• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2024

21:00

Nikako ovo ne jedite pre spavanja - Nećete oka sklopiti! Uzrokuje gorušicu, nadimanje ali i ono najgore!

Shutterstock

Zdravlje

Nikako ovo ne jedite pre spavanja - Nećete oka sklopiti! Uzrokuje gorušicu, nadimanje ali i ono najgore!

Podeli vest

Ako ovo budete jeli i konzumiranje pre spavanja, može da vam se dogodi niz neprijatnih zdravstvenih tegoba, ali i ono najgore - nesanica.

Konzumiranje određenih namirnica čak i nekoliko sati pre odlaska na spavanje može poremetiti vaš san.

Zdrav san je ključan za naše celokupno blagostanje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji nekoliko namirnica koje bi mogle ometati taj dragoceni san. Evo pet namirnica na koje biste trebali obratiti pažnju:

Napici s kofeinom

Kafa i drugi proizvodi s kofeinom često su povezani s trenutnim povećanjem energije. Kofein je poznat kao stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da podstiče osećaj budnosti i energičnosti. Konzumiranje hrane i pića s kofeinom, uključujući kafu, čaj, sodu i čokoladne proizvode, može negativno uticati na san, čak i ako ih konzumirate satima pre spavanja.

Istraživanja su pokazala da čak i konzumiranje kafe nekoliko sati pre odlaska na spavanje može poremetiti san, piše "Healthline".

Foto: Shutterstock

 

 

Začinjena hrana

Začinjena hrana često izaziva probleme s varenjem i može pogoršati simptome poput žgaravice i refluksa kiseline. Ovi simptomi mogu se pogoršati tokom noći kada ležite, jer kiselina može dospevati u jednjak, izazivajući nelagodu i poremećaje spavanja.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom i dodatkom šećera

Namirnice koje brzo povećavaju nivo šećera u krvi, poput belog hleba, slatkiša i proizvoda s dodatkom šećera, mogu imati različite efekte na san. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata ovim namirnicama može dovesti do problema s nesanicom i lošijeg kvaliteta sna.

Foto: pexels.com

 

 

Masna hrana

Visok unos masti, posebno zasićenih masti, može negativno uticati na vaš san. Studije su pokazale da veći unos zasićenih masti može dovesti do lakšeg sna i kraćeg ukupnog vremena provedenog u snu.

Studija iz 2016. godine na 26 odraslih osoba otkrila je da je veći unos zasićenih masti povezan sa lakšim snom, prenosi "Ncbi".

Foto: pexels.com

 

 

Brza hrana i ultra-prerađena hrana

Ishrana bogata ultra-prerađenom hranom povezana je s lošijim kvalitetom sna i kraćim trajanjem sna. Studije su pokazale da adolescencija s većim unosom brze hrane, instant rezanaca i slatkiša često pati od lošijeg sna.

Studija iz 2018. koja je uključivala podatke o 118.462 adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina otkrila je da su kraće trajanje sna i loš kvalitet povezani sa većim unosom brze hrane, instant rezanaca i slatkiša, prenosi "Ncbi".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija