• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.07.2023

17:30

Da li ste znali da je giht bolest kraljeva? Evo kako da pomognete sebi ako vas muči ovo stanje...

pexels.com

Zdravlje

Da li ste znali da je giht bolest kraljeva? Evo kako da pomognete sebi ako vas muči ovo stanje...

Podeli vest

Jak bol, osetljivost i napetost kože, crvenilo i otok u zglobovima, simptomi su koji se, uz adekvatnu terapiju, uspešno drže pod kontrolom.

Giht je vrsta upale zgloba i mekih tkiva nekih organa, poznata još iz doba Egipćana. Zbog toga što su nekad samo bogati mogli sebi da priušte haringu, račiće i masna mesa, koja su poznata po tome da aktiviraju napade, giht je bio znan kao bolest "kraljeva i bogataša". Jak bol, osetljivost i napetost kože, crvenilo i otok u zglobovima, simptomi su koji se danas, uz adekvatnu terapiju, uspešno drže pod kontrolom.

Šta nije u redu?

Kada se previše mokraćne kiseline (koja se proizvodi u jetri i izlučuje putem urina) nagomila u vašem organizmu, kristali ove supstance oštri poput igle mogu da se formiraju u tečnosti koja oblaže zglobove. Ovo bolno zapaljensko stanje, poznato kao giht, obično se javlja kod muškaraca starijih od 40 godina, dok je broj obolelih žena znatno manji, pre svega zahvaljujući zaštitnoj ulozi estrogena.

Bolest počinje naglo, obično u toku noći, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jaki da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje izrazitu bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca, mada izuzetno bolest može početi i na dva ili više zglobova – ručnom, kolenu, laktu... Oboleli zglob daje sliku zapaljenskog artritisa, gde dominiraju otok, zategnuta, sjajna koža, jako crvene boje, a ponekad se javlja i povišena telesna temperatura i drhtavica.

Foto: pexels.com

Obično se javlja kod muškaraca starijih od 40 godina

Ovaj zapaljenski proces traje do dve nedelje (kulminaciju dostiže u prvih 24 sata), a nakon toga potpuno prolazi. U toku faze mirovanja bolesti, osoba nema nikakve tegobe u zglobovima, ali je prisutan visok nivo mokraćne kiseline. Bolest se ponovo javlja unutar prve godine od prvog napada i obično zahvata isti zglob kao prethodni put.

Postoje određeni faktori koji ubrzavaju ili podstiču ponovno pojavljivanje gihta. To su pre svih gurmanski obroci i konzumacija alkohola, a naročito uzimanje hrane bogate purinima (riba, iznutrice). U nekim slučajevima to mogu biti i hirurška intervencija, uzimanje nekih lekova (salicilati i salidiuretici), naglo mršavljenje, povrede i slično. Ako se giht pravilno terapijski ne tretira, vremenom prelazi u hronični oblik koji karakteriše pojava belih kvržica (takozvanih tofusa), a oko 20 odsto bolesnika ima i kamen u bubregu.

Prva pomoć

Ono što sami možete da uradite kod kuće jeste da se trudite da za vreme akutnog napada ne budete na nogama što je moguće duže i držite zahvaćeni zglob uzdignutim. Ukoliko možete to da podnesete, držite oko 20 minuta pakovanje leda umotano u krpu na zglobu - hladnoća će da otupi bol i smanji oticanje. Dva ili tri dana koristite hladne obloge tri puta dnevno.

Foto: pexels.com

Hladnoća otupljuje bol i smanjuje oticanje

Iz špajza

Trešnje su staro narodno sredstvo za giht, jer sadrže jednjenja koja pomažu u neutralisanju mokraćne kiseline u krvi. Stoga, ako osetite da dolazi napad, pokušajte da odmah pojedte šaku do dve ovog voća, a ako im nije sezona konzumirajte ih u konzerviranom obliku. U slučaju da ne volite trešnje, jagode i maline imaju sličan efekat, ali treba da jedete mnogo veću količinu, piše Readers Digest.

Svakodnevno uzete doze ribljeg ulja (ne od riblje jetre ili ulja jetre bakalara) i ulja semena lana takođe mogu da ublaže zapaljenje u zglobovima. Preporučena doza ulja semena lana je 1-3 grama na dan (1 gram ulja je otprilike jedna supena kašika), odnosno šest grama ribljeg ulja dnevno.

Svež celer ili tablete koje sadrže ekstrakt semena celera pomažu da se odstrani mokraćan kiselina, a uobičajena doza je dve do četiri tablete na dan. Na sličan način deluje i list koprive (300-600 mg nealkoholnog ekstrakta na dan), koja može da se primeni i lokalno: potopite čistu krpu u čaj skuvan od koprive i stavite je na bolan zglob.

Foto: Freepik.com

Svež celer pomaže da se odstrani mokraćan kiselina

Pijte dosta vode, najmanje osam čaša po 250 ml na dan. Tečnost će pomoći da se ispere višak mokraćne kiseline iz vašeg organizma, kao i da se spreči nastajanje kamena u bubregu. Izbegavajte alkohol, posebno pivo, koje sadrži više purina nego ostala alkoholna pića.

I gubitak kilograma može da pomogne da se suzbije giht, ali su držanje stroge dijete i post – greška. Ako imate prekomernu telesnu težinu, polako i razumno gubite kilograme, najviše jedan nedeljno. 

Namirnice za izbegavanje

Namirnice bogate proteinima, kao i one koje sadrže hemijske supstance poznate kao purini, mogu da podignu nivo mokraćne kiseline u krvi. Ako imate giht, spisak namirnica za izbegavanje uključuje soseve na bazi mesa, iznutrice, ljuskare, inćune, sardine, haringu, divljač, prženu hranu, rafinisane ugljene hidrate (belo brašno), ovseno brašno, namirnice koje sadrže kvasac (pivo i pekarski proizvodi) i određeno povrće kao što su špargle, grašak, pasulj, spanać i karfiol.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija