• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2024

08:56

ČELIČNI PRIJATELJI KOJI DELE I DOBRO I ZLO! Li Ming: Odnosi Kine i Srbije postavili merilo za saradnju Kine i EU, model za svet!

Peđa Milosavljević

Politika

ČELIČNI PRIJATELJI KOJI DELE I DOBRO I ZLO! Li Ming: Odnosi Kine i Srbije postavili merilo za saradnju Kine i EU, model za svet!

Podeli vest

Kineski ambasador u Srbiji Li Ming povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine izrazio je zahvalnost srpskim prijateljima koji podržavaju razvoj kinesko-srpskih odnosa koji su, kako je naglasio postavili merilo za saradnju Kine i EU i model za međunarodnu zajednicu.

- Obeležili smo upravo 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine i želim da izrazim iskrenu zahvalnost našim srpskim prijateljima koji dugo pridaju pažnju i podržavaju razvoj kinesko-srpskih odnosa - naveo je ambasador za Tanjug povodom obeležavanja velikog jubileja NRK.

Ambasador je istakao da se "tokom proteklih 75 godina, pod jedinstvom i vođstvom Komunističke partije Kine, kineski narod hrabro borio i stvorio dva velika čuda brzog ekonomskog razvoja i dugoročne društvene stabilnosti". 

- Ekonomska snaga Kine je zabeležila značajan porast. Bruto domaći proizvod Kine porastao je sa 30 milijardi dolara 1952. godine na početku osnivanja zemlje na 17,8 biliona dolara 2023. godine, čvrsto zauzimajući drugo mesto u svetu. Kina je 2020. godine istorijski rešila problem apsolutnog siromaštva, sa više od 800 miliona ljudi koji su se izvukli iz siromaštva, što je činilo više od 70 procenata globalne populacije za smanjenje siromaštva i ostvarilo cilj smanjenja siromaštva iz Agende Ujedinjenih nacija 2030. za održivi razvoj deset godina unapred", podsetio je ambasador Kine. 

Pored toga, kako je istakao, kineski naučni i tehnološki inovacijski kapaciteti su značajno poboljšani. 

- Napravljeni su veliki pomaci u kvantnim naučnim istraživanjima, realizovan je komercijalni let aviona C919, svemirska stanica Tiangong je u potpunosti završena, nova energetska automobilska industrija prednjači u svetu, instalirani kapacitet litijumskih baterija, fotonaponskih i vetroelektrana zauzima prvo mesto u svetu, a mi smo preuzeli vođstvo i u realizaciji velike primene 5G. Pod snažnim rukovodstvom Centralnog komiteta KPK sa predsednikom Si Đinpingom u središtu, Kina gura napred modernizaciju u kineskom stilu i kreće se ka cilju izgradnje moderne socijalističke sile u svim aspektima - naveo je kineski ambasador.

Kina i Srbija

Li Ming je naglasio da su Kina i Srbija "čelični prijatelji" koji su zajedno delili dobro i zlo - poslednjih godina, pod strateškim vođstvom šefova država dve zemlje, kinesko-srpski odnosi su ušli u novu fazu snažnog razvoja, pri čemu obe strane međusobno čvrsto podržavaju suštinske interese i puteve razvoja. 

- Postigli smo i plodne rezultate saradnje na velikim projektima kao što su železara HBIS Smederevo i brza pruga Beograd-Budimpešta, pri čemu Kina postaje najveći izvor investicija u Srbiji i njen drugi po veličini trgovinski partner. U maju ove godine, predsednik Si Đinping boravio je u državnoj poseti Srbiji i postigao važan konsenzus sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno vodeći kinesko-srpske odnose na novom putu izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću - naveo je ambasador Kine.

Foto: Tanjug

 

Li Ming je podsetio da je kinesko-srpski sporazum o slobodnoj trgovini zvanično stupio na snagu 1. jula, pri čemu su carine potpuno ukinute na više od 60 odsto proizvoda na obostranim tarifnim linijama, što će dodatno proširiti izvoz visokokvalitetnih srpskih specijalnih proizvoda u Kinu.

- Odnosi Kine i Srbije postavili su merilo za saradnju Kine i EU i model za međunarodnu zajednicu. Kina i Srbija imaju široke izglede za saradnju i duboko prijateljstvo. Udružimo se i uvek budimo dobri prijatelji koji se iskreno ophode jedan prema drugom, dobri partneri u saradnji na kojoj svi dobijaju, dobar primer u promovisanju pravičnosti i pravde i dobar pouzdanik u međuljudskoj komunikaciji. Zajedno ćemo negovati naše odnose i biti svedoci kako stablo kinesko-srpskog prijateljstva jača i donosi još plodova na dobrobit dva naroda - rekao je ambasador Li Ming i dodao na kraju "želim Narodnoj Republici Kini prosperitet, živelo prijateljstvo Kine i Srbije!".

Na Tjenanmenu, Trgu nebeskog mira, 1. oktobra 1949. godine Mao Cedung je pročitao proglas kojim je osnovana NR Kina, a čime je, prema rečima predsednika Si Đinpinga okončan period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i udaren temelj moćne države kakva je Kina danas.

Kina, drevna država sa civilizacijom starijom od 5.000 godina je od Prvog opijumskog rata, bila slaba i podeljena sve do 1949. godine, kada je Komunistička partija Kine oslobodila i ujedinila zemlju.

Foto: Shutterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija