• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

11.11.2024

19:40

5 namirnica nikako ne kombinujte sa čajem! Može ozbiljno da naškodi zdravlju

Shuterstock

Zdravlje

5 namirnica nikako ne kombinujte sa čajem! Može ozbiljno da naškodi zdravlju

Podeli vest

Iako je čaj poznat po blagotvornom dejstvu, njegova kombinacija sa određenim namirnicama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Saznajte koje namirnice nikako ne treba uzimati uz čaj, jer umesto koristi može doneti neželjene posledice po organizam.

Čaj je dugo poznat kao jedan od najzdravijih napitaka, ali u određenim situacijama može postati štetan po zdravlje.

Prema rečima nutricionista, čaj nikako ne bi trebalo konzumirati zajedno s crvenim mesom i zelenim povrćem.

Pet namirnica koje ne bi trebalo kombinovati sa čajem zbog smanjenja apsorpcije gvožđa:

Crveno meso (poput govedine i teletine) - bogato gvožđem, koje tanini iz čaja ometaju.

Spanać - povrće sa visokim sadržajem gvožđa, koje može postati manje dostupno telu kada se konzumira uz čaj.
Brokoli - bogat izvor gvožđa i vitamina C, koji pomaže apsorpciju gvožđa, ali se efekat smanjuje uz čaj.
Kelj - slično kao spanać i brokoli, sadrži gvožđe koje polifenoli iz čaja mogu ometati.
Sočivo - mahunarka bogata gvožđem, čija apsorpcija može biti značajno smanjena ako se uz nju konzumira čaj. 

 

Foto: Shutterstock

 

Nutricionistkinja Debora Grejson objašnjava da konzumiranje čaja uz hranu poput crvenog mesa i povrća bogatog gvožđem, kao što su kelj, brokoli i spanać, može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje ovaj važan mineral, prenosi "Daily mail".

Gvožđe igra ključnu ulogu u održavanju energije, imunološke funkcije i transportu kiseonika kroz telo. Redovno konzumiranje čaja uz obroke može dovesti do manjka gvožđa, pa čak i do anemije, posebno kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusima koje imaju povećanu potrebu za ovim mineralom.

Problem nastaje zbog prisustva polifenola i tanina u čaju, jedinjenja koja, iako korisna zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ometaju apsorpciju gvožđa. Tanini, prisutni i u vinu, dodatno doprinose ovom efektu, a oksalati iz čaja mogu ga dodatno pojačati.

Kao savetuju nutricionisti, za najbolji učinak čaja, poželjno je uživati u njemu između obroka, čime se izbegava smanjenje apsorpcije gvožđa i čuva zdravlje na duže staze.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set