• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2024

18:01

Skupština usvojila rebalans budžeta za ovu godinu! Povećan za 132,5 milijarde dinara

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Skupština usvojila rebalans budžeta za ovu godinu! Povećan za 132,5 milijarde dinara

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je budžet Srbije povećan za 132,5 milijardi dinara i iznosi 2.173 milijarde dinara

Za rebalans budžeta glasalo je 136 poslanika, a protiv je bilo 51, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo šest poslanika. Poslanici opozicionih partija u Skupštini Srbije nisu glasali za predloženi rebans budžeta. Skupština Srbije odbacila je svih 119 amandmana koje su narodni poslanici uložili na predložen rebalans budžeta.

Premijer Miloš Vučević rekao je ranije obrazlažući predlog zakona da je rebalans razvojni i da donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom za 25 milijardi, a da dodatnih oko 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i oko 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike.

Vučević je istakao da je predloženi rebalans budžeta za ovu godinu rezultat ekonomskih i fiskalnih pokazatelja u toku 2024. godine, kojim je povećana projekcija BDP-a za ovu godinu sa 3,5 odsto na 3,8 odsto. "Spram toga smo definisali prihode i rashode i predložili povećanje budžeta Republike Srbije za ovu godinu za 132,5 milijarde dinara.

Budžetski deficit i dalje držimo ispod onog nivoa kako smo dogovorili sa MMF. I pre svega ističem da nivo javnog duga po našoj projekciji neće preći 51,5 odsto od BDP-a, što je više nego dobar rezultat imajući u vidu sve ekonomske trendove koje vidimo u evrozoni", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije sumirajući raspravu o rebalnsu budžeta koja je počela prošlog ponedeljka. On je naveo da se u zaštitu životne sredine ulaže dodatnih tri milijarde dinara direktno u ministarstvo, ali da, u okviru ulaganja u zaštitu životne sredine, postoji i budžet koji se nalazi u Ministarstvu za građevinarstvo, u iznosu od 10 milijardi za prečistače, za uređenje deponija, odnosno divlje deponije, uređenje regionalnih deponija. Vučević je rekao da je budžet za prosvetu rebalansom povećan za 12 milijardi u odnosu na početni budžet za 2024. godinu. "

Od toga, od tih 12 milijardi, za osam milijardi je veći budžet ili veći fond za plate zaposlenih u prosveti, jer imamo preko 1.000 više zaposlenih u prosveti", naveo je Vučević.

Istakao je i da je budžet za odbranu naše države veći za 57,2 milijarde i da smo došli na nivo koji je nekad bio nezamislen, da nam je budžet za odbranu 2,5 odsto BDP-a. Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da Srbija ima drugi najveći rast BDP-a u Evropi u prvoj polovini godini od 4,3 odsto rasta i da polako, ali sigurno ulazi u najbrže rastuće privrede u Evropi, kao i da je rebalans posledica odličnih rezultata koje postiže srpska ekonomija, kao i većih prihoda od predviđenih.

Mali je rekao da taj predlog Zakona proizilazi iz stanja u kojem se naša privreda trenutno nalazi i da je definisan ciljevima i opredeljenim ciljevima koje su definisani u programu Srbija 2027. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i izmene i dopune Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu sa Odlukom o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu,

Odlukom o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2024. godinu, Odlukom o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2024. godinu i Odlukom o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!
Kultura

C'EST LA MAGIE OSTAVIO BEOGRADSKU PUBLIKU BEZ DAHA: Čak sedam spektakularnih predstava održano je u Sava Centru!

Tokom vikenda je u Plavoj dvorani Sava Centra uspešno održan dugoočekivani magijski spektakl C'est La Magie koji je sve prisutne očarao brilijantno osmišljenim iluzijama i trikovima koje su za beogradsku publiku izveli najbolji iluzionisti sveta - Darsi Ouk, Džejms Mor, Ju Ho Džin i Enzo Vejn na čelu sa Luisom de Matosom - u ulozi reditelja ove jedinstvene svetske senzacije za sve uzraste!

30.09.2024

12:22

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija