• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

18.04.2022

09:14

NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA! Ovu hranu NIKAKO ne treba da podgrevate!

unsplash.com

Ljubav

NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA! Ovu hranu NIKAKO ne treba da podgrevate!

Podeli vest

Iako mnogi vole da jedu toplu hranu, ove namirnice ne bi trebalo podgrevati, jer mogu da vam naštete.

Mnogi ljudi nemaju volju da hranu spremaju svakodnevno, pa se neretko ručak na primer pravi i za nekoliko dana. 

Međutim, postoje određene namirnice koje ne bi trebalo podgrevati, s obzirom na to da mogu naštetiti organizmu.

Nutricionistkinja Jovana Vučelić je otkrila na koje to namirnice treba da obratite pažnju:

Krompir

Krompir je najbolje pojesti dok je još svež. Ne samo da ga ne treba podgrevati, već je i na sobnoj temperaturi podložan razvijanju bakterija. Zato ga je najbolje pojesti odmah, ili čuvati u frižideru, najduže dan-dva.

Pečurke

Osim što ih ne treba podgrevati, ne preporučuje se ni da pečurke stoje predugo. Zbog proteinskog sastava koji se ponovnim zagrevanjem menja, mogu se stvoriti toksini, štetni po zdravlje.

Jaja

Već termički obrađena jaja, mogu da stoje u frižideru, ali ih nikako ne treba podgrevati. Namirnice koje su bogate proteinima, poput jaja, sadrže i azot, koji može oksidirati usled ponovnog zagrevanja, što na kraju može biti štetno po zdravlje.

Foto: Shutterstock

jaja

Piletina

Za piletinu važi isto, ne treba je ponovo zagrevati, sastav proteina se menja, pa tako mogu nastati problemi u digestivnom sistemu. Ovo takođe možemo primeniti i na crveno meso i ribu.

Sve što sadrži nitrate

Ovde spadaju spanać, celer, šargarepa, cvekla, rotkvice. Neke su takođe bogate i gvožđem, pa ih i zbog toga ne bi trebalo izlagati naknadnom zagrevanju. Oksidacija gvožđa dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji imaju kancerogena svojstva.

Pirinač

Pirinač generalno može biti uzročnik trovanja hranom, zbog prisustva Bacillus cereus bakterije, koja je otporna na toplotu. Samo podgrevanje nije štetno, koliko nepravilno čuvanje pirinča, nakon termičke obrade. Što je duže kuvani pirinač na sobnoj temperaturi, veća je mogućnost povećanja količine bakterija i toksina, koji dovode do trovanja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija