• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.P.

20.03.2024

10:03

Skupština nastavila rad! Brnabić: Kako vas nije sramota da u Skupštini Srbije pričate ono što govori Aljbin Kurti?!

Tanjug

Vesti

Skupština nastavila rad! Brnabić: Kako vas nije sramota da u Skupštini Srbije pričate ono što govori Aljbin Kurti?!

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas konstitutivnu sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta, a jedini predloženi kandidat je potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.
 
15.36 - Milojičić: Građani Srbije ne zaslužuju da im Đilas govori o lopovluku

Milojičić je rekao da je predsednik izvršnog odbora stranke Pavla Grbovića bio savetnik Aljbina Kurtija.

- Građani Srbije ne zaslužuju da im Đilas govori o lopovluku i da im Marinika Tepić govori o poštenju.

15.35 - Radenović pročitao obaveštenje o radu skupštine

Predsedavajući je pročitao obaveštenje u kom se kaže da će raditi i nakon 18 časova zbog potrebe da NS što pre donese akte iz dnevnog reda sednice.

15.18 - Grbović vređa i ismejava predsedavajućeg

Poslanik Pavle Grbović iskoristio je početak svog izlaganja kako bi vređao predsedavajućeg i njegovo vođenje sednice, a zatim ga i ismevao.

15.15 - Marković opoziciji: Nećemo vam biti džak za udaranje

Poslanik Aleksandar Marković je istakao da do sada nisu čuli nijedan argument zašto Ana Brnabić ne treba da postane predsednica Narodne skupštine.

- To da vam mi budemo džak za udaranje i da ne očekujete odgovor sa ove strane, toga neće biti. Kao apsolutni pobednici izbora koji su bili slobodni, fer i pošteni izlazimo sa Anom Brnabić kao kandidatom. Za nju neće glasati oni kojima je važnije mišljenje Viole ili bilo kog drugog albanskog lobiste nego mišljenje srpskog građanina. Čak ni oni koji su tobože nacionalno orijentisani šetaju ruku pod ruku sa onima koji bi momentalno predali KiM. Kratak je put od nacionaliste do "Žena u crnom". Nema tu ni politike ni program, njih je spojila jedna jedina stvar a to je mržnja prema Aleksandru Vučiću - rekao je Marković.

15.10 - Jovanov: Isporučili ste ceo državni vrh Hagu - to je izdaja

Milenko Jovanov uporedio je plate i penzije sada i u periodu kada je opozicija rukovodila Srbijom, a zatim se nadovezao na temu KiM.

- Pričali ste da će svi priznati nezavisno Kosovo. Ko je to uradio? Niko. Jako oštro sudite, a kako biste sudili onima koji su ceo vojni i policijski vrh isporučili Hagu? Jel to izdaja ili nije? Isporučite sve generale koji su branili KiM i ceo politički vrh i to ne može da se meri. Tražite proglašenje okupacije KiM, to je ulazak u rat. Pogledajte to licemerje. Oni bi da proglase okupaciju, da prekrste ruke i da vide šta će da se desi. I da čekaju da im Vučić to reši. Za njih su Kipar i Srbija u istoj geopolitičkoj poziciji. Ali vas briga, imate rezervne zemlje u koje bi pobegli dok bismo mi ostali - rekao je Jovanov.

15.07 - Orlić: Vučić je svetu rekao ono što vi niste mogli ni u četiri zida

Posle govora Zorana Sandića, Orlić je rekao:

- Svašta čusmo. Koju god hoćete temu, sve je bolje sad. Od poljoprivrede, do novih radnih mesta... Smeta vam veštačka inteligencija, nove tehnologije, a to će da obezbedi nova radna mesta. A što je problem da Srbija to ima? Sve ono što je dobro za Srbiju vezuje se za Aleksandra Vučića, a vaš je poraz. 

Orlić je podsetio na agresiju koju opozicija sprovodi.

- Zna se ko nasilje sprovodi. Sve što ste mogli prodali ste. 

- Videće istorija sve. Vučić je rekao svima ono što vi njima niste mogli ni da zucnete ni u četiri zida. A kako će vas istorija da pamti?

14.52 - Jovanov o kampanji i "građanskim vešanjima"

Nakon izlaganja Roberta Kozme iz Zeleno-levog fronta koji je govorio o "izbornoj krađi", Jovanov je rekao:

- Ponovo nam drže predavanje o fantomskim biračima oni koji kad bi se osvrnuli preko desnog ramena video bi fantomskog birača koji je iz Vranja došao u Beograd. Sav ovaj haos u skupštini i u gradu koji pravite hoćete da pokažete da treba da dođe neko spolja da zavede red. Što se tiče rezolucije EP, zanimljiva rezolucija koja želi otpriznavanje Kosova. 

- Oni ne mogu da shvate da stranka od 700.000 članova ima svoje spiskove, a pričaju da su spiskovi stanara. Oni pričaju šta hoće, da bi mogli da prave ta njihova "građanska hapšenja", da bi verovatno posle mogli da vrše i "građanska vešanja". Zanimljivo je da se pojavio i neki Dragutin Milošević, koji je sugrađaninu gurao pištolj u usta. To su ti borci protiv nasilja, koji su sada otišli u Beč da traže podršku za nove rezolucije - rekao je Jovanov.

- Leks specijalis možete da dobijete kad budete imali 126 poslanika koji će za to glasaju. Ovde to nećemo izglasati. Mislim da nikome ne pada na pamet da vam da dva ministarstva. Jedino možete da trčite kod ovih vaših u EP koji će da kažu da moramo da vam damo dva ministarstva, a toga nema ni na kugli zemljajskoj - izjavio je Jovanov.

14.20 - Macura: Pojedine parlamentarne grupacije se nisu ni osvrnule na martovski pogrom

- Primetila sam u ova tri dana da zaplićemo jezikom kada se obraćamo poslanicama. Bilo bi dobro da se u budućnosti sa poštovanjem obraćamo ženama. Zašto se ne bi obraćali političarkama u ženkom rodu? - upitala je Macura i podsetila da NS nije ni u jednom trenutku suspendovala Zakon o diskriminaciji žena.

Ona se zatim obratila predsedavajućem rekavši da je uvredljivo kako se pojedini poslanici obraćaju prema njemu pripisujući mu razne dijagnoze.

Dodala je da će pozicija buduće predsednice NS biti jako teška.

- Želim da kažem da mi je jako teško i žao da i parlamentarne političke grupacije se nisu osvrnule na martovski pogrom. Prvo što se radi o jednoj godišnjici koja je "okrugla". Moram da vam kažem da se nijedna nije prema pijatetu prema žrtvama osvrnula na to - izjavila je poslanica Macura, a zatim je pročitala podatke o žrtvama ovog pogroma.

14.12 - Jovanov o rezoluciji EP

Milenko Jovanov je rekao da je strašno da neko ponovo u skupštini preti rezolucijama Evropskog parlamenta.

- Poređenje sa ultimatumom Austro-ugarske postoji, zato što ste tražili da se omogući rad istražnih komisija. Dakle vi tražite da država Srbija ukine deo svog suvereniteta, i da stranci vrše istrage u Srbiji. To je tražila i Austro-ugarska, čak i manje od onoga što traži opozicija danas - rekao je Jovanov.

Predsednik poslaničkog kluba SNS kaže da je to ustvari neuporedivo gore.

- Rezolucije EP apsolutno nisu obavezujuće. Znači oni odlaze tamo, vuku za rukav evroparlamentarce, pljuju po Srbiji iz razonode. To nema apsolutno nikakvu težinu, to niko drugi neće da primeni - rekao je on.

Podsetio je i da isti taj Evropski parlament glasao o rezolucijama protiv SPC, kao i za prekidanje subvencija i pomoći Srbiji ako ne uvede sankcije Rusiji.

- U januaru prošle godine su tražili prekid pristupnih pregovora sa Srbijom zbog saradnje sa Dodikom. Dakle, to rade njihovi lobisti, bez njih. A sada su im dali novu municiju da udaraju na Srbiju. E sada da vam kažem, nađite i mačka o čiji rep ćete da okačite te rezolucije - kazao je Jovanov.

14.02 - Brnabić: Nikada neće Evropski parlament biti iznad srpskog parlamenta

Ana Brnabić je rekla da pored toga što napadaju nju u Skupštini, opozicija napada i Srbe sa Kosova i Metohije.

- Ja ne verujem da vas nije sramota, da vi u Skupštini pričate isto ono što priča i Aljbin Kurti. Pružam ruku i spremna sam da razgovaram, ali ću uvek ovde jasno odgovoriti na antidržavnu politiku - rekla je ona.

Brnabić je poslanici Pokreta Srce Tijani Perić Diligenski da joj očigledno nije bilo dovoljna jedna Rezolucija Evropskog parlamenta.

- Molili ste po Briselu da se prihvati rezolucija kojom se ukida suverenitet naše zemlje, da bi EP parlament mogao da suspenduje naše zakone. Nije vam to bilo dovoljno, nego danas, u srpskom parlamentu, pretite novom rezolucijom EP. Ja imam prijatelje u Evropskom parlamentu, ali ni po čemu, ni danas niti će ikada, Evropski parlament biti iznad srpskog parlamenta - poručila je Ana Brnabić.

Ona ističe da u EP neko o Srbiji misli dobro, a neko loše.

- Neki, ovi koji su izgurali rezoluciju, vaši prijatelji, i prijatelji Aljbina Kurtija. Rezolucije EP za mene kao narodnu poslanicu, nadam se sutra kao predsednicu NS, ne da nisu obavezujuće, nego me apsolutno ne zanimaju. Ne pretite time srpskom parlamentu - poručila je ona.

13.58 - Poslanici JS podržali Anu Brnabić

Zagorka Aleksić i Života Starčević iz Jedinstvene Srbije podržali su Anu Brnabić za predsednicu Skupštine.

13.44 - Brnabić: Uvek ću jasno odgovoriti na antidržavnu politiku

Ana Brnabić je rekla da pored toga što napadaju nju u Skupštini, opozicija napada i Srbe sa Kosova i Metohije.

- Ja ne verujem da vas nije sramota, da vi u Skupštini pričate isto ono što priča i Aljbin Kurti. Pružam ruku i spremna sam da razgovaram, ali ću uvek ovde jasno odgovoriti na antidržavnu politiku - rekla je ona.

13.17 - Balint Pastor o saradnji Srbije i Mađarske

Poslanik SVM Balint Pastor poručio je poslanicima opozicije da ne želi da bilo ko uvlači Mađare u konflikt.

- Kada bismo se bavili time ko je šta govorio pre 15 godina, i o vama bismo mogli svašta da kažemo. Saradnja SVM i SNS je donela mnogo dobrog i Srbima i Mađarima. Postigli smo istorijsko pomirenje, i o tome smo pričali i u prošlom sazivu - kazao je Pastor.

On ističe da je SNS bila spremna na hrabre korake, na koje opozicija, kada je bila vlast, iz kukavičluka nije bila spremna.

13.07 - Jovanov i Ćuta ponovo u klinču

U nastavku rasprave, poslanik Jovanov je poručio Aleksandru Jovanoviću Ćuti da se nada da neće sada vaditi i njegovu fotografiju iz novčanika.

- Samo nemojte moju sliku da nosite molim vas. Zašto bagujem? Zato što nisam pio vinjak. Povedite računa o rečniku. Gde sam bio pre par nedelja? Išao da obiđem Rubin u Kruševcu. Kažu da će da te stave kao maskotu na vinjak - rekao je Jovanov.

13.00 - Miloš Vučević je odgovorio Borislavu Novakoviću: "Od vas su svi pošteniji"

Miloš Vučević je rekao da se javio za reč pošto ga je "prozvao" Borislav Novaković.

- Svi koje ste pomenuli su čestitiji i časniji od vas. Sedite, što ste nervozni, nije ovo folklor pa da se držite za struk. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare, i pobegli od odgovornosti - kazao je Vučević.

On je rekao da je Novaković najveći kriminalac Novog Sada.

- Plakao si pred ambasadama, šest godina nisi išao na posao, a primao si platu. Ja čestitam Ani Brnabić, bila je odličan premijer, a biće i odličan predsednik Skupštine - dodao je Vučević.

- Čestitam Ani Brnabić bila je sjajan premijer i biće odlična predsednička skupštine.

12.56 - Biljana Pantić odgovorila Novakoviću.

Biljana Pilja Pantić je rekla da Borislav Novaković nema pravo da govori nikome o integritetu, pošto je, kako je istakla, osuđeni kriminalac.

- Vi gospodine "solunac" koji ste iz Soluna glasali o zakonu o radu, vi koji ste ukrali milione evra, vi pričate o integritetu. Vi ste napadali policiju, vi da kažete da Ana Brnabić nije dostojna ovde da sedi. Ne gospodine Novakoviću, za vas su samo dve institucije - ili zatvor, ili bolnica. A Ana Brnabić će odlično rukovoditi ovom skupštinom - kazala je ona.

12.50 - Jedinstvena Srbija podržava Anu Brnabić - ona ima veliko iskustvo i kredibilitet

Zagorka Aleksić sa liste Dragan Marković Palma - Jeinstvena Srbija kazala je da će ta lista glastai za Anu Brnabić, jer ona ima veliko političko iskustvo i kredibilitet.

- Ona ima i mnogo i hrabrosti, a to je jasno ako pogledamo sa čim su se suočavale njene vlade-

- Potrebno je smirenje tenzija i nama je drago što je ona izrazila spremnost za dijalog kao i smirenje tenzija u samom parlamentu. 

Aleksić je ukazala i na jedan, kako je rekla, vrlo opasan događaj koji se pored tribine u Dubrovniku, odigrala u Zagrebu je je održan skup o ulozi Srpske pravoslavne crkve na političke tokove u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj juče danas i sutra.

-To je sraman napad na SPC i državu Srbiju, kazala je ona.

12.44 - Rističević o povredi poslovnika

Marijan Rističević se javio za reč zbog vređanja profesora Atlagića, i podsetio je na proterivanje Srba tokom raspada Jugoslavije.

- Za razliku od nekih Francuza koji su postali svojevoljno tuđi državljani. Gospodin koji je grubo vređao Atlagića je govorio i o nekoj izdaji. Da vidimo kakva smo mi to čudna vrsta izdajnika. Jedni kažu da nismo dovoljno Rusi, drugi kažu da nismo dovoljno Evropljani. Nismo mi pustili Kurtija i teroriste, to su radili oni. Ni smo mi imenovali Ponoša za načelnika GŠ - kazao je Rističević.

12.24 - Vladimir Orlić odgovorio Veselinoviću

Poslanik Vladimir Orlić komentarisao je uvrede koje su predstavnici opozicije uputili Ani Brnabić.

- Da li vas nije sramota? Da li vas nije sramota ovog kukavičkog bednog govora? Gde je junaštvo, gde je izvinjenje. Gde je trunka časti ovih što sede oko vas. Da li ovo podržavate? Jel to zajednički moral, borba protiv nasilja. Ovde nema ništa ljudsko - poručio je Orlić Željku Veselinoviću.

12.19 - Rakić: Potrebno je da se ujedinimo oko Kosova i Metohije

Goran Rakić rekao je da je potrebno da se ujedinimo oko ključnih problema.

- Umesto da se ovde ujedinimo oko nekih stvari, makar oko Kosova i Metohije. jer ovo što vi radite pomažete Kurtiju a ne nama Srbima koji dole živimo i borimo se da ostanemo na KiM.

12.16 - Sukob Nenada Tomaševića i Marka Atlagića

Poslanik POKS Nenad Tomašević je govorio o ratnoj prošlosti, pominjući u negativnom kontekstu poslanika Marka Atlagića, zbog čega je on burno reagovao.

Predsedavajući Stojan Radenović je morao da isključi mikrofon, ali se verbalni sukob nastavio i pored toga.

11.58 - Podrška za Anu Brnabić

Slavica Đukić Dejanović i Snežana Paunović iz SPS, kao i Aleksandar Mirković sa liste Srbija ne sme da stane, su pružili poršku Ani Brnabić.

11.50 - Bulatović o Mariniki Tepić

Poslanik Dejan Bulatović rekao je da je nemoralno da Marinika Tepić ukazuje na povredu poslovnika.

- Ona nije naučila ni šta je koka nosilja, ni šta je kokain. Kaže u Moroviću se gaji marihuana. A ta osoba, koja krši Ustav konstantno, koja je ovde tražila da se uvede rezolucija protiv građana Srbije zbog navodnog genocida u Srebrenici, nije se izvinila do dan danas. I ona će sada da priča o nekom moralu - rekao je on.

Foto: printscreen

 
11.45 - Opozicija ponovo divlja - udarali poslovnicima o klupe

U trenutku kada je poslanik Zlatibor Lončar govorio, pripadnici opozicije su udarali poslovnicima o klupe, stvarajući veliku buku. Time su ometali izlaganje poslanika i rad parlamenta, što je samo nastavak neprimerenog ponašanja u Skupštini. 

Podsetimo, juče je poslanik Aleksić nasrnuo na radnika obezbeđenja, a predstavnici liste "Srbija protiv nasilja su u više navrata vređali predsedavajućeg Stojana Radenovića. 

11.44 - Lončar šokiran tvrdnjama Stefanovića

Zlatibor Lonačr je reagovao na tvrdnje Borka Stefanovića, da je, navodno jedna žena bila ucenjena da ide na miting SNS kako bi dobila terapiju, rekavši da to govori samo o njemu.

- Morate da znate da dok ste vi vodili zdravstvo pacijenti nisu mogli da se  leče jer nije bilo lekova i aparata za lečenje. Možete da lupate koliko god hoćete i to građani znaju.

Foto: printscreen

 

 

11.40 - Marija Zdravković o tvrdnjama opozicije

Poslanica Marija Zdravković, sa liste Srbija ne sme da stane, istakla je da je 25 godina radila u zdravstvu, i da je šokirana tvrdnjama poslanika opozicije da ljudi u Srbiji moraju da imaju člansku kartu da bi mogli da se leče.

- Ne skupljajte na tome političke poene, to nije moralno!

Foto: printscreen

 

 

11.30 - Brnabić: Ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi moje ime

Ana Brnabić je naglasila da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi njeno ime, opovrgavši tvrdnje pojedinih poslanika opozicije koji su to tvrdili.

. Kada se radi o firmi Aseko, to nije moja firma, to je evropska firma. Multinacionalna firma koja zapošljava više od 500 ljudi teško može da bude korupmirana. A sa mnom ima veze jednako koliko i Majkrosoft.

- Sviđa mi se što svi mladi ljudi sa svojim start ap kompanijama u Beogradu, Nišu, Čačku....mogu da ćuju koliko se za njih brinete. Nisu se udostojili jedan naučno tehnološki park da urade. Da formiraju nijedan ovi naučno istraćživački institut. Ja se ponosim što verujem u mlade ljude u Srbiji i sve što smo uložili trosruko se vratilo. I još ćemo da ulažemo

11.20 - Jovanov: Nemam nikakvu sumnju da je Ponoš postavljen za načelnika Generalštaba od strane američkog ambasadora

Milenko Jovanov je rekao da nema nikakvu sumnju da je Zdravko Ponoš postavljen za načelnika Generalštaba od strane američkog ambasadora.

- Ovo ste vi potpisali, da Kosovo može da uđe u EU. Ja nemam sumnje da je Ponoš postavljen za načelnika GŠ od strane američkog ambasadora. I da je bio bedni NATO sluga. Oslabio vojsku do osrednjeg lovačkog društva. Pa to kažu sami Amerikanci - kaže Jovanov.

On je ukazao i da kada opozicija hoće izbore, onda neće izbore.

- Mesec dana ste pričali da ko traži izbore, taj radi za Vučića. Onda je bilo napišete pismo, e sada hoćete izbore. Onda ste tražili da izbori budu do kraja godine. Oni onda kažu ne, nego da se održe do kraja godine. Nemušti ste. I onda održimo izbore, ne valjaju vam, pokradeni su i tako dalje - kaže Jovanov.

Foto: printscreen

 

Poslanik liste Srbija ne sme da stane kaže da se isto ponavlja i za beogradske izbore.

- I juče Vladeta Janković kaže da će da blokira ljude koji će da glasaju. Kažite tom čoveku da je to krivično delo. Izgleda da svaka budala koja ima neku ideju izvali to, pa svi posle idete za time. Dakle, ne postoji cenzus za izbore, dovoljan je jedan listić, i izbori su važeći. Šta vi mislite da postignete bojkotom - zapitao je on.

Vi ste elita kao što sam ja astronaut, rekao je Jovanov, a onda zatražio da se zabeleži da je poslanik Aleksandar Jovanović izvadio sliku Gorana Vesića iz novčanika i pokazuje je u sali.

- Zašto drži Vesićevu sliku u novčaniku ja ne znam, verujem i da Vesiću nije prijatno. Neko nosi sliku devojke, majke, dece, a on nosi Vesićevu sliku. Šta je to, i sliku Siniše Malog držiš u novčaniku. Pa smeju se ljudi ovde - kazao je Jovanov.

11.15 - Orlić: Takvo ponašanje predstavnika opozicije govori o njima

Narodni poslanik Vladimir Orlić je, uz povike iz redova opozicije, preuzeo reč, i istakao da takvo ponašanje predstavnika opozicije sve govori o njima.

Rezultat na izborima je učinio da je ovde apsolutna većina, od 1,8 miliona glasova za listu koju je predvodio Aleksandar Vučić. Na dva mesta od vas sedi pravi fantom, iz Novog Sada, živeo u Novom Sadu, ali je 2018. promenio adresu u Beogradu, kako bi bio odbornik u graskoj skupštini.

11.00 - Paunović: Dobro je da žena bude predsenica parlamenta

Snežana Paunović kazala je da joj je drago da će Ana Brnabić biti predsednica parlamenta, jer iskustvo govori da je to dobro.

- Kada smo na čelu parlamenta imali ženu uspeli smo da donesemo neke vrlo važne zakone. Uz sve mane ljudi koi sede u parlamentu ja imam svest da je za njih glasao narod. Neko za nas iz vladajuće većine, neko za vas koji pripadate ooziciji. Ali su oni glasali da razgovaramo ovde o pproblemima i unapređenju njihovog život,a a ne o tome ko koga voli ili mrzi.

- Brnabić je pokazala sposobnost kojoj se divim. Ne sećam se da je bilo koja žena brutalnije vređana u osovj sali i ne sećam se da je iko rekao - izvinite.

Važno je da ćemo imati vremena da razgovaramo o nekim važnim pitanjima i da ćemo imati i šansu i prostora. 

10.50 - Milenko Jovanov o Kosovu i Metohiji

Milenko Jovanov sa liste Srbija ne sme da stane, poručio je da je Srbija na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić dovela do brojnih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

- Dakle jasno je rečeno da nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova. Pa se borimo da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, i to sve mi koji smo "izdali" - rekao je Jovanov.

On je to rekao u odgovoru poslaniku Branku Pavlović sa liste Mi - Glas iz naroda.

- Lako je sa Vračara sa kašičicom iz kapućina u ustima srbovati. Pa pucali su u decu koja su nosila badnjak. Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja, znamo da su nas lagali. Ali mi smo tražili sagovornika sa druge strane, ali je očigledno da ga nema. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Ako to uradite, onda Srbija postaje kriva za sve, i otvaranje sezone lova na Srbe na KiM - rekao je Jovanov.

Jovanov ističe da samo zahvaljujući državi Srbiji i Vučiću nije došlo do toga da se na Kosovu i Metohiji ponavlja situacija iz Nagorno-Karabaha i Pojasa Gaze.

10.36 - Bačevac: Podržaćemo Anu Brnabić

Muamer Bačevac iz Socijaldemorkatske partije Srbije je rekao da skupština "predstavlja sito i najznačajnije rešeto u kojoj možemo promeniti jedan zakon na bolje".

- Potrebno je da imamo minimum neophodnog poštovanja, uvažavanja i saradnje. Rad u odborima mora biti efikasan. Mi ćemo podržati kandidaturu Ane Brnabić za funkciju predsednice parlamenta - rekao je on.

10.20 - Marušić Jovanović: Ekološki ustanak neće glasati za izbor Ane Brnabić

Poslanici Ekološkog ustanka neće podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta, rekla je Milica Marušić Jovanović iz te poslaničke grupe.

10.12 - Zukorlić: Možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine

Usame Zukorlić je ukazao na stradanje palestinskog naroda i drugim stradanjima koja se trenutno dešavaju u svetu.

- Zato mi ovde danas 80 godina od poraza nacizma važno je da shvatimo da su tuđe tragedije ogledalo naše ljduskosti. Mi ne možemo odlučiti danas da li ćemo odlučiti o pravdenom svetu, ali možemo graditi pravedneu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine. 

- Izbor novog rukovdstva dolazi u osetljivom i zapaljivom momentu, zato će biti odgovornost velika. - 30.000 glasova građana koji su imali poverenje u listu Ujedinjeniza pravdu nas obavezuje na odgovornost.

- Pozivam poslanike da se nekad uzdignemo izad denvno političkih borbi i da učinimo korake koji će doprineti pravdi, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana. Gradimo mostove, a ne zidove, budimo od oniih koji će doprinostii dobru i koji će se boriti protiv zla. Zato je važno da većina sarađuje sa manjinom i da vlas radi sve da doprinese dobru a pozoicija da bude konstruktivna.

10.10 - Počela sednica

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izboru predsednika parlamenta, a za tu funkciju je predložena potpredsednica SNS i dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Konstatovano da kvorum postoji a prisutna su 163 poslanika, odnosno većina od ukupnog broja poslanika, što znači da uslovi za rad postoje.

Sprečenost su prijavili Radomir Lazović, Siniša Ljepojević i još nekoliko poslanika.

Lista SNS dobila 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i juče o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić, a sednica je trajala šest sati.

Poslanik Vladimir Orlić je podsetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", što je značilo i najveći broj mandata. Podsetio je da su upravo zato oni predložili da predsednik parlamenta bude Ana Brnabić, da je to predlog na koji su ponosni.

Taj predlog podržale su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se i juče izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi - glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi - glas iz naroda.

Ponavljač Miki Aleksić iz Trstenika nasrnuo na profesora

Podsetimo, jučerašnji, drugi dan nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da poslanici izaberu novu predsednicu i potpredsednike parlamenta, obeležilo je do sada nezapamćeno nasilje i huliganizam tajkunske opozicije!

Po već oprobanom receptu iz Đilasove kuhinje, već poznati nasilnici i skupštinski divljaci - Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Željko Veselinović, Borislav Novaković i Marinika Tepić - prekinuli su sednicu urlanjem, dobacivanjem, lupanjem po skupštinskim klupama i nasrtanjem na predsedavajućeg, profesora matematike Stojana Radenovića.

Foto: video printscreen

 

 

Divljanje i lupanje

Već na samom početku sednice đilasovci su se pobunili što nisu dobili reč kad su oni to hteli i krenuli ka predsedavajućem, što, podsećamo, nije dozvoljeno! Dokazani nasilnik i ponavljač iz Trstenika, predsednik Narodnog pokreta Miroslav Miki Aleksić ustao je sa svog mesta i zaleteo se trčeći na Stojana Radenovića. S namerom da fizički ugrozi sedamdesetšestogodišnjeg profesora matematike, Aleksić je naleteo na policajca, člana skupštinskog obezbeđenja, i rukom ga udario!
Aleksiću, koji je divljao i skakao, podršku su pružale kolege iz koalicije "Srbija protiv nasilja", urlanjem, psovanjem i lupanjem u skupštinske klupe. Jedino među njima nije bilo glavnog šefa Dragana Đilasa, koji se u sali za sednice pojavio posle podne.

Divljanje se nastavilo i nešto kasnije - tokom govora šefa poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenka Jovanova poslanici opozicije pravili su buku lupanjem o klupe i duvanjem u pištaljke.

Foto: printscreen

 

 

- Oni mogu samo cirkus da prave u Skupštini, a ne mogu ni to, vidite, jer se brzo umore, jer su lenji, a takvi nisu bili u Evropskom parlamentu, nego kao bubice - rekao je Jovanov.

Marinika Radenoviću poručila da je lud?!

Marinika Tepić još jednom je pokazala veliki nivo nekulture i nepoštovanja, pa je predsedavajućem Stojanu Radenoviću rukom gestikulirala da je lud!

To je video i poslanik Milenko Jovanov.

- Marinika mu pokazuje ovako (gestikulira rukom), da je lud?! Ja nemam reči, stvarno - rekao je Jovanov.

Foto: printscreen

 

 

 

Poslanik SNS Vladimir Orlić istakao je da su u skladu sa svojim ponašanjem i "politikom" od naroda dobili zasluženi prezir.

- Jedini koji se ponašaju kao huligani u ovoj sali ste vi, jedini koji su uništavali institucije, kidisali na Skupštinu Grada Beograda, valjda da pokažu ljubav, ponovo ste vi, jedini koji su napali policiju u ovoj sali ste vi, sami ste sebi dali za pravo da određujete pravila, da dolazite gde sedi predsedavajući, jer ste vi tako sebi odredili da može. Jedini koji su pokazali nepoštovanje prema policiji ste ponovo vi. Miroslav Aleksić je malopre udario policajca. Vaša bruka i sramota, u skladu sa tim od naroda ste dobili samo zasluženi prezir i zasluženo gađenje - rekao je Orlić i dodao da je Srbija videla ko su siledžije, divljaci, huligani i najobičniji nasilnici.

Foto: printscreen

 

- Je l' vas nije sramota? U čoveka koji je za svako poštovanje da se zalećete kao rulja najobičnija, je l' vas nije sramota da se tako ponašate? Malo vam je bilo da kidišete na žene, da ženi razbijete glavu na ulici zato što nosi obeležja SNS, da razbijete glavu nekome zato što nosi ime Aleksandra Vučića, nego ste našli na Stojana Radenovića, kom niste dostojni vrata da otvorite, niti kaput da pridržite - završio je Orlić.

Kena otkrio tajkunovu prljavu tajnu: Đilas molio Vučića da bude gradonačelnik!

Poslanik SNS Radoslav Milojičić Kena replicirajući lideru opozicije Draganu Đilasu, otkrio je građanima Srbije njegovu najveću tajnu.

- Tako je Đilas govorio da je bio kod predsednika Vučića da mu ponudi nekakav dijalog, mir, napredak... Nije govorio istinu, išao je da kuka, da ga Vučić vrati da opet bude gradonačelnik Beograda i kada je predsednik to odbio, tada je Đilas postao njegov najveći protivnik - rekao je Kena.

On je potom zatražio od Đilasa da objasni na čijem placu je izgrađena njegova firma "Dajrekt medija".

- Što se tiče "Dajrekt medije", voleo bih da mi odgovori na čijem placu je nastala? Da li je nastala na placu koji je Dragan Đilas ukrao od Demokratske stranke dok je bio njen predsednik? - upitao je Kena, na šta je Đilas samo ćutao i gutao knedle.

 

Iživljavaju se

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević istakao je da politici nasilja nikada neće biti mesta u Srbiji.

- Najoštrije osuđujem neljudsko, sramno i gnusno nasilje koje sprovode predstavnici koalicije "Srbija za nasilje" Dragana Đilasa nad najstarijim narodnim poslanikom, profesorom, doktorom Stojanom Radenovićem. Đilasovi nasilnici ne poštuju ni profesorovo zvanje, ni znanje, ni godine. Oni rade jedino što umeju - iživljavaju se nad vremešnim ljudima, nad ženama, nad devojkama. Toj politici nema i nikada neće biti mesta u Srbiji - zaključio je Vučević.

Radenović profesorski "ugasio" đilasovce: Vučić je vizionar, s vremenom ćete razumeti ono što govori!

Predsedavajući sednici Skupštine Srbije, profesor Stojan Radenović, nakon salve uvreda upućenih na njegov račun, ali i fizičkih nasrtaja, uzeo je na kratko reč i blagim, gotovo očinskim tonom, obratio se poslanicima opozicije.

- Razumem da je opozicija u teškom stanju, da tužaka svoju zemlju. Mogu samo da kažem, i ranije sam slušao vaša izlaganja i hvala vam - dosta naučim i uvek se setim kako su obrazlagali taj njihov sunovrat. Moram da kažem ljudima, meni su Ana Brnabić i predsednik Vučić dozvolili da ih podržim i ja im se zahvaljujem. Većina ljudi na planeti je obična i obični ljudi rade samo normalne stvari. Talentovani ljudi u svakoj oblasti rade one stvari koje obični ne mogu, a vizionari, kao što je naš predsednik Vučić, rade stvari koje ostali ne mogu da vide i razumeju. To je jedan od razloga zašto im se zahvaljujem što su mi dozvolili da ih podržim - rekao je Radenović i nastavio:

- Naš proslavljeni Nikola Tesla je rekao: "Čovek je rođen da radi i da se muči." Zameram opoziciji i apelujem na njih, jer oni odbijaju da odu na razgovor sa predsednikom kad je reč o predlogu mandatara. Mislim da to ne treba da propuste, to važi i za mladog kolegu Aleksića, koji je sad iznosio samo zamerke. Mi svakoj vladi da damo zamerke, a da toliko ljudi u dosta godina i mandata glasa za ovu opciju, onda to isključuje vaše tvrdnje. Moj roditeljski, prijateljski apel je da se odazivate i da idete na razgovor sa predsednikom. Čovek je vizionar, vi to što će vam on pričati nećete moći da vidite i da razumete, ali kako prolazi vreme, videćete - kazao je Radenović i dobio gromoglasan aplauz kolega poslanika vladajuće većine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!
Live TV

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!

Nedavno glasanje o Rezoluciji u Srebrenici bilo je vrlo tesno. Ako se saberu oni koji su bili uzdržani, brojke idu u drugom smeru. Predsednik Vučić postavio je pitanje kome je potrebna ova rezolucija i zašto o njoj govorimo baš sada, međutim, odgovore nije dobio. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

27.05.2024

16:50

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!
PRETERAO

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!

Premijerka Italije Đorđa Meloni i drugi visoki zvaničnici te zemlje kritikovali su reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju, optužujući ga za podizanje tenzija s Moskvom.

27.05.2024

16:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija