• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2020

09:12

(FOTO/VIDEO) JUTROS U 8 ČASOVA NA RTS3 I RTS PLANETI POČELI ČASOVI NA DALJINU! Đaci imali i PRVI ZADATAK, evo kako to izgleda

Vesti

(FOTO/VIDEO) JUTROS U 8 ČASOVA NA RTS3 I RTS PLANETI POČELI ČASOVI NA DALJINU! Đaci imali i PRVI ZADATAK, evo kako to izgleda

Podeli vest

Za osnovce i srednjoškolce jutros u osam sati počela je nastava na daljinu preko RTS 3 i platforme RTS Planeta.

Za osnovce nižih razreda organizovani su časovi matematike, srpskog jezika i sveta oko nas.

Za učenike petog razreda organizovani su časovi srpskog jezika, matematike, biologije, istorije, geografije. Učenicima šestog razreda dodaje se fizika, a sedmacima i hemija.

Srednjoškolcima su nastavne jedinice i teme dostupne su na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.
 

Foto: Printscreen

Raspored časova za utorak, 17. mart 2020.

Na RTS 3 se emituju posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa planom i programom nastave i učenja, koji se snimaju ovih dana u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu. Predavači su učitelji i nastavnici iz svih škola u Beogradu.

Raspored časova za današnji program izašao je juče na sajtu MInistarstva prosvete(www.rasporednastave.gov.rs). Praksa će biti da se na tom sajtu dan ranije objavljuje rapored časova.

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno. Čas će trajati pola sata sa pauzom od po pet minuta.

Foto: printscreen RTS

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Foto: printscreen RTS

Učitelji i nastavnici biće u obavezi da prate i beleže podatke o napredovanju učenika tokom učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će biti provere znanja za učenike, kao i da se ne odustaje od male mature i da se za to uveliko pripremaju testovi.

"Neće se odustati od male mature, štampaju se testovi. Neće biti amnestije i da se u srednje škole upisuje kako ko hoće. Nastava na daljinu mora ozbiljno da se shvati", rekao je Šarčević juče novinarima u Beogradu.

On je naglasio da se pregovara sa RTS-om da se program proširi i na RTS2 i da bi tada bilo prostora i za umetničke časove, kao i za strane jezike.

Foto: printscreen RTS

Za studente će svaki fakultet organizovati onlajn nastavu. Pojedini fakulteti već imaju akreditovane onlajn studijske programe, neki imaju tehniku da snimaju emisije i postavljanje na platforme, ali svi su u obavezi da održavati komunikacviju sa studentima mejlom.

Raseljavaju se i studentski domovi. Većina je još juče napustila sobe i otišli su kući. Za mali broj studenat država je u obavezi da se pobrine i da im obezbedi smeštaj, a to su studenti iz programu ''Svet u Srbiji''.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 4 godine

A koliko je zdravo prekomerno sedenje pored televizora i mobilnih telefona?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set