• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2024

14:40

Pogledajte kretanje prosečne neto zarade u poslednjih nekoliko godina! Cifra za 2027. godinu će vas oduševiti!

facebook Siniša Mali

Politika

Pogledajte kretanje prosečne neto zarade u poslednjih nekoliko godina! Cifra za 2027. godinu će vas oduševiti!

Podeli vest

Nanjoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna neto zarada u maju 2024. godine iznosila 100.170 dinara, odnosno 855 evra. U odnosu na maj 2023. prosečna neto zarada realno je veća za 11,2%. To znači da je prosečna plata u Srbiji po prvi put prešla 100.000 dinara.

Pojasnio je ovo ministar finansija Siniša Mali, te dodao da očekuje da u decembru ove godine prosečna plata iznosi 927 evra, odnosno 1.021 evro u decembru 2025. godine.

- Dakle, ispunjavamo obećanje da će prosečna plata 2027. godine iznositi 1.400 evra.

U Beogradu je prosečna plata za maj ove godine 1.075 evra, dok je u istom mesecu 2012. godine iznosila 445 evra, što je rast od 140,3%. Dalje, u opštini Stari grad, prosečna zarada za maj je 1.597 evra, dok je u maju 2012. godine iznosila 513 evra, zatim imamo Voždovac gde su plate porasle za čak 205%, tako da sada iznose 1.104 evra, a iznosile su 362 evra.

U Novom Sadu je prosečna plata u maju ove godine 982 evra, dok je 2012. godine iznosila 403 evra, u Boru sada iznosi 1.025 evra, a iznosila je 436 evra, što je rast od 135%. Imate i Majdanpek gde je plata 2012. iznosila 413 evra, a sada je 918 evra- naveo je Mali u svojoj objavi.

Prema njegovim rečima plate u celoj Srbiji rastu iz godine u godinu, a sa povećanjem plata, penzija i minimalne cene rada nastavićemo i sledeće godine.

- Važno je istaći da plate rastu u realnom iznosu, dakle iznad nivoa inflacije, što samim tim znači i bolji kvalitet života građana. Svako obećanje do sada smo ispunii, iako su nam se smejali kada smo prvi put najavili da će prosečne plate biti veće od 500 evra. Neki su čak govorili da će se povući iz politike ako prosečna plata bude stigla do 800 evra. Danas se više niko ne smeje, a mi vam danas kažemo da će plate 2027. godine biti 1.400 evra i čvrsto stojimo iza toga. Tada će Srbija izgledati potpuno drugačije – sa novom mrežom auto-puteva i železnice, sa novim školama i vrtićima, sa novim Ekspo projektom koji će dovesti svet u Srbiju. Idemo dalje, nema stajanja! - poručio je Mali.

Sve navedene brojke su zvanične, i samim tim govore u prilog činjenici koju je juče obelodanio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a to je prvi put u našoj zemlji prosečna plata prešla je cifru od 100.000 dinara.

- Dobili smo podatke za maj mesec prosečne plate u Republici Srbiji u mnogim našim gradovima. Obraćam vam se zato što prvi put u našoj zemlji, prosečna plata prešla je 100.000 dinara - 855 evra je prosečna plata u našoj zemlji, a pre samo 10 godina bila je 330. Nikada nije dovoljno i znamo da nije dobro ni onoliko koliko smo se nadali, koliko očekujemo, ali ovo pokazuje da se Srbija nalazi na odličnom putu. U Beogradu prosečna plata je 1070 evra, u Novom Sadu 982 evra, u Nišu je  813 evra i približava se proseku Republike. Ono što je važno u Boru je 1025 evra - rekao je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)
Live TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i ostalim tačkama dnevnog reda. Tim povodom gosti "Info jutra" su bili predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan i istoričar Nebojša Damjanović.

25.07.2024

10:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) spreman je za Olimpijske igre kao zapeta puška i poručuje da neće skoro u penziju, iako bi mu to mnogi želeli! Jedan od najvećih sportista ikada danas je na konferenciji za medije u pres medija centru u Parizu poručio da se oseća mnogo bolje sada nego pred Vimbldon i da će učiniti sve da obraduje naciju i prvi put u karijeri osvoji olimpijsko zlato!

25.07.2024

13:18

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44