• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2024

12:40

Dan Srbije ćemo obeležavati kao dan Republike Srpske! Dodik jasan: Mi nismo genocidan narod i tačka!

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Politika

Dan Srbije ćemo obeležavati kao dan Republike Srpske! Dodik jasan: Mi nismo genocidan narod i tačka!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske poručio je da bez podrške i razumevanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne bi ni došlo do ovakvog okupljanja kakvo je Prvi svesrpski sabor.

- Bez razumevanja predsednika Vučića ne bi se desilo ni ovakvo okupljanje. Ovaj forum smatram našim saborom i on je sabor svih nas. Verujem da ima među nama onih koji su ovo shvatili kao dan koji su trebali da rezervišu za nešto, da odu negde, a ja sam ponosan što sam saradnik Aleksandra Vučića. Bićete ponosni što ste bili ovde sa nama donoseći jedan istorijski dokument koji rehabilituje srpske interese. Ključno pitanje naših odnosa u budućnosti jeste srpski nacionalni interes - rekao je Dodik i dodao:

- Deklaracija koju ćemo usvojiti biće istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje sprske nacionalne interese, a samo srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu.  Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa, a među njima i da ćemo zajedno kao Dan Srbije 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, a 9. januar će biti dan nastanka RS.

Foto: Tanjug

 

On je u svom obraćanju bio izričit i istakao da Srbi nisu genocidan narod.

- Mi nismo genocidni narod i tačka. Ova rezolucija se nas ne tiče u smislu da treba da je provedemo. Srpski narod mora trajno da oda priznanje predsedniku Vučiću i da stane iza njegove borbe. Prepoznati u nepovoljnom okruženju trenutak, da se boriš tako, mogu samo veliki lider i državnici. Više nego iko je shvatio da to nije običan papir nego nešto što treba da nas obeleži. Kosovo i Metohija je neotuđiv deo Srbije ali i Republike Srpske koja svoje vrednosti, identitet i sve ono što je važno za sprski narod, upravo sa korenima sa KiM. Moramo da kažemo da nema razlike između toga šta se govori ovde ili na drugom mestu. Da kažemo jasno da je Republika Srpska bila zadovoljna autonomijom koja je data putem Dejtonskog sporazuma ali to je srušeno, nizom godina, raznim akrobacijama dovedeno u pitanje. I danas bi bili zadovoljni ali danas to više nije moguće, ne zbog nas nego zbog onih koji neće da se vrate na Dejtonski sporazum. Republika Srpska svoje zadovojnostvo autonomijom dobijeno Dejtonskim sporazumom ne može više da afirmiše jer je ugroženo. Mislim da upravo danas, ovakav pristupa, da srpski narod na svom saboru definiše i daje odgovore na otvorena pitanja - rekao je Dodik.

Kako navodi, smatra da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma.

- Mi u Republici Srpskoj smatramo da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona i stranom intervencijom i mislimo da je bolje da živimo kao dobre komšije sa svojim pravima, političko-teritorijalnim subjektima nego da budemo stalno posvađani. Srpski narod želi mir i uveren sam da ako dođemo u trenutak da moramo da odlučujemo o tome, ako nas okolnosti navedu da nam je ugrožen mir, samo sledite predsednika Vučića. Današnje okupljanje trebalo bi da bude pozdravljeno i od naših komšija. Da kažemo da ćemo poštovati jedni druge, Srbi poštuju svakoga, svačiji identite. SPC je očuvala naš identitet u gotovo nemogućim okolnostima - rekao je Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51