• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

14.01.2022

10:56

LAVROV UDARIO ŠAKOM O STO, OVO SU 2 CRVENE LINIJE PREKO KOJI NEMA PRELASKA, ILI... NATO je upravo dobio šamar realnosti, Moskva više neće zauzdavati samu sebi, dalji scenario je više nego jasan... (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

LAVROV UDARIO ŠAKOM O STO, OVO SU 2 CRVENE LINIJE PREKO KOJI NEMA PRELASKA, ILI... NATO je upravo dobio šamar realnosti, Moskva više neće zauzdavati samu sebi, dalji scenario je više nego jasan... (FOTO)

Podeli vest

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na godišnjoj konferenciji ruskog spoljnopolitičkog resora da je pojava NATO saveza na ruskim granicama prva crvena linija, a ako Ukrajina ne uđe u NATO, druga crvena linija bila bi pojava udarnog oružja i vojnih baza SAD u Azovskom moru

Lavrov je to rekao pošto je izjavio da da zemlje Zapada doprinose negativnom razvoju situacije, dok se u svetu konfliktni potencijal akumulira.

Takođe je kazao i da NATO nastavlja sa pokušajima da veštački zavrbuje u svoj sastav nove države-članice, a pre svega Ukrajinu i skandinavske zemlje.

„Situacija se ne popravlja, akumulira se konfliktni potencijal. Zapadne kolege doprinose tom negativnom razvoju situacije potkopavanjem arhitekture međunarodnih odnosa koja je bazirana na osnivačkoj povelji UN budući da nastoje da zamene međunarodno pravo sopstvenim pravilima“, kazao je on.

Perspektiva za postizanje sporazuma o bezbednosnim garancijama koje je predložila Rusija zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, Rusija i od SAD i od NATO očekuje reakcije na sve stavke nacrta sporazuma.

„U međuvremenu radimo na tome da budemo spremni na bilo kakav ishod. Sigurni smo da postoji dobra volja. Ako postoji spremnost na kompromis, onda uvek postoji mogućnost da se postigne dogovor“, kazao je on.

Takođe je naglasio i da odgovor na ruske predloge mora da bude u pismenom obliku.
Govoreći o tome šta bi se dogodilo u slučaju da Zapad odbaci ruske predloge o bezbednosnim garancijama, Lavrov je rekao da je sada o tome govoriti kontraproduktivno, ali da će Moskva svakako u tom slučaju oceniti situaciju i doneti odluke u skladu sa svim postojećim faktorima.

Dodao je i da Rusija neće dozvoliti da se pregovori o bezbednosnim garancijama pretvore u „apstraktne razgovore“, Moskva od Vašingtona po tom pitanju očekuje „odraslu reakciju“.

Foto: Tanjug/AP

„Ponestalo nam je strpljenja. Znate, mi smo veoma strpljivi. Međutim, dosta smo uprezali našu zapregu, vreme je da krenemo. Sad čekamo da nam iz te druge zaprege daju konkretne odgovore na naše predloge“, rekao je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZN

pre 2 godine

Najlepši scenario: Rusija javno da rok NATO-u da skloni svoje baze iz Ukrajine i Gruzije i upozori da će ukoliko "ne pokupe prnje" u tok roku, vrlo preciznim pogotcima zbrisati sve njihove baze na ovim teritorijama. I svakako upozoriti civile da se sklone u tom roku iz okruženja baza. Naravno da je Rusiji važnija nacionalna sigurnost (atomsko oružje na 5 minuta doleta do Moskve) od svih gasovoda, isključenja iz swifta i ostalih sankcija koje im pripremaju siledžije sa zapada, koji su svečano izjavili da oni neće braniti ni Ukrajinu, ni Gruziju, ali im zato izdašno prodaju oružje (uostalom oni i žive od vojne industrije i ratova) i zadovoljno trljaju ruke. To najviše vole. Brat na brata, pravoslavni na pravoslavne. Da najzad neko postavi NATOvsku bandu na mesto. 22 godine čekanja se isplatilo.

RUSIJA NEMA PRAVO VETA!
Planeta

RUSIJA NEMA PRAVO VETA!

Tokom kriznih razgovora između ruskih diplomata i predstavnika NATO-a još nije postignut dogovor o ključnim zahtevima Moskve, otkrio je generalni sekretar vojnog bloka, dodajući da su i druge oblasti otvorene za kompromis

12.01.2022

22:00

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17