• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.05.2024

08:33

Bondarenko o sramnoj rezoluciji o Srebrenici: Ovo je jasan dokaz kako Zapad pokušava da kazni one koji vode politiku koja im se ne sviđa!

Reuters/Printscreen you tube

Politika

Bondarenko o sramnoj rezoluciji o Srebrenici: Ovo je jasan dokaz kako Zapad pokušava da kazni one koji vode politiku koja im se ne sviđa!

Podeli vest

Ruski politikolog Oleg Bondarenko smatra da je rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN jasan dokaz kako Zapad pokušava da kazni one koji vode politiku koja im se ne sviđa!

Rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena na Generalnoj skupštini UN, u suštini je još jedan jasan dokaz kako Zapad ne okleva da prekroji istoriju i kazni one koji pokušavaju da vode nezavisnu, a samim tim i neprihvatljivu politiku.

Ovo mišljenje je u razgovoru za jedan ruski medij izneo glavni urednik projekta Balkanist.ru Oleg Bondarenko.

U znak protesta u Srbiji je organizovan skup automobila. Ljudi jasno stavljaju do znanja da je njihovo optuživanje za genocid neprihvatljivo, ali bi usvajanje takve rezolucije moglo da nanese udarac ugledu UN.

Dokument je usvojen, uprkos činjenici da je bilo više onih koji su bili protiv i uzdržanih nego onih koji su glasali za. A evo i reakcije Srbije. Predsednik Aleksandar Vučić prebacuje državnu zastavu preko ramena i ostaje da je nosi, odbijajući zahteve bezbednosnih zvaničnika UN da je uklone. Stav Beograda: dokument će pogoršati situaciju u regionu.

Nacrt rezolucije dali su na razmatranje predstavnici Ruande i Nemačke. U dokumentu, koji se zove „Međunarodni dan sećanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“, predlaže se da se negiranje genocida nedvosmisleno osudi na događaj od pre skoro trideset godina i da se upravo ovaj „dan sećanja i razmišljanja“ fiksira na kalendar 11. jula.

Odgovorni za genocid, prema rezultatima glasanja, su Beograd i Banja Luka. Srbi se sa ovim ne slažu. Vlasti Republike Srpske već su dale inicijativu za odgovor i ponudiće zvaničnom Sarajevu nacrt sporazuma o mirnom razgraničenju Bosne i Hercegovine.

Među zemljama koje su glasale protiv projekta su Rusija, Kina i Mađarska. Inače, upravo je Rusija 2015. godine stavila veto na rezoluciju SB UN o događajima u Srebrenici. I danas naša zemlja ponovo upozorava na reakciju koja može uslediti nakon odluke Generalne skupštine.

Srbi ne poriču da se tragedija zaista dogodila u Srebrenici 1995. godine, ali se ne slažu sa pojmom “genocid” i kategorički ga negiraju.

Prema podacima Haškog tribunala, u julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno 8 hiljada bosanskih Muslimana, od kojih su većina navodno bili civili. Međutim, neki stručnjaci smatraju da su ovi podaci precenjeni. Haški tribunal je ignorisao ubistva Srba u okolini Srebrenice od 92. do 95. godine. Milorad Dodik se već prisetio ubistva 3 hiljade bosanskih Srba iste godine.

Aleksandar Vučić je ranije rekao da Srbija neće zaboraviti glasanje Rusije protiv rezolucije o Srebrenici. Predsednik Srbije je zahvalio Kini, Rusiji, Mađarskoj i Emiratima na glasovima protiv rezolucije o Srebrenici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija