• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2024

12:06

Šahovski Savez Srbije proslavio 67 godina na 11. sportskom Sabranju Svete Srbije (FOTO)

Informer

Beograd

Šahovski Savez Srbije proslavio 67 godina na 11. sportskom Sabranju Svete Srbije (FOTO)

Podeli vest

Manifestacija koja promoviše važnost očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja, Sportsko Sabranje Svete Srbije održana je 15.juna na Adi Ciganliji pod sloganom „Naša nova desetica“.

I ove godine Ada Ciganlija je  po jedanaesti put primila u svoja vesela i zelena njedra na hiljade učesnika i posetilaca među kojima su preovladavali oni najmlađi, a sveukupno bio je to pravi porodični dan na beogradskom moru.

Zbog svoga razvoja i postignutih rezultata, kao i i dokazanog pozitivnog uticaja na društvo, ova manifestacija dobila je status: ”Manifestacije od posebnog značaja za našu prestonicu - Grad Beograd”.

Ove godine sportska tema Sabranja bio je šah, te je Šahovski savez Beograda u okviru ove manifestacije obeležio dan svog osnivanja kroz organizovano takmičenje „Otvoreni školski kup u šahu“.

- Zahvalio bih se Šahovskom savezu Beograda na podršci, i poželeo im još mnogo uspeha i zlatnih medalja. Šah je drevna igra, vežba sivih ćelija i vijuga,a motorika mozga je nešto što je danas na žalost prilično zapostavljeno u životu dece. Upravo ovo što mi radimo ovde jeste motorizacija statičnosti dece i prikaz koliko je lepo i korisno biti aktivan, kako fizički, tako i mentalno i moralno. Drago mi je da se Srbija vraća na stare staze slave kad je šah u pitanju, kao u vreme Alise Marić i mnogih drugih velemajstora, i verujem da će se i ovde danas na Adi iznedriti neki budući velemajstori - poručio je Dimitrije Stikić, tvorac manifestacije Sportsko Sabranje Svete Srbije.

Kao i prethodna desetica Sabranja i ovogodišnja je počela molitveno, Svetom Liturgijom, nakon koje se na bini održao kulturno-umetnički program, a na prostoru Ade Ciganlije od tri hektara sportskih terena i livada održani su sportski turniri, kreativne radionice, viteške dicipline, hajdučke veštine, itd.

Učenicima manifestacije obratili su se predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić i predsednik ŠSB Andrija Jorgić.

- Izuzetna mi je čast što dan Šahovskog saveza Beograda obeležavamo na jednom ovakvom događaju, i što će šah i ubuduće biti deo ove manifestacije.Okupili smo danas preko dve stotine dece iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, i posebno se zahvaljujem prijateljima iz Bijeljine i Banja Luke, kao i prijateljima sa Kosova i Metohije. Nastavićemo da promovišemo šah, i da ga vratimo u škole - rekao je u svom obraćanju Jorgić podsećajući na korake koje ŠSB čini u razvoju šaha među mladima.

Foto: Informer

 

„Otvoreni školski kup u šahu“ održan je u kategorijama dečaka i devojčica do 9, 12 i 15 godina, uz učešće 222 mlada takmičara iz Republike Srpske, sa Kosova i Metohije i mnogih gradova Srbije.Učesnike je u ime društva „Sveta Srbija“ pozdravio sveštenik Vladimir Radović, koji je istakao da nikada do sada nije video lepše i bolju organizovanu grupaciju od šahista ovom prilikom, nakon čega je zajedno sa predsednikom ŠSB povukao simbolično prvi potez.

Pobednici „Otvorenog školskog kupa u šahu“:
Devojčice 9 godina: 1. Anika Đekić, 2. Ana Santini, 3. Sofija Milošević
Dečaci 9 godina: 1. Andrej Čižik, 2. Aleksa Barjaktarević, 3. Vasil Milićević
Devojčice 12 godina: 1. Lena Nedeljković, 2. Irina Rajlić, 3. Neda Bradić
Dečaci 12 godina: 1. David Perić, 2. Aljoša Kanački, 3. Luka Lazarević
Devojčice 16 godina: 1. Justina Milošević, 2. Nina Jocić, 3. Una Babić
Dečaci 16 godina: 1. Stefan Krstić, 2. Marko Damjanović, 3. Aleksandar Kutanjac


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)
EURO 2024

Srbijaaaaa! Najveći ikada uz "orlove" (VIDEO)

Na dan meča sa Dancima (21.00, RTS 1, Arena Premijum 1) u poslednjem kolu grupne faze takmičenja, Fudbalski savez Srbije podsetio je na podršku koju naši fudbaleri imaju i od najboljeg tenisera ikada Novaka Đokovića.

25.06.2024

07:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set