• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

12.12.2020

19:25

(FOTO) SADA SE SVI DIVE NJEGOVOM DELU, A RETKO KO ZNA TRAGIČNU PRIČU o tvorcu krsta na Hramu Svetog Save!

Beograd

(FOTO) SADA SE SVI DIVE NJEGOVOM DELU, A RETKO KO ZNA TRAGIČNU PRIČU o tvorcu krsta na Hramu Svetog Save!

Podeli vest

Najveći podvig graditelja u posleratnoj fazi iz­gra­d­nje hrama bez sumnje je bilo podizanje glavne kupole hrama, težine oko 4.000 tona, na visinu od 40 metara. Izabrano je smelo, moderno i praktično rešenje, koje je bilo novina u svetskoj graditeljskoj praksi - da kupola u potpunosti bude izgrađena na zemlji, odakle će biti podignuta i postavljena u svoj projektovani položaj. Ovaj hrabri projekat potpisali su inženjeri Vojislav Marisavljević, Dušan Arbajter i Milutin Marjanović, u saradnji sa preduzećem „Trudbenik", koje je bilo izvođač radova. Usvojen je i sistem „guranja" tereta, kao metod za podizanje kupole koji dotad nije primenjen nigde u izgradnji verskih objekata

Gradnja kupole počela je novembra 1988. godine, a već krajem februara naredne godine ona je bila spremna za postavljanje bakarnog pokrivača i krsta. 

Tragična priča tvorca krstova

Impozantni krst, visine 10,5 metara i te­­­žine četiri tone, jedan od simbola hrama, koji se nalazi na njegovoj centralnoj kupoli, krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od naj­boljih modernih vajara u Srbiji - Nebojše Mitri­ća.

Autor simbola ko­­ji danas krasi srp­sku sve­tinju, čuveni beo­­grad­ski va­jar ubio se u av­gustu 1989. u 58. godini života, samo dva­de­setak dana nakon što je krst postavljen na ku­po­lu. Ta­da­­šnja komunistička vlast najoštrijim kritikama zasula je umetnika i optužila ga da je njegov krst „previše moderan i da odudara od tradicije". Po­što nije mogao da podnese toliki pritisak, digao je ruku na sebe, život je okon­čao u svojoj kući u Beogradu. Kad se politička situacija smi­rila, Mi­tri­­će­vo idejno rešenje konačno je priznato za najbolje, a ovom velelepnom pozlaćenom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta.

Foto: Marko Đoković

U umetnikovoj biografiji, pored brojnih vrhunskih vajarskih dela, upisana je i neobična pri­ča o tome da je kao dete preživeo Holokaust. Ka­da su nacisti vodili Jevreje u logor Sajmište, Nebojšina majka uspela je da ga sa­krije ispod tezge obućarske radnje u Brankovoj ulici i tako mu je spasla život. Porodica mu je kasnije ubijena, a nje­mu je prezime prome­nje­no u Mitrić, po vla­sni­ku obućarske ra­dnje koji ga je usvojio.

Plan je bio smeo, ali logičan i ostvariv. U naosu hrama, između zidova, na tlu, izliven je armiranobetonski prsten, glavni noseći deo kupole. U unutrašnjost hrama stavljena je velika količina šljunka, od koga je napravljen kružni „jastuk" debljine 1,2 metra, koji je imao ulogu oplate i startnog položaja za podizanje kupole.

Specijalna elektrohidraulična oprema za podizanje ovakvog specifičnog tereta u skladu za zahtevima konstruisana je u „Prvoj petoletki" u Trsteniku. Nabavljen je i poseban kompjuterski sistem za monitoring procesa, kao i analizu svih parametara.

Majstor Sava

Majstor Sava Dimitrijević pozlatio je najveći krst na svetu - centralni krst za Hram Svetog Save u Beogradu u proleće 1989. godine. Svetosavski krst visok je 10,5 metara, širok pet, a prečnik kugle na njegovoj osnovi je dva metra. Izrađen je od najkvalitetnijeg čelika - prohroma i pozlaćen je zlatnim listićima od 24 karata. Centralni krst osveštao je patrijarh German.

Foto: arhiva SPC

Tekst potpisa

Zajedno sa kupolom hrama, teškom 4.000 tona, na visinu od 70 metara krst je podignut uoči Vidovdana iste godine.

 

Podizanje kupole počelo je 26. maja 1989. godine. Oči celog srpskog naroda bile su uprte ka Vračaru i kupoli, koja se uspinjala ka svom budućem ležištu. Grandiozna konstrukcija podignuta je na zacrtanu visinu od 40 metara za 20 dana. Dnevni rast konstrukcije tokom radova bio je 2,5 metara. Ovo je bilo moguće zahvaljujući tehnologiji podizne hidraulike i presama snage 5.000 tona, pod radnim pritiskom od 300 bara. Kupola je podizana u „koracima" od 11 centimetara u jednom hodu. Beograd je sve to budno pratio.

„Naš grad je konačno dobio svoj krst i svoj krov", prenele su novine te 1989. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 3 godine

Podizanjem kupole je rukovodio građevinski inženjer Dušan Arbajter-trebalo bi da u RTSu postoji i film o celom postupku podizanja kupole.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set