• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2024

20:00

Đurić sa Grlić-Radmanom: Negovanje i unapređenje odnosa sa susedima nacionalni interes Srbije

Vlada Srbije

Politika

Đurić sa Grlić-Radmanom: Negovanje i unapređenje odnosa sa susedima nacionalni interes Srbije

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, izjavio da je negovanje i unapređenje odnosa sa susedima nacionalni interes Srbije.

Đurić je novinarima izjavio da je na sastanku u Novom Sadu bilo reči o tome kako da se, uz rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti, trasiraju odnosi za budućnost. 

„Srbija je veoma zainteresovana da sa svojim susedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose, i mislim da predstavnici hrvatskog naroda u Srbiji i predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj mogu da predstavljaju snažan i postojan most za saradnju između naše dve zemlje i naša dva društva“, poručio je Đurić. 

Dve države su, prema njegovim rečima, potrebne jedna drugoj u regionalnom i susedskom kontekstu, kao i u kontekstu rešavanja i unapređenja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji. 

Đurić je podsetio da se projekat revitalizacije kuće Bana Jelačića realizuje na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, i da će ona uskoro biti u punoj funkciji očuvanja kulturnog, nacionalnog i duhovnog identiteta hrvatskog naroda u Srbiji. 

„Mi isto tako želimo da vidimo stalni kontinuirani rad na unapređenju položaja hrvatskog naroda u lokalnim samoupravama i različitim institucijama i nivoima vlasti. Činjenica da gospodin Žigmanov i 
Hrvatsko nacionalno vijeće učestvuju aktivno u tom procesu dobro govori o namerama naše vlade“, kazao je Đurić.

Srbija, istovremeno, kako je istakao, želi da vidi stalno unapređenje položaja srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj. 

Prema njegovim rečima, jako je dobro to što je dogovoreno imenovanje koordinatora sa srpske strane Zajedničke komisije za rešavanje otvorenih pitanja. 

„Sve to treba da stvori neke institucionalne pretpostavke za to da naš odnos u budućnosti može na temeljima međusobnog poštovanja i poverenja da napreduje ka budućnosti. Dakle, ključne reči za budućnost odnosa Srbije i Hrvatske, po mom skromnom mišljenju, jesu poštovanje i izgradnja poverenja dva slobodarska i slobodoljubiva naroda, o čemu svedoči i davnija istorija u kojoj naši odnosi nisu bili zasnovani samo na sukobima kao tokom 20. veka“, rekao je šef srpske diplomatije. 

On je poručio da će se sa mnogo energije raditi na rešavanju otvorenih pitanja, kako bi budućim generacijama u nasleđe bila ostavljena neka druga vrsta političke paradigme. 

Ministar Đurić je istakao da, kada je reč o nestalim osobama, postoji politička volja da se to pitanje reši. 

„Mislim da ova zajednička komisija koju smo dogovorili da oživimo, da joj damo nov i dodatni impuls, može da nam pomogne u svemu tome i ono što je bitna poruka to je da će ona imati političku podršku“, poručio je šef srpske diplomatije. 

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman je kao najvažnije među nasleđenim otvorenim pitanjima izdvojio pitanje nestalih, izrazivši očekivanje da će ono u saradnji dve države biti rešeno.

„Bitno je istaći da je u interesu i Hrvatske i Srbije živeti stabilno i u miru, kao dobri susedi“, kazao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, Hrvatska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, ali je važno rešiti otvorena bilateralna pitanja, kao i usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„U vrlo izazovnoj geopolitičkoj situaciji važno je promovisati regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose. Čini mi se da nam je to zalog za budućnost. Moramo priznati prošlost kakva je bila, ali i u sadašnjosti rešavati ono što nas opterećuje kako bismo pozitivno gledali u budućnost u interesu dve zemlje i budućih generacija“, poručio je Grlić Radman.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija