• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

31.01.2021

16:33

OVO JE JEDINSTVENA "CRKVA ISPOD CRKVE" U CELOM HRIŠĆANSKOM SVETU! Znate li šta se nalazi u srpskoj svetinji OSAM METARA ispod zemlje? /FOTO/

Beograd

OVO JE JEDINSTVENA "CRKVA ISPOD CRKVE" U CELOM HRIŠĆANSKOM SVETU! Znate li šta se nalazi u srpskoj svetinji OSAM METARA ispod zemlje? /FOTO/

Podeli vest

Ogroman broj naslikanih scena iz Biblije i srpske istorije na jednom mestu ne mogu se vidite ni u jednoj drugoj crkvi što kriptu posvećenu Svetom velikomučeniku knezu Lazara čini jedinstvenom u hrišćanskom svetu

Kripta se nalazi osam metara ispod zemlje i sastavni je deo Hrama Svetog Save. Njeno oslikavanje završeno je za samo tri godine.

- Uzor za oslikavanje bila je Kraljeva crkva u Studenici. Da bismo brže završili oslikavanje, odustalo se od freskoslikarstva, odnosno slikanja na svežem malteru i opredelilo se za slikanje na suvom zidu. Radili smo različitim tehnikama, akrilnim temperama, zamešanim bojama, pigmentima, odnosno bojom u prahu koja se meša, a negde je i kombinacija svega ovoga. Oslikavanje tavanice bilo je nešto najimpozantnije što smo uradili u kripti. Slikali smo na posebnim najkvalitetnijem lanenim platnima iz Italije. Kada se sve oslika na platnima, ona se posle direktno lepe na tavanicu. Ona je cela posvećena pričama iz života Isusa Hrista - objašnjava Jovan Atanacković, koji je oslikao unutrašnjost kripte sa svojim kolegama.

Foto: Informer

Grobnica patrijaraha Nebeski svod sa zvezdama

Našeg sagovornika smo pitali i kako je ukrašena mala kripta, gde će počivati srpski patrijarsi i gde je sahranjen patrijarh Irinej.

- U kripti patrijaraha tavanica je oslikana u vizantijsko plavoj boji sa zlatnim zvezdama. Na tom "nebu" su takođe detalji nebeskih sila poput heruvima i serafima. Nije se pristupilo nekom spektakularnijem oslikavanju kao u velikoj kripti jer ovde postoji značajan problem sa vlagom. Nije nimalo loše što je drugačije ukrašeno i što je nekako mirno i svedeno kako bi i trebalo da izgleda mesto gde će počivati poglavari SPC - kaže Atanacković.

Na pitanje koliko je svetaca naslikano Atanacković ni sam nije znao odgovor.

Foto: Informer

- Samo ovih malih portreta svetaca na tavanici je 94, a gde su svi ostali. Mislim da malo ko zna koliko je ukupno svetaca oslikano u kripti, ali sigurno ih je više od 200. Na zidovima u zapadnom delu kripte su motivi iz života Svetog kneza Lazara, prikazi Zidanje Ravanice, Usekovanje glave kneza Lazara, Prenos moštiju i veliki prikaz Sabora na kome su se pomirile srpska i grčka crkva. U južnom delu su prikazi srpskih kraljeva, tu je i Sveti Simeon Mirotočivi, koji je slikan dva puta i kao vladar i kao svetac, srpske vlastelinke koje su postale monahinje. Mesta je bilo i za jasenovačke novomučenike. Na severnom zidu su naslikane srpske svetiteljke, svetitelji, monasi... Na istoku su episkopi, arhiepiskopi i trojica Svetih Sava.

Foto: Informer

Potpisi

* Prikaz Bogosabranog sabora sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom
* Prikaz Svetih Jasenovačkih novomučenika iznad kojih je Sveti Georgije
* Prikaz Svetog Stefana Prvovenčanog, Svetog Simeona Nemanje i Svetog Jovana Vladimira, iznad kojih je Sveti car Justinijan
* Prikaz Prenos moštiju Svetog kneza Lazara
* Prikaz Usekovanje glave Svetog kneza Lazara
* Prikaz Zidanje Ravanice
* Prikaz Svetog despota Stefana, Svetog kneza Lazara i Svete kneginje Milice
* Prikaz Svetog Dragutina, Svetog Uroša I i Svetog Milutina iznad kojih je Sveti car Konstantin

Foto: Informer

Jovan se na oslikavanju kripte 2015. pridružila njegova supruga Nataša.

Foto: Informer

- Ja sam slikao, a moja žena je na kraju sve pozlatila - ponosno je rekao Jovan.
Njihov posao u kripti hrama je uveliko gotov, a sada oslikavaju veliki istočni hodnik ispod kupole hrama, kuda će prolaziti turisti na putu ka vidikovcu svetinje.

Foto: Informer

Troje Svetih Sava u istoriji SPC

Poznati istoričar Dejan Ristić kaže objašnjava zbog čega je bitno da prvog srpskog prosvetitelja oslovljavamo sa "prvi srpski", a ne samo Sveti Sava.

- U istoriji SPC imamo pet Sava od kojih su trojica sveci. Prvi je Sveti Sava, sin Nemanjin, i zato ga i zovemo Sveti Sava I Srpski. Drugi je takođe iz loze Nemanjića, sin Stefana Prvovenčanog i sinovac Svetog Save, Predislav. Kada se zamonašio, dobio je ime Sava, a kako je bio drugi sa tim imenom, odmah je postao Sava II Srpski. To je još jedan primer da je otac bio na čelu države, a sin na čelu crkve o čemu se malo zna. Sveti Sava III Srpski je nasledio srpskog arhiepiskopa Jevstatija i bio arhiepiskop početkom 14. veka. Zato je potrebno da to "prvi srpski" stalno stavljamo uz ime Svetog Save - objašnjava Ristić.

Foto: Informer

- Na jednom zidu hodnika oslikavamo srpske kraljeve gde svako drži svoju najznačajniju zadužbinu, a na drugom je oslikan život Svetog Save u šest kompozicija. Počinje sa prikazom molitve Svetog Simeona i Ane za Savino rođenje, zatim Odlazak Svetog Save u manastir, Sveti Sava dobija povelju za obnovu Hilandara, Obnova manastira, Prenos moštiju Svetog Save i Sveti Sava na tronu. Kada sve to bude završeno, biće to pravi raj za turiste koji budu dolazili - otkrio nam je Jovan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ateista

pre 3 godine

Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku i da smo i dalje svi braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada?

Biblija

pre 3 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set