• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

01.01.2022

21:00

Kako se NE UGOJITI za vreme PRAZNIKA? Uz nutricionistu VITKI i za svečanom TRPEZOM!

Ljubav

Kako se NE UGOJITI za vreme PRAZNIKA? Uz nutricionistu VITKI i za svečanom TRPEZOM!

Podeli vest

Bilo da ste poznati gurman ili tek s vremena na vreme dozvolite sebi da se „počastite“ omiljenom poslasticom ili brzom hranom, sezona praznika koja se zahuktava biće izazov za sve koji žele da krajem januara kaiš i dalje zakopčavaju na istu rupicu...

Dve Nove godine, slave i porodična okupljanja, mada smanjenog obima sigurno neće izostati, a svi znamo koliko je teško odoleti primamljivim specijalitetima, bilo kod kuće, bilo u gostima. Nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga daje nekoliko proverenih saveta upravo zbog takvih izazova.

- Većina hrane koja je na svečanoj trpezi može da bude obrok sam za sebe. Na primer, porcija sarme od kiselog kupusa (350 g) ima 460 kalorija, porcija ruske salate (200 g) 600 kalorija, 200 g pasulja prebranca ima skoro 300 kalorija, 100 g pečenja sadrži 230 kalorija, 100 g sitnih kolača ima oko 400 cal, a gde su još i tečne kalorije - opominje Jovana Srejić Ferluga i sugeriše načine kako da predupredite neželjene kilograme tokom praznika.

Pazite na veličinu porcija

Uzmite jedan tanjir i na njega sipate nekoliko jela u maloj količini (supenu kašiku ruske salate, supenu kašiku pasulja, pola parčeta rolata...), i naravno nemojte dopunjavati tanjir.

Foto: Shutterstock

Porcija sarme od kiselog kupusa (350 g) ima 460 kalorija
Proteini uz svaki obrok

Proteini čine da se osećamo duže sitim i zato je preporuka da svaki obrok sadrži makar 30 g ribe, mesa ili mahunarki.

Ne zaboravite na dijetna vlakna

Umesto da se tokom praznika fokusirate na hranu koju ne treba da jedete, fokusirajte se na hranu koju ne smete da zaboravite. Obavezno dodajte salatu, čorbicu/potaž ili prilog od povrća uz svaki obrok. Pojedite jednu svežu voćku.

“Samo” da probam

Vrlo često niste gladni, nakon što ste spremali hranu. To je zato što ste pojeli priličnu količinu tokom same pripreme, dok ste podešavali količinu začina.

Foto: Shutterstock

Zaboravite na "samo da probam" 
Oprezno s ugljenim hidratima

Tokom praznika se značajno poveća unos ugljenih hidrata, pogotovu šećera. Ukoliko vi pripremate prazničnu trpezu opredelite se za zdrave deserte, recimo kesten pire sa šlagom, žito sa šlagom ili kolače koji su kombinacija urmi/banana, jezgrastog voća, kakaa.

Tečne kalorije

Svako ima svoj omiljeni praznični napitak, za nekoga je to velika šolja tople čokolade, za nekoga kuvano vino, za nekoga koktel. Dve, tri čaše mogu da imaju kalorijsku vrednost kao jedan manji obrok.

Jedite iz manjih tanjira

Istraživanja su pokazala da ćete manje hrane pojesti iz manjih tanjira, pa tako tanjir predviđen za salatu ili desert odaberite i za glavno jelo.

Foto: Shutterstock

Iz manjih tanjira se manje jede
Smanjite kalorije u gostima

Nemojte dodavati sos na meso, odaberite salatu bez dresinga…

Ne idite na svečani ručak gladni

Ukoliko pregladnite velika je verovatnoća da ćete pojesti mnogo veći obrok, nego da ste imali izbalansirane obroke tokom celog dana.

Voda, obična i gazirana

Unosite dosta vode, odaberite gaziranu mineralnu vodu sa limunom. Povećan unos tečnosti je odličan način da popunite želudac i brže postignete osećaj sitosti.

Foto: Shutterstock

Povećan unos tečnosti je odličan način da popunite želudac
Nađite podršku

Nađite člana porodice ili prijatelja koji ima slične ciljeve u ishrani, pa motivišite jedni druge tokom prazničnih obroka. Zajedno birajte zdravije, manje obilne porcije. Zajedno se oduprite dopunjavanju tanjira i desertima.

Donesite zdrav obrok

Ukoliko idete na praznični obrok kod prijatelja, ponudite se da napravite zdrav obrok. Napravite interesantan potaž, veliki vitaminsku salatu ili kombinovanu salatu (baza može da bude integralni pirinač, kinoa ili testenina od celog zrna žita; dodajete sveže povrće, turšiju, grilovano povrće; dodajte semenke; dodajte kockice mesa ili ribe).

Ne manje važno

Budite što više fizički aktivni, probajte da se dobro naspavate, držite nivo stresa pod kontrolom, jer su to sve faktori koji utiču da konzumirate više hrane i pravite pogrešne izbore.

- Uvek imajte na umu da je u proseku potrebno mnogo manje vremena (i napora) da dodate par kilograma nego da ih izgubite, pa zacrtajte da ove godine tokom praznika vaša vaga neće pokažati više od 1-2 kg u odnosu na vašu standardnu, predprazničnu kilažu – poručuje nutricionista.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17