• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.06.2024

10:48

Ministarka Đedović demantovala lažnu ekološkinju: Mi ne prepisujemo ničije zakone, cilj je da zaštitimo državne interese!

Maša Banđur

Politika

Ministarka Đedović demantovala lažnu ekološkinju: Mi ne prepisujemo ničije zakone, cilj je da zaštitimo državne interese!

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, gostujući na Informer TV, demantovala je laži o litijumu i Zakonu o rudarstvu, koje je na tajkunskoj televiziji, bez pardona, iznela Dragana Đorđević, profesorka Hemijskog fakulteta i navodna ekološkinja.

Đorđević je, govoreći o Zakonu o rudasrtvu, istakla da je on prepisani zakon Republike Kongo! 

- Naš zakon o rudarstvu je prepisan zakon Republike Kongo. A Republika Kongo je zemlja koja ima najviše dijamanata i zlata na svetu, a narod je najsiromašniji na svetu. Rudnici litijuma trenutno se nalaze u pustinjama, u australijskim pustinjama, kineskim pustinjama, američkim pustinjama i pustinji Atakama. Tu je i najlakša eksploatacija litijuma i najviše ga ima. 70 procenata litijuma je upravo u Atakami i tamo su veliki ekološki problemi, iako ne treba da se rudari. U naučnim radovima možete da nađete informaciju da će se ipak rudariti tamo gde je jeftino. To znači niska rudna renta, velika korupcija, jeftina radna snaga i nebriga za živtonu sredinu. Znači ako se ostavljaju jalovišta na površini zemlje, nema govora o ekologiji - rekla je Đorđević gostujući na Novoj S. 

Da su ovo teška lupetaranja, potvrdili su i komentari koji su se nizali ispod ovog video-snimka, ali najjači dokaz da je Đorđević iznela neistine reči su ministarke energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je ustvrdila da Republika Srbija, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike ne kopira, niti prepisuje Zakone, već iste donosi na osnovu sprovedenih detaljnih analiza potreba Republike Srbije sa ciljem obezbeđivanja neophodnog rasta tog dela industrije, uz poštovanje najviših svetskih standarda.

- Gospođa Dragana Đorđević ako ima saznaja o rudarskom sektoru, ona verovatno zna da postoje određene sličnosti. Neko ko je bio u ovom sektoru mora da ima više znanja i više saznanja. Kada je imala priliku nešto da promeni u svojoj državi, zašto to nije uradila? Zakon o rudarstvu je značajno promenjen u cilju da smanji našu pregovaračku moć. Kao što se i najveći broj dozvola koji je izdat za istraživanja dat pre 2012. godine. Ono što mi sada radimo, to je izmena zakona o rudarstvu. Cilj je da zaštitimo naše interese kada je u pitanju ovaj sektor i tim promenama ćemo zaštiti našu poziciju. Mi ne prepisujemo ničije zakone, barem ne dok sam ja na ovoj poziciji. Taj zakon je izmenjen 2006. godine na štetu države i gospođa Đorđević bi trebalo da se seti toga - rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila sve da je projekat u zemlji od 2001. godine i da će, ako se realizuje, biti tu još 30,40 godina tako da ovo nije projekat predsednika Aleksandra Vučića, već projekat za budućnost svih nas.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija