• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

03.07.2024

13:47

(FOTO) Ludovao na jahti, pa zapalio grčko ostrvo! Evo ko je milioner, sumnja se da je ispalio vatromet i izazvao požar!

Printscreen/Facebook

Vesti

(FOTO) Ludovao na jahti, pa zapalio grčko ostrvo! Evo ko je milioner, sumnja se da je ispalio vatromet i izazvao požar!

Podeli vest

Grčke vlasti podigle su optužnicu protiv osam državljana Kazahstana, među kojima je i naftni mogul Danijar Abulgazin, zbog požara na ostrvu Hidra, prouzrokovanog vatrometom posle zabave na luksuznoj jahti. Tajkun negira optužbe sa sigurne distance, odakle mu ne preti izručenje.

Abulgazin, koji ima 55 godina, završio je KGB školu u Moskvi i vrlo rano je počeo da se ističe i razvija u finansijskim i poslovnim krugovima. Milioner je blisko povezan sa kazahstanskim oligarhom Timurom Kulibajevom koji je zet bivšeg predsednika Nursultana Nazarbaieva.

Kulibajev i Abulgazin su se navodno upoznali 2002. godine u državnoj kompaniji Kazakh Oil nakon čega su postali nerazdvojni. Kulibajev je potom imenovan za šefa Fonda nacionalnog bogatstva dok je Abulgazin bio glavni administrator sektora nafte i gasa. Danijarova supruga, Ajdan Sulejmenova, nalazi se na čelu najveće humanitarne fondacije u zemlji.

Foto: printscreen youube

Danijar Abulgazin

Nedavni požar na mondenskom grčkom ostrvu Hidra, u Saronskom arhipelagu, na kojem je svojevremeno živeo i čuveni kantautor Leonard Koen, privukao je ogromnu pažnju javnosti u toj zemlji, jer su mediji preneli da je vatru izazvao vatromet posle zabave na luksuznoj jahti u neposrednoj blizini.

Trinaest osoba uhapšeno je tim povodom, ali je reč samo o grčkim državljanima, posadi luksuzne jahte Persefona. Gosti sa jahte, kazahstanski državljani, među kojima je i poznati naftni mogul Danijar Abulgazin, napustili su ostrvo neposredno nakon izbijanja požara i već sutradan njegovim privatnim avionom odleteli iz Atine za Alma Atu, a da nisu ni davali izjave policiji.

Saronskim arhipelagom krstarilo je tih dana zanimljivo društvo. Na luksuznoj jahti Persefona, osim Abulgazina i njegove porodice, supruge i sina, bilo je i nekoliko uticajnih ljudi finansijskog establišmenta Kazahstana.

Grčki portali otkrivaju detalje istrage. Iako se prvobitno pretpostavljalo da je vatru na ostrvu prouzrokovao vatromet sa jahte, istragom su pronađeni ostaci vatrometa na plaži, do koje je, kako pišu, gumenim čamcem došlo dvoje maloletnika sa broda, u nameri da se tu zabavi i zapali po koju petardu.

 

 

Vrelim talasom zahvaćena grčka ostrva, poslednjih dana su poput varnice - i najmanja iskra može izazvati katastrofu.

To se upravo dogodilo na Hidri, a vatra je zahvatila oko 300 ari rastinja najveće borove šume na ostrvu. Brzom intervencijom vatrogasaca, ali i zahvaljujući povoljnom vetru, sprečena je velika katastrofa jer bi, kako je procenio gradonačelnik, buktinja zahvatila celo ostrvo, od kojeg ne bi ostao ni kamen na kamenu.

Grčki tužioci u petak su podigli optužnice protiv osmoro punoletnih kazahstanskih državljana, gostiju na jahti, koji se svi uveliko nalaze u svojoj državi.

Od trinaestoro uhapšenih Grka, u pritvoru su ostali kapetan jahte i prvi oficir. Posada negira da se na brodu desilo bilo šta što bi izazvalo vatrenu stihiju. Sa sigurne distance, oglasio se danas i Abulgazin, tvrdeći da je iznenađen optužbama i da ni on, ni njegovi gosti, nisu prouzrokovali požar. Kaže da je jahtu unajmio na nedelju dana i vratio u atinsku luku prema planu, negirajući insinuacije da je pobegao sa mesta zločina.

Spreman je, kaže, na saradnju sa grčkim vlastima, ali budući da dve države nemaju potpisan sporazum o ekstradiciji, optužnica će verovatno ostati mrtvo slovo na papiru.

Cena iznajmljivanja Persefone na nedelju dana je oko 250.000 dolara, prenose mediji u toj zemlji. Grci sada istražuju i kako je moguće da je Kazahstancima dozvoljeno da napuste zemlju pre nego što su ispitane okolnosti požara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija