• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.02.2023

12:30

IZAZVALE SU LAVINU KOMENTARA! Osam najkontroverznijih Superboul reklama (VIDEO)

Tanjug/AP

Zanimljivosti

IZAZVALE SU LAVINU KOMENTARA! Osam najkontroverznijih Superboul reklama (VIDEO)

Podeli vest

Superboul se ne odnosi samo na fudbal. Pored igre, milioni gledalaca se priključuju samo da bi pogledali velike budžetne reklame koje se emituju između predstava.

Brendovi troše ogromne sume novca ne samo da obezbede vreme emitovanja, već i da obezbede da njihova reklama ostane za pamćenje.

Dok neke reklame ostavljaju gledaoce fasciniranim, druge reklame ostavljaju utisak iz pogrešnih razloga. Tokom godina, bilo je više od nekoliko reklama koje je publika smatrala kontroverznim i uprkos tome što kompanije troše milione na emitovanje, njihovi oglasi na kraju budu povučeni nakon utakmice.

Evo nekih od najkontroverznijih reklama koje su emitovane tokom Superboul-a:

1. Holiday Inn: Class Reunion

1997. godine, Holiday Inn je objavio oglas u kojem je promovisao njihov projekat renoviranja vredan milijardu dolara, iako su odlučili da ga objave na kontroverzan način. U njihovoj reklami za Superboul, može se videti kako žena ulazi na okupljanje srednje škole dok narator komentariše njene procedure plastične hirurgije. Ispostavilo se da je žena transrodna - a reklama je uporedila njenu operaciju promene pola sa renoviranjem u hotelskom lancu. Oglas je ubrzo nakon toga odbačen.

- Razumemo da je oglas uvredio neke ljude. To nikada nije bila naša namera, i zato sam danas preduzeo akciju da obustavim dalje emitovanje Superboul reklame - rekao je izvršni direktor Holiday Inn-a Džon Svitvud u izjavi.

2. FedEx "Wizard of Oz"

Godine 2000, ova reklama za Superboul je na kraju bila zabranjena zbog promovisanja upotrebe narkotika. Reklama je inspirisana "Čarobnjakom iz Oza" i predstavljala je grupu koja je dobili isporuku balona sa helijumom od izvođača koje su udisali da bi održali glas. Kompanija je odlučila da povuče oglas nakon što je dobila pritužbe da može ostaviti utisak da je u redu udisati helijum.

3. Just For Feet: Kenyan Runner

Godine 1999, prodavnica cipela Just For Feet objavila je reklamu za Superboul koja je bila smatrana rasističkom. U reklami se mogao videti bosonogi kenijski trkač kog juri vozilo puno belaca. Nakon što su ga ošamutili, na silu su mu obuvali cipele. Kada je reklama naišla na gomilu negativnih reakcija, Just For Feet je na kraju okrivio svoju agenciju, Saatchi & Saatchi, i podneo tužbu od koje su na kraju odustali.

4. Salesgenie.com: Talking Pandas

Salesgenie.com je pokrenuo reklamu tokom Superboula 2008. na kojoj je bio par pandi koje govore. U reklami, pande su govorile preteranim kineskim akcentima što je uvredilo neke gledaoce. Njena matična kompanija, InfoUSA, na kraju je povukla oglas i izvinila se.

- Nikada nismo mislili da će se neko uvrediti. Pande su Kinezi. Ne govore nemački. Ako sam nekoga uvredio, verujte mi, izvinjavam se - rekao je izvršni direktor InfoUSA Vinod Gupta za New york times.

5. Skechers: Dog Racing

Sketchersova reklama za Superboul 2012. nije se dopala ljubiteljima životinja. U stvari, postojala je peticija da se reklama ukine čak i pre nego što je izašla u etar. Nažalost, reklama, koja prikazuje trke pasa, i dalje je emitovana - i na kraju je dobila mnogo negativnih reakcija organizacija za prava životinja.

Dok je kompanija optužena da promoviše trke pasa, Sketchers je branio reklamu i rekao da im to nije bila namera. U pismu, izvršni direktor Geri Patrik rekao je da su se pridržavali odredbi Humanog društva i da ne promovišu praksu trka pasa.

6. Groupon: Tibet

Timoti Haton je glumio u reklami iz 2011. Na licu mesta, Timoti se mogao čuti kako razgovara o borbi tibetanaca pre nego što je objasnio kako je postigao dogovor u tibetanskom restoranu.

- Ljudi Tibeta su u nevolji. Njihova kultura je u opasnosti. Ali oni i dalje spremaju neverovatan riblji kari… i pošto je nas 200 kupilo na Groupon.com, svaki od nas dobija tibetansku hranu u vrednosti od 30 dolara za samo 15 dolara na Himalaju

Reklama je dobila mnogo negativnih reakcija na društvenim mrežama, a neki su rekli da je reklama banalizovala „patnju i ugnjetavanje“ Tibetanaca pod kineskom vlašću. Kao odgovor, izvršni direktor Endrju Mejson rekao je da je reklama namenjena da bude „prevara“ i da je sajt zapravo aktivno prikupljao novac za narod Tibeta.

7. Ram Kamioni: dr Martin Luter King Jr.

Ram Trucks je 2018. godine koristio odlomak iz propovedi dr Martina Lutera Kinga Jr. „Drum Major Instinct“, koristeći ga da podeli ideju da su njihovi Ram kamioni „napravljeni da služe“. Ne samo da je dobio kritike zbog korišćenja reči dr Kinga, već je pokrenuo i pitanje da li je njegova porodica odobrila oglas. Povrh toga, sveobuhvatna poruka u propovedi je zapravo bila veoma antikapitalistička i čak je kritikovala reklame automobila.

8. Dodge: I Will

U Dodgeovoj reklami za Superboul iz 2010. prikazana je grupa muškaraca kako monotono odbacuje žalbe - a mnoge od njih su uključivali svoje žene. Reklama je podrazumevala da je jedini razlog zbog kojeg muškarci trpe takve neprijatnosti da mogu da voze Dodge Charger. Kompanija se na kraju suočila sa negativnom reakcijom zbog mizoginističke reklame.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija