• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2024

20:54

Gajić: Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

Zoran Sinko

Vesti

Gajić: Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

Podeli vest

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je pravno nemoguće odlaganje beogradskih izbora.

On je pozvao vlast da produži mandat lokalnim samoupravama širom Srbije kako bi izbori u 90 opština i gradova bili održani u septembru ili oktobru, jer je to pravno moguće.

- Redovni lokalni izbori bi u mnogim opštinama i gradovima trebalo da budu održani u julu i to je svima nezgodno, pa bi njima bi mogao da se produži mandat, što je pravno moguće. Beogradski izbori, po Ustavu Srbije i Zakonu o lokalnim izborima, ne mogu bit održani posle 2. juna i tu nema nikakve dileme – rekao je Gajić televiziji K1.

Gajić je istakao da su pravno nemogući predlozi koalicije Srbije protiv nasilja, jer je Ustavom Srbije propisano da se za sprovođenje Ustava donosi Ustavni zakon, a sada nema promene Ustava.

- Ustavni zakon je donet dva puta u novijoj istoriji, prvi put 2006. godine kada je donet novi Ustav, a drugi put 2021. godine kada je Ustav menjan povodom pravosudne reforme – podsetio je Gajić.

Gajić je rekao da “datum izbora nema veze sa izbornim uslovima, nego je datum politički zahtev“.

- Zahtev za usvajanje leks specijalisa (posebnog zakona) znači da opozicija traži nešto protiv čega se godinama sama bori. Leks specijalis je način da se zaobiđe pravni poredak i opozicija se s pravom bunila kada su posebni zakoni usvajani u vezi sa Beogradom na vodi i izložbom EKSPO 2027, a sada opozicija traži leks specijalis da bi se promenili ustavni i zakonski rokovi za izbore – zaključio je Gajić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija