• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2024

10:55

Završena konstitutivna sednica! Verifikovani mandati poslanicima, Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda

Tanjug

Politika

Završena konstitutivna sednica! Verifikovani mandati poslanicima, Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda

Podeli vest

Danas se održava konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj će biti verifikovani odbornički mandati. Pored toga, trebalo bi da budu izabrani predsednik i zamenik predsednika Skupštine, kao i sekretar i zamenik sekretara.

14.35 - Završena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas Igora Jovanovića za zamenika predsednika gradskog parlamenta, Biljanu Živković za sekretara Skupštine grada i Tatjanu Vučenović za njenu zamenicu, čime je završena konstituvna sednica Skupštine grada.

Pre toga, verifikovani su mandati odbornicima, a oni su zatim izabrali Nikolu Nikodijevića za predsednika Skupštine grada, što mu je četvrti uzastopni mandat na funkciji na kojoj se nalazi od aprila 2014 godine.

Skupština grada sada ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika. Nikodijević je novinarima rekao da će već danas zakazati sa sledeću nedelju sednicu na kojoj će biti izabran gradonačelnik Beograda.

14.00 - Formirano 5 odborničkih grupa

Gradski parlament će, za sada, imati pet odborničkih grupa: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" (58 odbornika), "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" (10), "Narodni pokret Srbije - Demokratska stranka - Novo lice Srbije - Ekološki ustanak" (7), "Zeleno-levi front - Pokret slobodnih građana" (7) i "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija" (6).

Jedan odbornik je bez grupe, dok će se odbornici pokreta "Kreni - Promeni" (21), koji su napustili sednicu i nisu formirali odborničku grupu, tretirati kao samostalni.

13.30 - Nastavljena sednica

Skupštinska sednica je nastavljena nakon kraće pauze. U toku je debata o zameniku predsednika gradskog parlamenta. Novi saziv skupštine imaće pet odborničkih grupa. 

12.30 - Nikiola Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas, na konstitutivnoj sednici, Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije za predsednika gradskog parlamenta.

Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine. Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su ukupno glasali.

Foto: Tanjug

 

Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u Skupštini grada.

11.50 - Nikodijević predložen za predsednika Skupštine grada

Odbornik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije predložio je danas svog stranačkog kolegu Nikolu Nikodijevića za predsednika beogradskog parlamenta.

Antić je rekao da veruje da će Nikodijević, koji je tu funkciju obavljao u prethodna tri saziva gradskog parlamenta, uspešno obavljati funkciju, na osnovu do sada postignutih rezultata i stečenog iskustva. Predlog da Nikodijević bude izabran za predsednika Skupštine grada potpisalo je 59 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Foto: Tanjug

 

Predsednik odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao je da će njegova odbornička grupa podržati izbor Nikodijevića.

11.38 - Pavlović kopira Sava

Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) MIroslava Aleksića, naveo je da će ova stranka, pokret Novo lice Srbije, Demokratska Stranka i Ekološki ustanak zajednički delovati u ovom sazivu Skupštine grada.

Rekao je da neće glasati za predsednika Skupštine i sekretara, jer je to "kontinuitet urušavanja Beograda", ali će zato uredno uzimati plate.

11.30 - Veselinović podneo ostavku

Kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo Beograd" na junskim izborima Dobrica Veselinović podneo je ostavku na odbornički mandat.

11.17 - Manojlović napustio sednicu, finansijski obezbeđen

Pošto su odbornički mandati verifikovani, lider Pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović je zajedno sa drugim članovima odborničke grupe napustio gradsku skupštinu,.

Nije čudo što Manojlović se Manojlović tako ponaša ako uzmemo u obzir da njemu odborničke plate nisu ni potrebne.

Naime, opozicioni maneken je dobro finansijski obezbeđen, jer kao što je već poznato Rokfelerov novac se sliva u Savovu kasu i budžet pokreta Kreni-promeni.

Više o tome KLIKOM OVDE.

11.10 - Verifikovani mandati odbornika u Skupštini grada

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas, na konstitutivnoj sednici, izveštaj Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o dodeli mandata odbornicima Skupštine grada Beograda, čime su potvrđeni mandati za svih 110 odbornika gradskog parlamenta.

Foto: Tanjug

 

Predsedavajući gradskog parlamenta, najstariji odbornik Toma Fila odredio je polučasovnu pauzu, nakon čega će se pristupiti drugoj tački dnevnog reda - izboru predsednika Skupštine grada.

10.58 - Savo ima "plan"

Lider pokreta "Kreni-promeni" i propali kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović izjavio je da će odbornici tog pokreta danas verifikovati odborničke mandate u parlamentu Beograda, a onda "iz protesta" napustiti sednicu Skupštine.

Više o tome u POSEBNOJ VESTI.

10.33 - Određena pauza

Predsedavajući Skupštine Beograda, najstariji odbornik u gradskom parlamentu Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije, odredio je 15-minutnu pauzu u radu gradskog parlamenta nakon izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda.

Taj odbor trebalo bi, nakon pauze, da potvrdi mandate odbornika Skupštine grada.

Foto: Tanjug

 

Na dnevnom redu konstitutivne sednice Skupštine Grada su još i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara skupštine, kao i njihovih zamenika, čime bi konstituisanje gradskog parlamenta bilo zavšeno.

Sednici prisustvuje 100 od 110 odbornika.

Posle konstituisanja Skupštine grada, gradski parlament ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika Beograda.

10.00 - Počela sednica

Na dnevnom redu sednice je potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika Skupštine grada, kao i sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada.

Konstitutivnoj sednici će do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Beograda, predsedavati najstariji odbornik.

Na izborima 2. juna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 64 mandata, lista "dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni" 21 mandat, lista "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" 14 mandata, 10 mandata je osvojila lista "Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" 10 mandata i jedan mandat "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija