• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2022

08:17

DA NE POVERUJEŠ! Italijan iz Ređo Emilije gaji vinovu lozu na terasi  - jedna boca vina košta 5.000 EVRA (FOTO)

Zanimljivosti

DA NE POVERUJEŠ! Italijan iz Ređo Emilije gaji vinovu lozu na terasi - jedna boca vina košta 5.000 EVRA (FOTO)

Podeli vest

Italijan Tulio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svetu, i to, verovali ili ne, na svojoj terasi

Ovaj preduzetnik, kolekcionar umetnina i bivši bankar, vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svetu koji je smestio na vrhu kuće iz 16. veka u gradu Ređo Emilija, između Parme i Modene.

 

 

Njegov vinograd nalazi se na krovu ulice Mari 10, što je i naziv samog vina. Iako je imao "pravi" vinograd nedaleko od grada, zaključio je da je u njega više uložio nego što je zaradio, pa ga je prodao. Kako je ispričao za CNN, pre dvadeset godina odlučio je da napravi "džepni vinograd".

Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 kvadrata, Tulio uzgaja grožđe sorte sanđoveze, od kojih dobije 29 boca godišnje. Prodaje ih potom u umetničkoj galeriji "Bonsioni arte", nekoliko ulica dalje, za čak 5.000 evra!

 

 

- Moje vino je oblik umetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi da biste o tome mogli da razgovarate s prijateljima, da pričate o ludaku koji je podigao vinograd na krovu - rekao je Masoni, koji svoj urbani vinograd poredi s umetnošću slavnog Marsela Dišana.

Umetnost se ne pije

Veza između vina i umetnosti počinje već lozom koja raste na rešetkama, delu lokalnog vajara Oskara Akorsija. Vino leži u umetničkim hrastovim bačvama Lorenca Menocija, koje predstavljaju muškarca i ženu.

Đuzepe Kamunkoli, poznati Marvelov crtač stripova, potpisuje vinske etikete, pa zbog svega toga Tulio podstiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već ih tretiraju kao umetnine.

- Ja sam jedini proizvođač vina na svetu koji kaže da ne bi trebalo da pijete njegovo vino - ističe on.

- Ako ugledate točak bicikla u dnevnoj sobi, a ne u garaži, shvatićete koliko je lep. Moj vinograd je takav: neočekivan je, stimuliše mozak, podstiče nove misli. "Via mari 10" je psihovino, maser mozga, naših sivih ćelija atrofiranih konvencijama i misaonim obrascima. To je vino živa kreativnost - kaže vinar.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija