• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2024

13:57

OPASNO! Stefanović o izjavi Bojane Savović: Pozivom na "građanska hapšenja" dovodi građane u veliku zabludu!

Tanjug

Politika

OPASNO! Stefanović o izjavi Bojane Savović: Pozivom na "građanska hapšenja" dovodi građane u veliku zabludu!

Podeli vest

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović upozorava da je izjava javne tužiteljke Bojane Savović, kojom poziva građane na preduzimanje takozvanih "građanskih hapšenja", potencijalno opasna zbog njenog pogrešnog tumačenja člana 292. Zakona o krivičnom postupku (ZKP-a) i maliciozne upotrebe u kontekstu izbornog procesa.

Član 292. ZKP propisuje da Svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika (čl. 291. i 293.).

Stefanović ističe da se u zakonu jasno navodi da je potrebno da je lice "zatečeno pri izvršenju krivičnog dela", dakle kada je očigledno da je, na primer, učinilac izvršio kradju ili razbojništvo, pa ga drugo lice savlada i zadrži do dolaska policije.

Izjava Savovićeve se odnosi na sasvim druge situacije u kojima se, kako smatra glavni tužilac VJT u Beogradu, eventualno može raditi o postojanju osnova sumnje da je izvršeno neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, i kada su gradjani dužni da svoju sumnju prijave nadležnim organima, koji dalje preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

- Očekujem da tužilački savet reaguje zbog potencijalne nestabilnosti koju ovakva izjava Savović može da izazove u budućnosti, jer građane dovodi u zabludu i stavlja u situaciju da oni sutra budu potencijalni učinioci krivičnog dela Protivpravno lišenje slobode ili nekog prekršaja - naveo je Stefanović.

On smatra da Visoki savet tužilaštva mora da iskaže jasan stav povodom ove i sličnih izjava tužiteljke Savović kojima se podriva vladavina prava i zadire u domene političkog delovanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!
EURO 2024

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović izjavio je danas da će FSS zauzeti stav o kaznama za FS Hrvatske (HNS) i FS Albanije (FSHF) kada dobije zvaničnu odluku Evropske fudbalske unije (UEFA).

23.06.2024

17:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija