• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

09.01.2022

18:00

OTIMAJU STARIMA PARE, I TO VELIKE! ČUVAJTE SE! Reč je o desetinama hiljada! Žena ostala bez para za operaciju!

Informer/shutterstock

Zaštitnik potrošača

OTIMAJU STARIMA PARE, I TO VELIKE! ČUVAJTE SE! Reč je o desetinama hiljada! Žena ostala bez para za operaciju!

Podeli vest

Ubeđujući ih da će im pomoći za sve i svašta, prodavci im prodaju spravu za 151.000, iako ona zapravo košta 15 puta manje. Povrata novca nema jer je račun blokiran

Kompanija "Biobalans medika konsalting Subotica", koja je u blokadi, prodaje penzionerima običan masažer za neverovatnu 151.000 dinara. Isti takav aparat, koji prodavci predstavljaju kao svemoguć, košta oko 100 evra.
Takođe, od prevarenih staraca traže da im iznos isplate u celosti. Očigledno, ovakvim prevarantima niko ne može da stane na put, a istu praksu primenjivali su i ranije pod drugim imenom - "Vital World".

Čak i kada neko pokuša da zakonskim putem ostvari svoja prava i povrati novac, to je nemoguće jer je račun u blokadi.
U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da im je već dugo dobro poznat način poslovanja ove kompanije. Ranije su im svakodnevno stizale žalbe potrošača, ali tada su poslovali pod firmom "Vital World". Isto kao i ova, i ta firma je bila pod blokadom.

Sin jednog od prevarenih Subotičana pokušao je da ostvari svoja prava koja mu, prema zakonu o zaštiti potrošača, omogućavaju da u roku od 14 dana odustane od kupovine jer je obavljena van poslovnih prostorija. Međutim, na telefon mu se niko ne javlja, a račun je blokiran.

Ubeđivanje

Majci je novac bio potreban jer treba da ide i na operaciju štitne žlezde, a oni su je ubedili da će joj i taj problem rešiti masažer
A. S., sin prevarenih

- Iz kompanije "Biobalans medika" zvali su moje roditelje da dođu na prezentaciju o zdravlju u Otvorenom univerzitetu. Tamo im je predstavljen masažer "A2B2-4000", za koji su tvrdili da leči mnoge bolesti. Uspeli su da ubede oca da ga kupi, jer je poverovao da će pomoći svima u našoj porodici da poboljšaju zdravstveno stanje. Insistirali su da im što pre plate, i to kešom, pa su krenuli sa mojim roditeljima do kuće. Oni su to učinili, dali su ono što su godinama skupljali. Majci je novac bio potreban jer treba da ide i na operaciju štitne žlezde, a oni su je ubedili da će joj i taj problem biti rešen masažerom. Umesto fiskalnog, dobili su samo potvrdu - ispričao je A. S.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Čim je saznao šta se dogodilo, A. S. je pokušao da kontaktira sa nekim iz pomenute firme. Niko mu se nije javljao, a ubrzo je pomoću pretrage saznao da je u blokadi. Na njihovoj Fejsbuk stranici navode se brojni primeri prevarenih građana.
- Nisu im dali obrazac za odustanak od kupovine, ali skinuo sam ga sa interneta i poslao sa povratnicom, sve u zakonskom roku od 14 dana. Obratili smo se tržišnoj inspekciji, gde smo popunili dokumentaciju po kojoj bi prema Zakonu o zaštiti potrošača trebalo da se vrati novac. Oni su već upoznati sa slučajem, kao i da su poslovali pod imenom "Vital World". Inspekcija je otišla do firme i oni su im rekli da su u blokadi i da ne mogu da vrate novac. Nadležni su doneli rešenje kojim je naloženo da u periodu od osam dana vrate uplatu. Rok je istekao pre mesec dana, ali od para ništa.
U NOPS-u kažu da je to začarani krug, jer i kada im bude izrečena sankcija, oni su u blokadi i nemaju odakle da im uzmu novac.

Dovođenje u zabludu

U NOPS-u ističu da slučaj Subotičana predstavlja dovođenje potrošača u zabludu.
- Iskoristili su priliku, uzeli novac i znaju da ne mogu da ga vrate jer su blokadi. Ubeđuju ih da će im ti proizvodi pomoći i rešiti zdravstvene probleme. Ti masažeri, prostirke i slična roba koju prodaju penzionerima nisu medicinski ispitani. Moraju da imaju sertifikat, potvrdu da bi mogli da ih deklarišu i promovišu kao medicinsko pomagalo - kažu u NOPS-u i dodaju da im se svakodnevno javlja veliki broj penzionera koji su prevareni na sličan način.
- Sve je to posao za tržišnu inspekciju i ako ne može da se zaustavi njihov rad, mora da se nađe način da se bar ublaže njihove negativne posledice.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 2 godine

ovo su videli od vucica on je taj lopov koji je prvi poceo da pljacka najnemocnije - penzionere...to je taj nivo bednika

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija