• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2024

08:23

Zverski i bezdušno! Kancelarija za KiM: Zločin u selu Staro Gracko je mrlja na obrazu međunarodne zajednice!

printscreen/"Kosovo onlajn"

Politika

Zverski i bezdušno! Kancelarija za KiM: Zločin u selu Staro Gracko je mrlja na obrazu međunarodne zajednice!

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se danas navršava 25 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana, koji su ubijeni na njivi, mučki, rafalima iz neposredne blizine, onako kako to, navodi se, rade zveri i bezdušnici.

Tog 23. jula 1999. godine, u Starom Gracku, iz neposredne blizine, na njivi, ubijeno je 14 Srba. Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951), a najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

Kako se ističe četvrt veka kasnije njihovi egzekutori i dalje su na slobodi, a politika mržnje prema svemu srpskom podjednako je živa u Prištini i danas.

Dodaje se da se zločin dogodio uprkos prisustvu velikog broja pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, koji su bili samo nemi posmatrači masakra izvršenog nad nevinim ljudima. 

"Ovo je, zato, neizbrisiva mrlja na obrazu, pre svega međunarodne zajednice, koja ni posle četvrt veka  ništa nije učinila da se zločinci pronađu i privedu pravdi. Na taj način srpskom narodu na Kosovu i Metohiji se kontinuirano šalje nedvosmislena poruka da su zločini nad Srbima u pokrajini dozvoljeni i da pravo i pravda za srpske žrtve ne postoji", navodi se u saopštenju.

Foto: printscreen

 

Kancelarija podseća da su, zaslepljeni mržljom i ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, albanski zlikovci i ekstremisti oskrnavili i minirali lokalno groblje, na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

"Mi se danas sa tugom i pijetetom sećamo nevinih žrtava iz Starog Gracog, ali i vrlo jasno poručujemo da je srpski narod rešen da ostane i opstane na našoj svetoj kosmetskoj zemlji, uprkos svim nepravdama i pritiscima. Na nepravdu su Srbi navikli, ali ugnjetavanje i ponižavanje nikada nisu trpeli. Republika Srbija će nastaviti da se zalaže za očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije i u regonu, ali će ostati  odlučna da ne dozvoli zločine i teror nad Srbima u pokrajini", navela je Kancelarija.

Kancelarija dodaje da će nastaviti da insistira na istini o stradanju žetelaca u Starom Gracku, ali i svih naših sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ubijeni samo zato što su Srbi.

"U tom našem traganju za istinom, uveliko se već pokazalo da je ono što prištinski političari i pojedini predstvnici albanskog naroda na KiM opisuju kao pravednu borbu za slobodu, u stvari, ogoljeni zločin i terorizam. Ne treba zaboraviti da ti zločini nikada ne zastarevaju i da zločince na kraju uvek stigne ruka pravde", navela je Kancelarija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Dejan Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)
Live TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)

Da li muslimani imaju jedinstvo ili ne? Arapski svet nije reagovao onako kako bi trebalo kada je napadnuta Gaza. Huti su ušli u otvoreni rat sa Izraelom. Da li se bure baruta na Bliskom istoku širi? Našoj državi najznačajnije je da zadrži mir i stabilnost. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i Miloje Pršić,

22.07.2024

18:41

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Veoma sumnjivo! Javio se "AI" Bajden?! Čudna situacija na prvom govoru Kamale, mrežama se šire šokantne teorije!
GORI INTERNET

(VIDEO) Veoma sumnjivo! Javio se "AI" Bajden?! Čudna situacija na prvom govoru Kamale, mrežama se šire šokantne teorije!

Američka potpredsednica Kamala Haris održala je juče govor u predizbornom štabu demokrata u Vilmingtonu, dan nakon što je šef Bele kuće Džo Bajden objavio da odustaje od izborne trke i podržava nju za stranačku predsedničku nominaciju. Na skupu se preko telefona obratio i američki predsednik Džo Bajden, međutim, mnogi na društvenim mrežama tvrde da to zapravo nije Bajdenov glas.

23.07.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16