• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.06.2024

14:24

Premijer Vučević poručio: Deklaracija od izuzetnog značaja za srpski narod

Peđa Milosavljević

Politika

Premijer Vučević poručio: Deklaracija od izuzetnog značaja za srpski narod

Podeli vest

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske danas je u Beogradu jednoglasno usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

Deklaracija dveju vlada je doneta na sednici u okviru "Svesrpskog sabora" koji se pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" danas održava u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija "od izuzetnog značaja za srpski narod".

"Kada budete videli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.

Dve vlade su usvojile i predlog o raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu spomenika i memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.

Miniastar kulture u Vladi Srbije Nikola Selaković rekao je da će se u realizaciju i raspisivanje konkursa krenuti u najkraćem roku i da će spomenici i memorijalni centri biti izgrađeni u Republici Srpskoj u reonu Kozarske Dubice kod spomen područja Donja Gradina, kao i u Beogradu na kolaciji koja će kasnije biti utvrđena, ali će sigurno biti uz reku Savu kojom su tokom Drugog svetskog rata leševi iz tog logora stizali do glavnog grada.

Ministri dve vlade su doneli i odluku o zajedničkim investicijama Srbije i RS.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali podsetio je da je robna razmena Srbije i RS prešla milijardu evra.

On je istakao da je Ekspo 2027 najveća razvojna šansa za ceo region pa tako i za RS.

Naglasio je da se nada da će Srbija do 2027. godine doći do 100 milijardi BDP-a i da će od toga koristi imati i RS.

"Izdvojićemo 10 miliona evra za završetak saobraćajnice Sremska Rača - Bijeljina, a u planu je i izgradnja saobraćajnice Požega-Kotroman", rekao je Mali.

On je dodao i da je jako značajan projekat izgradnje aerodroma u Trebinju što će takođe biti jedan od prioriteta.

"Takođe, značajne i meni jako važne su i investicije u oblast energetike jer proizvodnja električne energije mora da prati privredni i infrastrukturni razvoj", zaključio je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija