bili deo vlasti samo zarad privilegija imali direktore, načelnike, funkcionere…

Podeli vest

DSS, LSV i POKS, koji se sada predstavljaju kao nova politička snaga i ljuta opozicija SNS-u, godinama su bili deo gradske vlasti, koju danas satanizuju. Imali su direktore, članove veća, načelnike uprava.

Nezadovoljstvo je nastupilo nakon što su izgubili privilegije zbog loših rezultata rada i slabe podrške građana.

Funkcije i privilegije, ideologija ako baš mora

Aleksandar Kravić iz LSV-a bio je pune četiri godine član gradskog veća za saobraćaj i puteve, a njegov stranački kolega Dušan Bajić bio je direktor JKP “Tržnica”. Istim preduzećem je pre Bajića, u okviru koalicije sa Srpskom naprednom strankom od 2012. do 2016, upravljao Miloš Tubić iz DSS-a, koji je kao predsednik Gradskog odbora u ime svoje stranke početkom maja potpisao koaliciju sa anarhistima i autonomašima, i protiv njega se vodi više sudskih postupaka. Borko Ilić, koji je u međuvremenu prešao u Zavetnike, bio je kao predsednik Gradskog odbora DSS-a zamenik gradonačelnika Novog Sada. To nije sve. DSS je imao i člana Gradskog veća za sport i omladinu.

Godine sreće, godine tuge

POKS je jedna od stranaka koja je najduže bila deo vlasti, i mnogi smatraju, uživala ogromne privilegije. Vladimir Jelić je kao SPO, nakon četvorogodišnje saradnje sa demokratama, napravio zaokret i u koaliciji sa SNS-om obavljao mesto direktora JP “Zavod za izgradnju grada”. Jelić je sa ekipom iz SPO-a, koja čini današnji POKS, kao deo vladajuće koalicije imao i dva člana Gradskog veća, a držao je i “Gradsku čistoću”. To je, prema mišljenju Novosađana bio period u kom je javna higijena u gradu bila na vrlo niskom nivou. Građani su se žalili da su kontejneri češće bili puni nego prazni, a postojali su i prigovori da su javne nabavke rađene ne u cilju unapređenja preduzeća, već radi ostvarivanja provizija. Pored toga, imao je direktorsko mesto i u Pozorištu mladih.

Vlast i pare, lepak koji spaja

Upućeni poznavaoci političkih prilika tvrde da ulazak Novog DSS-a, POKS-a i LSV-a u koaliciju sa DS-om, Brajanom Brkovićem i Đilasovim SSP-om ne treba nikog da čudi.

– Njih interesuju pare. Zbog toga su bili deo vlasti uvek. Družili su se međusobno i pre naprednjaka, pa su se prikačili naprednjacima sve dok SNS nije shvatio da su u pitanju najobičnije pijavice, koje boravak u vlasti koriste radi ličnog bogaćenja, a da su svi resori koje su dužili u potpunom rasulu. Ćurak su okrenuli nakon što su ostali izvan političke i kadrovske kombinatorike u novoj raspodeli vlasti. Nema tu nikakve ideologije. Kad bi ih sutra SNS zvao u vlast, trčeći bi prihvatili. Čak bi i tvrdili da nikad nisu izgovorili nijednu ružnu reč protiv njih – kaže službenik Skupštine grada, pred penzijom, koji je više od 30 godina svedok novosadskih političkih prilika.

Strah od nebitnosti

Međutim, postoje i drugačija mišljenja, koja zastupaju mnogi Novosađani, da su se ujedinili zato što znaju da ih SNS više nikad ne bi primio u koaliciju.

– Nekad morate, kako je Đinđić govorio “da progutate žabu” zbog šireg i važnijeg interesa. Nekad morate da uradite neophodno nadajući se da će partneri slediti vaš cilj i planove. SNS je da bi Novi Sad spasao od bankrota, u kom ga je nasledio, pravio široke koalicije. Kasnije, kad su građani prepoznali njihove rezultate, i njihovu politiku, dobijali su sve veću podršku. To je istovremeno smanjivalo političku, koalicionu i pregovaračku snagu ostalih stranaka. Sada se ujedinjuju, ne zato što imaju viziju kako da unaprede Novi Sad, već zato što znaju da SNS ne planira da ponovo sarađuje sa njima, a žive u nadu da će na gomili uspeti da skupe dovoljan broj glasova i dođu na vlast – objašnjava politikolog iz Novog Sada, blizak rukovodstvu POKS-a i Novog DSS-a.

Kad bi ih sutra SNS zvao u vlast, trčeći bi prihvatili. Čak bi i tvrdili da nikad nisu izgovorili nijednu ružnu reč protiv njih


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane
Recepti

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane

Napraviti osvežavajući sok od nane kod kuće je veoma jednostavno i idealno za vrele letnje dane. Nana, sa svojim karakterističnim osvežavajućim ukusom, može učiniti svaki napitak posebnim. Ovaj domaći sok ne samo da je zdraviji, jer možete kontrolisati količinu šećera, već je i ekonomičan.

28.06.2024

06:21

Džet set

Srbija