• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

07.08.2024

08:00

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac

profimedia

Olimpijske igre

Od najave zlata, do kraha! Da, Gvideti je krivac

Podeli vest

Đovani Gvideti (51) od sinoć više nije selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Nakon poraza od Italije u četvrtfinalu Olimpijskih igara rezultatom 3:0 izjavio je da je njegov ugovor istekao i da misli da se više neće vraćati na klupu jedne od najjačih generacija u istoriji naše odbojke.

Takođe, italijanski strateg izjavio je da navijači naše reprezentacije imaju svako pravo njega da krive i da je on za sve odgovoran, a ne odbojkašice. Ako je za nešto u pravu, onda je to narodski rečeno - "jedan kroz jedan".

Imale su srpske odbojkašice pre njega još jednog Italijana na klupi, Danijelea Santarelija. Oduševio je harizmatični Folinjac sve naše navijače, ušao im pod kožu, a onda zbog ponude Turske naprasno otišao. Tada je razočarao sve pristalice Srbije, a Odbojkaški savez odlučio se na naizgled sličan potez, da napravi rokadu dovođenjem još jednog stručnjaka sa Apenina. Verovalo se, jednako harizmatičnog i kvalitetnog.

Kako su se samo prevarili. Boljim poznavaocima odbojke odmah je bilo jasno da od tog posla nema ništa. Imao je priliku prošle godine da osvoji svoju prvu ozbiljnu zlatnu medalju i to sa Srbijom, a šampion je bila Turska, sa Santarelijem na klupi.

Kada kažemo ozbiljnu zlatnu medalju mislimo zlato sa svetskih i evropskih prvenstava i Olimpijskih igara. To u Gvidetijevoj biografiji - ne postoji. Za klupsku karijeru, svaka čast, ali za reprezentativnu, jedno zlato u Evropskoj ligi, takmičenju koje malo ko shvata ozbiljno, malo je.

Foto: OKS

Đovani Gvideti

 

Nadali su se naši navijači zlatu iz Pariza. Ne samo da su se nadali, mnogi su već imali to upisano od odbojkašica. Od generacije koja u timu ima jednu Tijanu Bošković, legendarnu Maju Ognjenović, sjajnu Jovanu Stevanović, Saru Lozo, Bjanku Bušu, Aleksandru Uzelac... To je bilo i očekivano. Ako ne zlato, onda barem borba za njega ili osvajanje neke medalje.

Za to smo ostali uskraćeni, jer u sinoćnjem meču u dvorani "Jug 1" u Parizu, nismo imali selektora. Kako opisati onda taj potez u finišu prvog seta kada se lomio rezultat. Umesto da odemo na plus četiri, zbog njegovog čelendža usred kontranapada našeg tima, poen je dodeljen Italiji. A lopta je u tom trenutku išla na Tijanu Bošković. Ne samo da je išla, već je imala otvoren put ka vrlo verovatnoj overi prvog seta. Da je to dobijeno, ko zna šta bi posle bilo i kako bi se rezultat kretao.

Nije to samo njegov greh u jučerašnjem meču. Šta tek reći za pripremu primača servisa. Bjanku Bušu taj segment zaista juče nije išao, ali zašto je onda kada se lomio rezultat menjao Aleksandru Uzelac, koja je bila najraspoloženija u tim trenucima u srpskom timu. Zašto je tolikim izmenama zbunjivao svoj, umesto protivnički tim. Šta je to tačno rađeno na unapređenju igre i odbojke. Zar je moguće da sa takvim igračicama kakve posedujemo ostvarimo jednu jedinu pobedu na Olimpijskim igrama.

Foto: OKS

Suze Maje Ognjenović i Tijane Bošković

 

Prilikom dolaska u miks zonu, Gvideti je poprilično raspoloženo ćaskao sa bivšom odbojkašicom, sada reporterkom, Đulijom Pisani. Slično je bilo i kada je video poznanike iz italijanskih medija. Za srpske je izjavio sledeće:

- Izgubili smo od protivnika koji je igrao bolje od nas. Nadali smo se medalji, ispadanje sada nije ono što smo želeli. Ovo je loš rezultat za Srbiju. Poslednja utakmica ne bi trebalo da uzme sve što je ova ekipa uradila. Budite ljuti na mene, a ne na igračice. Donele su Srbiji puno uspeha. Na meni je da budem krivac, odbojkašice nisu zaslužile to.

I da, biće mnogi ljuti na njega, u to nema sumnje. Ako vodiš i predstavljaš Srbiju, tako se to ne radi. Svojim reakcijama tokom meča mnoge je nervirao, toliko da su jedva dočekali da ga teraju sa mesta kormilara.

Što je on na kraju i potvrdio nakon završetka meča.

Moj ugovor je istekao, verujem da je ovo bio moj poslednji meč. Srbija ima puno sjajnih igračica, odigrali smo dobre prijateljske utakmice. U Parizu nismo igrali loše, ali ni sjajno.

Ko će biti novi selektor, u ovom trenutku ne može ni da se pretpotsavi. Svi bi voleli veliki povratak Zorana Terzića, jednog od najtrofejnijih trenera ikad u srpskom sportu. Pitanje je je li to realno, ili će morati da se traži neko drugo rešenje. Uglavnom, ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji sada sledi blagi remont, ali ako je nešto bar dobro u svemu ovome, i dalje ćemo imati Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu sveta. Suvo zlato, kome je potreban bolji selektor.

Cup tree provided by Sofascore

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija