• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.09.2022

13:22

ZAŠTO DIJETE NE FUNKCIONIŠU? Nutricionista otkriva šta TREBA da radite!

Ljubav

ZAŠTO DIJETE NE FUNKCIONIŠU? Nutricionista otkriva šta TREBA da radite!

Podeli vest

Kad bi dijete bile uspešne postojala bi samo jedna, najsavršenija na svetu, uvek bi funkcionisala i nikad više niko ne bi imao problem sa viškom kilograma, kaže Asja Sirbubalo

Dijete ne funkcionišu. Naučni dokazi ne mogu biti jasniji u vezi s tim da smanjenje kalorija prosto ne dovodi do gubitka kilograma ili poboljšanja zdravlja na duže staze. Pomislili biste da je većina držača dijeta to već shvatila do sada. A opet, evo ih ponovo, zacrtavaju sebi iste ciljeve gubljenja kilograma ove godine (meseca, nedelje) baš kao i prošle. U čemu je problem i zašto dijete nisu efikasne objašnjava nutricionista i farmaceut Asja Sirbubalo i navodi koje životne navike dovode do gubitka kilograma.

Zabranjeno voće  

- Sve i kad bismo razmišljali o dijeti kao ispravnom načinu gubitka kilograma ni tada jedna ne važi za sve. Sećam se svog iskustva sa bolničkom dijetom koja se uglavnom zasnivala na kuvanim jajima, a to je visoko na listi jela koje ne volim (verovatno jedina stvar koju ne volim). Naravno da sam jedva čekala da završi tih 10 dana i da se vratim onoj hrani koju volim (ishod pretpostavljate). A na kupus dijeti sam verovatno smršala zato što nakon trećeg dana nisam mogla ni da pogledam onaj bućkuriš u šerpi, a ne da ga jedem, tako da je to ustvari bila dijeta gladovanjem - kaže nutricionista.

Foto: Shutterstock

U večitom iskušenju

Dijeta je zabrana, a sve što nam je zabranjeno je slađe. Sve vreme trajanja dijete (koliko god ona dugo trajala) mi ustvari razmišljamo kako ćemo se "nagraditi" kad se dijeta završi, a to obično uključuje sve ono što nas je dovelo do toga da i moramo da idemo na dijetu.

- Dijeta nas ograničava u svakodnevnom funkcionisanju i često isključuje iz brojnih socijalnih aktivnosti (porodični život, druženje s prijateljima, putovanja). Takođe daje kratkoročne rezultate, koji se vrlo brzo ponište ili u najgorem scenariju nakon par meseci završimo sa nekoliko kilograma više nego što smo imali kad smo započeli dijetu - sugeriše Asja Sirbubalo.

Foto: Shutterstock

Vaga kao 'neprijatelj' 

Naš odnos prema hrani uz to postaje pogrešan i umesto da uživamo u svakom zalogaju mi počinjemo da osećamo odbojnost. Sve to može da odvede u različite poremećaje u ishrani koji zahtevaju ozbiljno lečenje, opominje nutricionista.

Šta je rešenje?

- Samo promena životnog stila, prilagođavanje ishrane individualnim potrebama, od izbora namirnica koje jedemo, dnevnog kalorijskog unosa (ali ne brojanja kalorija!), do uvođenja svakodnevne fizičke aktivnosti, izbegavanja stresa i redovnog, kvalitetnog sna daje rezultate. Trebalo mi je puno godina da to shvatim, ali nikad nije kasno za dobre stvari - poručuje nutricionista koja se u prošlosti i sama borila sa viškom kilograma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17