• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2024

20:37

Premijer Vučević u Atini: Pristupne perspektive glavno pitanje za zemlje Zapadnog Balkana

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Politika

Premijer Vučević u Atini: Pristupne perspektive glavno pitanje za zemlje Zapadnog Balkana

Podeli vest

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas u Atini da Evropa nije zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana i istovremeno poručio da je članstvo Srbije u EU strateški cilj, kao i da će se nastaviti reforme koje bi, kako kaže, trebalo da budu podržane i konkretnim merama.

Vučević je na panelu "Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?", u okviru Međunarodne konferencije "Mir i održiv razvoj" ocenio da je naziv panela upravo glavno pitanje i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, suština tog pitanja ili odgovora leži u činjenici da je svima dosta "prazne priče", kao i da su se ljudi zasitili očekivanja, ali je istovremeno poručio je vreme da se Zapadni Balkan ohrabri i da Evropa da jasan signal.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

 

 

"Moramo dobiti konkretan signal iz Brisela", poručio je Vučević uz podsećanje da su se mogu čuti različita mišljenja od donosilaca odluka iz evropskih zemalja.

Vučević je istakao i da Srbija u potpunosti podržava evropski put Zapadnog Balkana I podsetio da je naša država aktivna na različitim nivoima kada je reč o regionalnoj saradnji, ali i saradnji sa EU.

U tom smislu je podsetio na Berlinski proces, Brdo Brioni, Otvoreni Balkan koji je, ističe, pokazao da zemlje u regionu imaju svest o neophodnoj saradnji na regionalnom nivou.

On je istakao da je za Srbija najteža tema vezana za pokrajinu Kosovo i Metohija, dodajući da bi kroz dijalog i iskustvo institucija EU moglo da se bude bliže pomirenju na terenu.

- Možda sam zvučao oštrije, ali kada vidite da postoje dupli standardi prema vašoj državi onda reagujete emotivnije, rekao je premijer Miloš Vučević odgovarajući na pitanja novinara u Atini.

Vučević je, inače, na panelu, u okviru Međunarodne konferencije “Mir i održivi razvoj” ukazao da ne voli da vidi dvostuke standarde koji postoje, i po pitanju saradnje sa Pekingom ili u slučaju pozivanja na poštovanje teritorijalnog integriteta koji je, kako je podsetio učesnike, bitan u slučaju Ukarjine, ali ne i Srbije.

- Odgovorno sam branio Srbiju. Možda sam nekako zvučao oštrije ali kada vidite da postoje dupli standardi prema vašoj državi onda reagujete i malo emotivnije - rekao je Vučević novinarima koji su primetili oštriju reakciju premijera.

Vučević je kazao da je dobro da Srbija učestvuje na ovakvim konferencijama i da iznese svoje argmente.

- Zamislite da se sve ovo priča bez Srbije. Mislim da je dobro da je neko od nas uvek tu i da može da iznese naše argmente i činjenice. Ali zaista smo spremni da sarađujemo sa svima na Balkanu. Želimo svaki uspeh i Severnoj Makedoniji i Albaniji, Crnoj Gori, BiH. Imamo zajedničku evropsku sudbinu jer Evropa ne može da bude zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Vučević.

Premijer je istakao da članstvo Srbije u EU jeste nacionalni interes.

- Ali dozvolite nam da imamo period usklađivanja sa spoljnom politikom EU što se najčešće spočitava Srbiji - istakao je Vučević.

On je preneo da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim je večeras razgovarao, optimista što se tiče evropskih integracija i da nova Evropska komisija izađe sa kompletnim predlozima.

- Ali nisam siguran da će to obuhvatiti sve aktere. E sad ko je spremniji i u boljoj političkoj i geopolitičkoj situaciji, videćemo… - rekao je Vučević.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17